Kosminių kelionių metu sulaukti sveikų palikuonių neįmanoma?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Arwis 2011-01-19 13:43
Taigi reiskias reikia sukurti dirbtines gravitacijos technologija kuri be mases sukurtu jega tiesiai zemyn.
faktas 2011-01-19 13:59
Turi idėjų, kaip tai padaryti? (-:
omg 2011-01-19 14:18
Paprasciausias ir labai seniai aprasytas budas - iscentrine jega. Tai butu mazdaug didelis besisukantis ratas, jame esancius gyventojus iscentrine jega spaustu i isore.
Epsilon 2011-01-19 14:20
Pamėgink pasiskaičiuoti, koks turėtų būti to rato dydis ir kaip greitai jis turėtų suktis.
faktas 2011-01-19 14:57
Ir iš to seka labai didelės energijos sąnaudos bei dylančios detalės.
promaty 2011-01-19 14:57
Manau kad dabar aplamai kosminė programa yra bereikalingas resursų švaistymas, visiškai nepraktiškos tonas degalų sudeginančios ir pavojingos raketos, nepatogios keliavimo sąlygos ir tt.. O dar kur nesvarumo būsena kuri visais aspektais pavojinga žmogui - kaulų išretėjimas, raumenų atrofija, dabar dar ir embrionų išsigimimai.. Manau reikia iš pradžių ištobulinti technologijas ir kol nebus sukurtas koks nors praktiškas degalų pakaitalas, kol kelionė iki artimiausių planetų nebeužtruks metus ir nebus kosmose atkuriamos žmogui nepavojingos žemės sąlygos išvis nereik kišti savo trigrašio į kosmines erdves.
Azuolas 2011-01-19 15:06
Patinka tokios idėjos "pradžioj ištobulinam technologijas ir tada tik...". Ir kaip, tavo nuomuone, vyksta tas technologijų tobulinimas? kada jau nuspręsti, kad ta ant popieriaus parašyta technologija "tobula"?
Azuolas 2011-01-19 15:12
Dėl idėjos siųsti žmonių šeimas į ilgą kelionę, kur tikslą pasiektų tik anūkai, tai labai jau rizikingai atrodo... Per tiek metų ir žmonių kartų gali pasikeisti ir visas suvokimas kas yra tas "tikslas", ko jie čia skrenda ir t.t. Nekalbant apie visokias ligas ir kitas nelaimes. O kai skridimo laikas ne du mėnesiai, o n metų, tai ir tikimybė įvykti tokiom nelaimėm išauga. + vien kosminio laivo vidų per savo gyvenimą matę vaikaičiai gali net neįsivaizduoti kaip tvarkytis su kai kuriom problemom. Nekalbant, kad per tą jų ilgą skrydį žemėje gali taip paistūmėti technologinis progresas, kad jų ta kelionė visiškai naudos neatneš...
Epsilon 2011-01-19 15:25
Greičiau jau apsimokės siųsti nepilotuojamus/robotus laivus į tokias tolimas keliones kol sugalvosime alternatyvių, greitesnių kelionės erdvėje būdų (kad ir kirmgraužos ar pan.).
Rejus 2011-01-19 16:12
Esate girdeje apie antigravitacini lauka,kuris sukuriamas naudojant paprasciausia rite? Tai padaryti yra nesunku,nebrangu. Pamatyti galite ir paieskos psl.ivede "levitating coil" arba "antigravity coil" stai ir visas sunkumas.
Epsilon 2011-01-19 16:29
Antigravitacinis laukas? Šiaip ten magnetinis laukas. Ir ką tu tuo pasieksi?
Moribus 2011-01-19 16:42
Prie laivo pritrauksi metalinius kosmoso kūnus
rwc 2011-01-19 16:48
Sąnaudos gali visai nebūti didelės. Kuro gali kaip ir nebūti. Norint suteikti kosminiam aparatui tiesinį greitį (pajudinti masės centrą), reikia išsviesti atitinkamą kiekį medžiagos. Judesį aplink masės centrą galima sukurti kokiais nors besisukančiais mechanizmais, giroskopais ir pan., t.y. sukant atskiras masyvias pačios konstrukcijos detales. Galima varyti elektra, gaunama iš, pvz., Saulės baterijų arba branduolinių reaktorių. Pačios dalys gali būti izoliuotos vakuume, magnetiniame lauke, etc. ir praktiškai neturėti trinties. Energijos sukimuisi palaikyti po pradinio impulso taip pat reikia nedaug, nes trintis į tuos kelis atomus kosmose labai maža (net ir palyginus su pasipriešinimu judant tiese). Taip pat galima pasinaudoti aplinkos savybėmis. Netolygiu magnetiniu lauku, Saulės vėjo, spinduliuotės kryptimi ir taip per ilgą laiką sukaupti pakankamą impulsą.
blizzard 2011-01-19 16:52
aišku geriausias sprendimas tai milžiniškas ratas kaip jau buvo pirmuose komentaruose užsiminta. bet tada jau būtų stotis kaip reikalas turint kelis šimtus tūkstančių gyventojų su atskira ekonomika ir infrastruktūra.. visa atskira valstybė.. apie kainas turbūt kalbėt per anksti nes tokių pinigų žemėje nėra o ir įdomu kiek geležies ir kitų resūsrsų tokiam monstrui pastatyti reikėtų, jau su dabartinėm technologijom tai nekalbu ir apie laiką
rwc 2011-01-19 17:06
, nes su dabartiniais progreso tempais iškeliavę po keliolikos metų pirmuosius apdės neįveikus nė pusės tikslo. Galima būtų galvoti, išsiunčiam pirmuosius dabar, o po kelerių metų išsiųsim nepilotuojamą greitesnį variklį. Bet tuomet vėlgi nėra tikslo žmones siųsti nelaukiant.
Epsilon 2011-01-19 17:23
"keliasdešimties metrų skarbonkės" neužtektų, jei jau galvojama apie labai ilgas keliones, kuriose keliautų ne viena dešimtis žmonių (o gal skaičiuoti ir šimtais). Be to, kaip prie tokio skriejančio laivo (ar stoties) reiktų prisišvartuoti kitiems laivams? Na nebent būtų kokia nejudanti ašis, apie kurią laivas/stotis sukasi. Bet vėlgi, krovinių, pačių žmonių perkėlimas iš "ašies" į "ratą" būtų komplikuotas. Bei "užtektų įsukti iki apsisukimo per sekundę". Neperdėjote? Spindulys tada vos ~25 cm. Reiktų rasti balansą tarp dydžio ir apsisukimo periodo.
rwc 2011-01-19 17:55
Dėl mastelių - prisipažinsiu, neskaičiavau. Tiesiog primečiau, kad gyvenamos patalpos centras turėtų suktis daugmaž g*1s vertės kampiniu greičiu ir padidinau mastelius, kad nebūtų perlenkta į priešingą pusę. Įsivaizduoju aparatą, panašų į Kosminės Odisėjos. Dėl krovinių skyriaus ir kitų dalių - juos galima pritvirtinti prie ašies ir papildomai nesukti. Nors kaži, ar ne naudingiau būtų ne visą laivą sukti, o jį įsukus, į priešingą dalį sukti ašį, kai reikia švartuotis. Prie to paties įsukimo mechanizmo galima priderinti ir šliuzą, kuris taip pat kaip išlygina slėgį, galėtų išlyginti ir sukimosi greičius. Tokia dirbtinė "gravitacija" būtų proporcinga atstumui nuo centro, todėl kelionė iš ašies į sukamas patalpas visai nebūtų problematiška, o perėjimas primintų šuolį ant lėtai važiuojančio eskalatoriaus. Galų gale, daugumą modulių galima prikabinti prie ašies "lanksčia jungtimi", kad ir magnetais ir jų visai nesukti, bet gyvenamas patalpas padaryti mažesnes ir įsukti smarkiau. Edit: dar primečiau ilgų tarpžvaigždinių kelionių niuansus, dėl ko "įsukinėjimas" dar palengvėja. Viena - kad užtenka didžiausio sukimosi taškuose įrengti tik nėščiųjų ir jaunų mamyčių kambarius, gal dar treniruoklių salę. Priklausomai nuo amžiaus, žmonės galėtų kraustytis į vis "aukštesnes" gyvenamąsias patalpas. Antra - švartavimasis realiai vyktų tik starte, gal dar finiše, ir jei būtų suplanuoti keli papildymai iš greitesnių mažesnių erdvėlaivių. Keletas tokių momentų kas kelis metus nepakenktų ir be dirbtinės traukos.
Arwis 2011-01-19 18:04
Kalbedamas apie dirbtine gravitacija isivaizdavau Babylon 5. Man rodos visa kosmine stotis ten sukosi ir taip buvo sukuriama gravitacija. Atleiskit nepamenu ten tiksliu detaliu maciau gal pries kokius 10-12 metu atgal.
Indigo89 2011-01-19 20:14
Jei jau padarius ta besisukanti rata, tada savaime suprantama tokios stoties dalis yra prijungta prie asies.Prie jos prisisvartuoja laivai ir joje yra nesvarumo bukle. Tas "ratas" kad supportintu daugiau gyventoju galetu buti cilindras. Jam niekada nereiktu nustoti suktis, nes is centro pereinant prie besisukancios konstrukcijos jega didetu pamazu, todel nebutu jokio smugio niekada. Gali netgi igyvendinti keliu "aukstu" centrifuga, pirmuose aukstuose turetu suktis greiciausiai, o einant tolyn vis leciau. Tada perejimas is auksto i auksta butu primontuotas lygiagreciai tam aukstu skrituliui ir veiktu salia jo palengva pereidamas i reikiama greiti ir prisijungdamas prie to auksto. Tokia stotis turetu ne orbituoti aplink zeme, o buti viename is gravitacinio stabilumo tasku tarp menulio ir zemes, kad nereiktu eikvoti energijos orbitos auksciui islaikyti.
kikilis 2011-01-19 20:29
Ne visiškai supratau ir nieko neradau, kokiu principu sukuriamas dirbtinis nesvarumas pagalba. Gal kas plačiau?