Žmonija iki 2050 m. galėtų visiškai atsisakyti naftos ir dujų

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

bronius 2011-01-20 09:50
jau greiciau zmones kolonizuos kitas planetas
Donattello 2011-01-20 10:17
Skiedalai. metalų kainos turbūt šoktelėtų kokius 200 kartų ir pasibaigtų biznis nė neprasidėjęs. „nuclear fusion“ - is real deal. ir turbūt bene vieninteles realus ateities energijos šaltinis, kolkas atrodantis sunkiai pasiekiamas, bet neišvengiamai būtinas norint ateityje užtikrinti žvėriškai didėsiančius energijos poreikius.
Talkless 2011-01-20 10:29
Įdomu, kokia iš to bus nauda mirtingiesiems vartotojams, t.y. kas mokės (ž.r. "Saulės (foto-) elektrinės")?
Pumper 2011-01-20 10:56
Dabar niekas nemokėtų, bet kuo toliau, tuo mažiau elektros ima tie patys (o dar ir galingesni) prietaisai naujai išleidžiami su patobulinimais. Spėju, kad koks telikas dviejų metrų įstrižainės ims 5x mažiau elektros nei dabartiniai 1 metro, o kaina elektros bus 3x didesnė nei dabar. Tai čia pabrango ar atpigo? Kaip manai.
SILORAKAS 2011-01-20 12:52
Realiai Lietuvos salygomis nei vejas ( jo turime ,bet palyginti mazai ir nepastovaus) ir saule ( jos isvis mazai matome ) energijos poreikiu nepatenkins. Mano labai subjektyvia nuomone tik termobranduoliniu reakciju pazabojimas leis ateities kartos apsirupinti energija. Atsinaujinanti energetika tinkama tik siu istekliu turintiems regionams, o zmones gyventi nori juk praktiskai visur.
langas 2011-01-20 13:15
Čia straipsnis iš tos temos "kas būtų jei žmonės pradėtų gyventi draugiškai" visi žino, kad tada visiem būtų gerai. bet mano kitas klausimas kiek tai kainuotų?? politinė valia tai nereiškia, kad valdžia nenori žalios energijos - tai reiškia, kad už tai reikia investuoti didžiulius pinigus - kas juos investuos? o su jau sukurta infrastruktūra ką daryti - uzždaryti ir į metalo laužą?
technologas 2011-01-20 13:22
Dar vienas klausimas - čia parašyta, kad užtektų išlaikyti esamą struktūrą (kuo aš tiesa abejoju, ypač Lietuvoje). O kaip dėl "pagaminti"? Ar užtektų Saulės, vėjo energijų gaminti Lietuvoje reikiamas mašinas, įrengimus, gaminti statybines medžiagas ir statyti namus, kai jos tuo metu reikės esančių namų šildymui, transportui?
Kęstutis 2011-01-20 15:50
Jau seniai buvo paskaičiuota, kad jeigu ant visų Lietuvoje esančių namų stogų būtų pastatytos saulės elektrinės jos sugeneruotų daugiau elektros negu mes suvartojame. Taip, kad saulės (šviesos) energijos Lietuvoje tikrai daug. Taip, kad resursų yra. Reikia tik žinių, išmanymo ir mažiau biurokratizmo ir galima laisvai daug energijos gauti iš atsinaujinančių šaltinių. Ir beje vėjo elektrines labiau apsimoka statyt negu saulės bendrai paėmus. Tik atskirais atvejais saulės labiau apsimoka. Ir aplamai yra paskaičiuota, kad reikėtų 2/3 vėjo elektrinių ir 1/3 saulės, nes taip išlaikoma pusiausvyra, nes dieną elektros energijos sunaudojama daugiau.
Strong_Bad 2011-01-20 19:29
Kodel tie lietuviai uzsiciklino ant ATOMINES? Turejom elektrine - gerai, elekra per krastus trysko ir kaimynams liko, o kai uzdare... Nieks nepasikeite, elektra visvien tiek pat butu kainavusi ar su ar be atomines, kaip ir vanduo, kad vos ne dvigubai soka kainos. Nieks nesikeicia. Tai kam mums iestuo milijardus i tai, ko nereikia ir vargu ar atsipirks? Isdidumas? Kuriam cia kelnese tas isdidumas netelpa, kad reik agituot visus? Verciau tuos numatytus milijardus investuotu i atsinaujinancius saltinius, kompensuotu normaliai, daugiabuciu apsiltinima padetu ir tap mazintu energijos porekius. Bet ne, tai bizniui neneaudinga, kokia nauda jei zmones prades maziau pirkt, ta zinom, kazkam i kisene kapeiku nedabirs, kiek galetu. Dabar neseniai buvo straipsnis, kad saules elementai jau 30% naudingumo pasieke, kai seniau buve 10-15%. Progresas vyksta, bet berniukai nenori paleist riebios vistos, tai ir bando uz uodegos nutvere islaikyt ir dar kitus paagituoja pagelbet. Zmones ryztasi vejo, aules jegaines ar silumos siurblius statyt net, kai atsiperka tik labai negreit, bet tai ATSIPERKA ir po daugelio metu tu jau stovi ant 0 ir jau i pliusa eini, palyginus su tuo saziningu moketoju, kuris kiekviena menesi eina i minusa ir po daug metu mato, kad sumokejes pinigu krua, o uz tai nieko rankoj apciuopiamo neturi. Taip, tai kainuoja didziulius pinigus is karto, todel tik vienetai gali sau tai leisti ir tai labai paranku berniukams, vien del to jie vis dar ir tebetupi ant sprando. Taip, 2050 atsisakyt visiskai naftos ir gamtiniu duju realu, bet ne visam pasauly ir ne iskarto.