Černobylio „mirties zona“: ar augalai ir gyvūnai čia sugeba prisitaikyti prie radiacijos?  (7)

Černobylis po atominės elektrinės sprogimo 1986 metais tapo „mirusia zona“ ir iki šiol laikomas viena iš radioaktyviausių vietų visoje Žemėje. Tačiau mokslininkai iki šiol ieško atsakymų, ar iš tiesų radiacija taip tragiškai paveikė visą augmeniją ir gyvūniją šiame regione.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip skelbia CNN, mokslininkai tyrė kai kurių augalų, esančių vos už 5 kilometrų nuo atominės jėgainės, sėklas. Dideliam savo nustebimui, jie aptiko, kad augalų sėklos labai mažai paveiktos radiacijos.

Slovakų mokslininkas Martinas Hajduchas sakė: „Sėklose mes užfiksavome labai mažą radioaktyvumą. Stiebuose ir lapuose radioaktyvumas akivaizdus, tačiau kažkokiu būdu jis blokuojamas ir nepasiekia sėklų.“

„Aš rekomenduočiau nieko nevalgyti iš Černobylio, tačiau manau, kad kada nors tai bus įmanoma“, – sakė slovakų mokslininkas, kuris tyrimus Černobylio teritorijoje atliko su kolegomis iš Ukrainos. Černobylio teritoriją jis pavadino pilna gyvybės.

Tai, kad Černobylio teritorijoje augalai ne visiškai paliečiami radiacijos, skelbta ir praėjusių metų pabaigoje. BBC skelbė, kad tyrėjų grupė stebėjo, kaip auga sojos ir linai. 2007 metais mokslininkai pasėjo šių augalų itin užterštame sklype prie Pripetės. Paaiškėjo, kad augalai per gana trumpą laiką sugebėjo prisitaikyti prie didelio radiacijos fono.

„Tiesiog neįtikėtina, kaip greitai sugebėjo prisitaikyti ši ekologinė sistema“, – agentūrai BBC sakė vienas tyrėjų grupės narių Martinas Hajduchas. Ekspertai spėjo, kad augalams buvo gana paprasta prisitaikyti esant naujoms radiacijos sąlygoms, nes prieš daug milijonų metų gyvybė Žemėje buvo priversta kovoti su didelėmis radiacijos dozėmis. Įvykiai Černobylio AE galėjo vėl atgaivinti šiuos senus mechanizmus.

Gyvūnų daugiau nei prieš tragediją?

Mokslininkai jau keletą metų tiria, kaip šioje teritorijoje augmenija ir gyvūnija kažkokiu būdu sugebėjo prisitaikyti ir toliau egzistuoti. 2005 metais buvo paskelbta ataskaita, kurioje teigiama, kad įvykus katastrofai augmenija ir gyvūnija čia toliau egzistuoja ir Černobylio zona „paradoksaliu būdu tapo unikaliu prieglobsčiu įvairioms faunos ir floros formoms“.

Tiesa, kai kurie mokslininkai nesutiko su šiais pareiškimais. Prancūzų biologas Andersas Molleris du dešimtmečius tyrinėjo radiacijos poveikį gyvūnams šiame regione. Jo išvados buvo negailestingos – radiacija turi pragaištingą poveikį gyvūnams. „Teritorijose, kur didesnė radiacija, veisiasi mažiau gyvūnų, jie sunkiau išgyvena ir dauginasi, jų spermoje pastebima nukrypimų nuo normos, jie sunkiau sugeba plaukti. Nukrypimų ir mutacijų dažnai pasitaiko“, – teigė jis.

Pastaruoju metu atlikti tyrimai rodo, kad nukrypimų nuo normos pasitaiko vienam iš dešimties čia esančių gyvūnų, o neseniai paskelbta ir tai, kad gyvūnija Černobylyje pamažu nyksta. Tiesa, A.Molleris teigia, kad ne visos gyvūnijos rūšys yra vienodai neatsparios radiacijai.

Tačiau M.Hajduchas teigia, kad šiuo metu gyvūnų Černobylio teritorijoje yra daugiau nei prieš tragediją. Tiesa, jis pripažįsta, kad iš dalies tai galėjo lemti ir faktas, jog gyvūnai dabar čia nėra medžiojami.

Prie to pačio priminsime, jog nežiūrint radiacijos pavojaus Černobylis taps masinio turizmo centru.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)