Černobylio „mirties zona“: ar augalai ir gyvūnai čia sugeba prisitaikyti prie radiacijos?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

bronius 2011-01-20 15:01
"Pipetės" - PRipetės
faktas 2011-01-20 22:57
Paradoksalu - gyvūnus nuo medžiojimo saugo radiacija. (-:
Sarunas 2011-01-21 09:44
Klausimas gal ir ne visai į temą bet vistiek: Ar atsparumas radiacijai atvirkščiai proporcingas nuo gyvūno chromosomų kiekio ir DNR sekos ilgio? Nes kaip suprantu, kuo ilgesnė DNR seka ir kuo daugiau chromosomų tuo didesnė tikimybė, kad dalis jų pakis ir neišeis susilaukti palikuonių arba tie palikuoniai bus su "defektais"?
faktas 2011-01-21 13:37
Kuomet kalba eina apie primityvių ir sudėtingų organizmų palyginimą - dažniausiai taip - kuo ilgesnė bendra DNR, tuo daugiau chromosomų. Tačiau kai kalbame tik apie aukštesniuosius, šitos tendencijos nelieka. Gali būti mažai labai didelių chromosomų ir gali būti labai daug mažyčių. Kuomet embrionas turi netipišką chromosomų skaičių, tokie individai beveik visada negimsta. Ypač jei prarastoje arba padvigubėjusioje chromosomoje daug genų. Pavojingesnės mutacijos genuose. Pakinta seka, susidaro (jei susidaro) neteisingas baltymas, kuris neteisingai atlieka savo funkciją. Mažėja gyvūno galimybė išgyventi. Kalbėti apie bendrą DNR ilgį taip pat sudėtinga, nes didžioji DNR dalis yra nekoduojanti.
neblogenso 2011-01-21 22:53
Gal priesh dvidesimt metu dede lankesi Chernobilio apylinkese. Ispudi jam paliko dideli ir raudoni medziu lapai. Gyvunu apstu. Shernai ishauga neitiketino dydzio, visur shmirineja vilkai, laksto stirnu buriai. Gyvunus ten shaudydavo ne del mesos, bet del rankos pramiklinimo. Veliau reikedavo uzkasti nushautus gyvunus tam tikrame gylyje.
rwc 2011-01-23 03:29
Na va, vėl ekõlogai pasireiškė. Matai, nyksta . Tipo jiems trūksta maisto? Ar kažkas juos dažniau gaudo? Zuikis ir su trim kojom išgyvens, jei vilko nėra. Ir pagal Fibonačio seką atsives bilekiek trikojų palikuonių. Radiacija nėra ten tokia, kad apskritai neleistų išgyventi ir veistis. Nėra čia toks kritinis kataklizmas, kad gyvybė paimtų ir išnyktų - nes jau būtų seniai išnykus. Geriau dabar žiūrėkim, kad neateitų kraugeriai trikojai Sosnovskio zuikiai ir neišbadytų.
Tir4elis 2011-01-26 09:22
O negali ten gyvūnų daugėt dėl to, kad mažai medžiojama ir jie tiesiog atkeliauja iš ten kur labiau medžiojama?