Gautos Marso palydovo Fobo 3D nuotraukos  (0)

Europos kosmoso agentūros (ESA) kosminis aparatas „Mars Express" perdavė į Žemę naujas Marso palydovo Fobo nuotraukas, iš kurių mokslininkai padarė erdvinius (3D) atvaizdus. Naujosios Fobo nuotraukos paskelbtos ESA svetainėje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

ESA pranešime sakoma, kad „Mars Express" sausio 9 dieną vos 100 kilometrų atstumu praskriejo pro Fobą ir spėjo nufotografuoti nematomąją jo pusę, kurią gana sunku stebėti. Šių nuotraukų raiška sudaro 16 metrų viename vaizdo taške. Nors tai nėra pačios raiškiausios Fobo paviršiaus nuotraukos, jose užfiksuotos būsimojo Rusijos kosminio zondo „Fobos-Grunt" planuojamos nusileidimo vietos.

Šį aparatą paleisti planuojama šiemet, lapkričio mėnesį. 2012 m. rugsėjį pasiekęs Marso orbitą, jis kurį laiką vykdys stebėjimus, o 2013 m. vasario mėnesį nusileis Fobo paviršiuje, paims jo grunto mėginį ir vėl pakilęs pasuks Žemės pusėn. Jei viskas klosis gerai, „Fobos-Grunt" su Fobo mėginiais turėtų pasiekti Žemę 2014 m. liepą.

Fobas yra vienas iš dviejų Marso palydovų. Jo vidutinis skersmuo siekia apie 11 kilometrų. Mokslininkai iki šiol ginčijasi dėl Fobo kilmės: vienų manymu, jis susidarė iš pagrindinio asteroidų žiedo medžiagos, kitų – po Marso susidūrimo su nežinomu dangaus kūnu.

Palydovo nuotraukas galima pamatyti ESA svetainėje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: