Tyrimas: kava neigiamai veikia vyrų, bet ne moterų protavimą  (13)

Bristolio universiteto (D. Britanija) psichologai, vadovaujami daktarės Lindsay St Claire, nustatė, kad stresinėse situacijose kava teigiamai veikia moterų protines galimybes, tačiau vyrų atveju jos poveikis yra priešingas, pranešė „Physorg.com".


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokia išvada buvo padaryta atlikus tyrimus, kuriuose dalyvavo 64 savanoriai. Jie buvo suskirstyti į tos pačios lyties ir to paties amžiaus dalyvių poras. Kiekvienai porai psichologai pateikdavo po kelias užduotis, tarp jų atminties testą, galvosūkio sprendimą bei derybų imitavimą. Kad būtų galima sustiprinti stresą, dalyviai buvo prašomi parengti viešą šių testų rezultatų pristatymą. Prieš pradedant atlikinėti šias užduotis, pusė dalyvių išgerdavo kavos puodelį, o kitai pusei buvo duodama kavos be kofeino.

Tyrimų rezultatai atskleidė, kad tos moterų poros, kurios gėrė natūralią kavą, galvosūkio užduotį vidutiniškai išspręsdavo 100 sekundžių greičiau už savo bendraamžes, gėrusias kavos be kofeino.

Vyrų atveju viskas buvo priešingai: išgėrusieji tikros kavos galvosūkio užduotį spręsdavo vidutiniškai 20 sekundžių ilgiau už savo bendraamžius, gėrusius kavą be kofeino. Be to, paaiškojo, kad kofeinas gerokai prislopino vyrų atmintį: jie vos įveikdavo atminties tikrinimo testą.

Britų psichologai atkreipė dėmesį į tai, kad daugumoje aukščiausiojo lygio derybų dalyvauja vyrai, todėl tokių susitikimų metu vertėtų riboti kavos vartojimą, nes ji gali neigiamai paveikti derybų rezultatus. Tyriomo duomenys paskelbti žurnale „Journal of Applied Social Psychology".

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (13)

Susijusios žymos: