Savo kūno stebėjimas mažina skausmo pojūtį (Video)  (15)

Mokslininkai atrado, kad savo kūno stebėjimas sumažina patiriamą skausmą. Tai visiškai prieštarauja daugelio žmonių įpročiui nusisukti, pvz., injekcijos metu. Skausmą mažina ir manipuliuojamo organo (pvz., skiepijamos rankos) vaizdo išdidinimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„BBC“ praneša, kad tyrimas, publikuotas žurnale „Psychological Science“, atskleidžia, kaip žmogaus smegenys sukuria skausmo pojūtį.

Tyrimą atliko Londono universitetinės kolegijos ir Milan–Bicocca universiteto mokslininkai. Jame dalyvavo 18 savanorių. Prie kiekvieno tiriamojo rankos buvo prisiliečiama temperatūrą keičiančiu įrankiu. Temperatūra buvo didinama tol, kol tiriamasis pajusdavo skausmą.

„Taip mes matavome skausmo jutimo slenkstį – tai yra visiškai saugu ir patikima“, – teigė profesorius Patrikas Hogardas (Patrick Haggard). Kad tiriamieji matytų, kas atliekama, mokslininkai naudojo veidrodžius.

Paaiškėjo, kad savanoriai pakenčia vidutiniškai trimis laipsniais aukštesnę temperatūrą, kai jie kaitinamą ranką mato veidrodyje. Kai galūnės negalėdavo matyti, tiriamieji skausmą pajusdavo prie žemesnės temperatūros.

„Vaikams visad patariame nežiūrėti, kaip skiepijama ar imamas kraujas, - pažymi P.Hogardas. - Bet mes pastebėjome, kad sebėjimas tokiose situacijose veikia kaip analgetikas – skausmą pavyksta sumažinti vien žiūrint į savo kūną. Tad aš patarčiau stengtis, jei tai įmanoma, žiūrėti į ranką, bet ne į adatą.“

Tyrimo rezultatai taip pat atskleidė, kad rankos vaizdo išdidinimas injekcijos metu dar labiau sumažina skausmą. Matydami savo ranką išgaubtame veidrodyje, savanoriai galėjo pakęsti dar didesnę temperatūrą. Sumažintos rankos įspūdis suveikė priešingai – skausmas didėdavo.

„Mums buvo įdomus sąryšis tarp skausmo potyrio ir skausmo reprezentacijos, kurią sukuria mūsų smegenys. Mums pavyko atskleisti, kad tarp smegenų tinklo, atsakingo už vaizdus, ir tarp tinklo, atsakingo už skausmą, yra išties įdomus ir prasmingas ryšys“, – teigė P. Haggardas.

Mokslininkai tikisi, kad didesnis supratimas apie skausmą gali sąlygoti naujų gydymo metodų atsiradimą.

Vaizdo siužetas apie eksperimento eigą:


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (15)