Iš Japonijos sugrįžęs A.Mamontovas siūlo pasimokyti nepanikuoti  (20)

Dainininkas ir aktorius Andrius Mamontovas pirmadienio vakarą į Lietuvą sugrįžo iš Japonijos. Jis ten svečiavosi Osakos mieste vykusiame Azijos filmų festivalyje. Viešnagė netikėtai sutapo su šalį ištikusiu galingu žemės drebėjimu ir po jo kilusiu cunamiu. Šalies pietuose esanti Osaka išvengė nelaimės, nors žemės drebėjimas ir ten buvo juntamas visą kovo 11 dieną.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Kaip tyčia grįžau po pasivaikščiojimo mieste į viešbutį pailsėti, priguliau ant lovos ir buvau beužmiegąs, kai staiga pajutau, kad ėmė svaigti galva ir nešioti į šonus. Pirma mintis: ką tokio negero suvalgiau? Atsikėlęs pamačiau, kaip siūbuoja drabužiai spintoje ir užuolaidos. Tada jau tapo aišku, kad linguoja visas pastatas. Buvau devintame aukšte – nelabai jauku. Nusileidau į vestibiulį, niekas nepanikavo. Jie įpratę prie nuolat vykstančių drebėjimų, pastatai turi specialias konstrukcijas. Grįžau į kambarį ir įsijungiau TV“, – pasakojo A.Mamontovas.

Anot dainininko, labiausiai jį sužavėjo japonų organizuotumas, tvarkingumas ir gebėjimas nepanikuoti pavojaus akivaizdoje. To jis siūlo pasimokyti ir lietuviams. „Visos TV transliacijos buvo nutrauktos, ekrane pasirodė salos žemėlapis su požeminių smūgių epicentrais ir prognozėmis, kur galimas didžiausias drebėjimas ir cunamio pavojus. Žinių tarnybų žurnalistai tiesiog eteryje užsimaukšlino šalmus. Buvo matyti, kaip siūbuoja sunkios prožektorių pakabinamos konstrukcijos“, – pasakojo dainininkas.

Lietuviui labai patiko, kad japonai sugeba susitelkti, nemesti pradėtų darbų ir neverkti vieni kitiems ant peties. „Kol žiūrėjau jų televiziją, jaučiausi ramus. Jie nieko neslėpė, bet apie katastrofą pasakojo itin konkrečiai ir be nereikalingų emocijų. Užteko persijungti CNN ir pamačiau iš liūdesio ištysusius vedėjų veidus, išgirdau dramatišką muziką fone. Nenuostabu, kad pažiūrėję amerikiečių TV, man puolė skambinti panikuojantys Lietuvoje likę artimieji“, – žiniasklaidos naujienų pateikimo skirtumus komentavo A. Mamontovas.

Jis nuramino šeimą, kad yra gyvas ir sveikas. Drebėjimas jokių nuostolių Osakai nepadarė, o cunamis gilioje įlankoje įsikūrusiam miestui net teoriškai negrėsė. „Vanduo šiek tiek pakilo ir viskas“,- šyptelėjo Andrius. Apie radiacinį pavojų taip pat buvo kalbama santūriai – jokios grėsmės toli nuo pavojingų elektrinių esančiam miestui nebuvo.

Įvykus drebėjimui gyvenimas už 700 kilometrų esančioje Osakoje nesustojo. Jei ne TV transliacijos, nebūtum nė pastebėjęs, kad Šiaurėje įvyko didžiausias šalies istorijoje žemės drebėjimas, o pakrantes šlavė galingas cunamis. Žmonės Osakoje dirbo kasdienius darbus, nesiaubė lentynų parduotuvėse, nebuvo juntamas energijos stygius.

„Viešnagės laikas nebuvo sutrumpintas. Filmų festivalis vyko savo eiga, tik buvo pastatytos dėžės aukoms rinkti ir žmonės per vakarėlius kalbėjosi apie nelaimę. Tai pat vyko visos suplanuotos ekskursijos. Japonai stengėsi, kad mes dėl Šiaurę sukrėtusios nelaimės nepatirtume jokių nepatogumų“, – sakė taip pat ir istorinę sostinę Kiotą aplankęs lietuvis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Rasa Karaliūtė
(0)
(0)
(0)

Komentarai (20)