Vien mūsiškėje galaktikoje – 2 mlrd. į Žemę panašių planetų?  (43)

Į Žemę panašios planetos gali skrieti maždaug aplink 1 iš 37 – 1 iš 70 nakties danguje matomų į Saulę panašių žvaigždžių. Šie duomenys leidžia manyti, kad mūsiškėje galaktikoje gali būti milijardai į Žemę panašių planetų, teigia tyrėjai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nauji skaičiavimai remiasi duomenimis iš „Kepler“ kosminio teleskopo, vasarį pasaulį nustebinusio žiniomis apie daugiau kaip 1,2 tūkst. nežemiškų pasaulių, tarp kurių – 68 potencialios Žemės dydžio planetos. Tokių planetų teleskopas ieško stebėdamas pritemimą, vykstantį tuomet, akai planeta praskrieja priešais žvaigždę, informuoja lrt.lt. Priminsime, jog apie „Kepler“ teleskopo pirminius tyrimų duomenis jau esame publikavę išsamų straipsnį.

NASA Reaktyvinio judėjimo laboratorijos (Jet Propulsion Laboratory, JPL) Pasadenoje mokslininkai dėmesį sutelkė į maždaug Žemės dydžio planetas, kurios, pagal jas nuo žvaigždės skiriantį atstumą, patenka į gyvybės zoną, tai yra, kurių paviršiuje gali būti skysto vandens.

Išanalizavę keturis mėnesius „Kepler“ rinktus duomenis, ekspertai nustatė, kad nuo 1,4 iki 2,7 proc. į Saulę panašių žvaigždžių, galima manyti, turi į Žemę panašių planetų, kurios patenka į gyvybės zoną, o jų skersmuo sudaro nuo 0,8 iki 2 Žemės skersmenų.

„Tai reiškia, kad egzistuoja daugybė Žemės analogų, vien Paukščių Take – 2 mlrd. Turint tokį didžiulį skaičių, egzistuoja nemaža tikimybė, kad kai kuriose tų planetų gali būti gyvybė ar net protinga gyvybė. Ir tai tik kalbant apie mūsų galaktiką, o dar yra 50 mlrd. kitų“, – Space.com teigė JPL astronomas Josephas Catanzarite`as.

Ištyrus 3–4 metų „Kepler“ duomenis, bus rasta 12 į Žemę panašių pasaulių, prognozuoja mokslininkai. Keturi jų jau aptikti keturių mėnesių duomenyse, kurie jau paskelbti. „Kepler“ misijos mokslininkai skaičiuoja, kad iš viso Paukščių Take gali būti 50 mlrd. planetų, tačiau ne visos jos savo dydžiu primins Žemę ir pateks į gyvybės zoną.

Kalbant apie 100 artimiausių žvaigždžių, nutolusių per kelias dešimtis šviesmečių, remiantis šiais duomenimis galima manyti, kad tik aplink dvi iš jų galėtų skrieti į Žemę panašios planetos. Tačiau J. Catanzarite`as pažymėjo, kad tokios planetos gali būti aptiktos ir prie raudonųjų nykštukių, kurios sutinkamos žymiai dažniau nei į Saulę panašios žvaigždės.

Nors tyrėjams daug sunkiau aptikti Žemės dydžio planetas, pereinančias priešais blyškias raudonąsias nykštukes, mokslininkai dabar bando tokias planetas aptikti pagal gravitacinę trauką, kuria jos viena kitą veiktų.

„Tikiuosi vieną dieną išgirsti apie gyvybei tinkamus Žemės analogus aplink tokias žvaigždes“, – sakė J. Catanzarite`as.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (43)