Sperma iš mėgintuvėlio tapo realybe  (20)

Jokohamos universiteto (Japonija) mokslininkai pranešė pirmą kartą pasaulyje laboratorijoje išauginę vyriškų lytinių ląstelių, kuriomis, pasitelkus dirbtinio apvaisinimo technologiją, buvo sėkmingai apvaisintos kiaušialąstės ir susilaukta sveikų palikuonių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jokohamos universiteto mokslininkų grupė, vadovaujama daktaro Takehiko Ogawos, pranešė pirmą kartą iš sėklidžių audinio mėginio laboratorinėmis sąlygomis išauginusi brandžių spermatozoidų. Šio tyrimo rezultatai, paskelbti žurnale „Nature", jau laikomi labai svarbiu pasiekimu gydant nevaisingumą, praneša „Physorg.com".

Nors eksperimentai bandant iš sėklidžių audinio ląstelių laboratorinėmis sąlygomis išauginti vaisingų spermatozoidų vykdomi jau 10 metų, japonų mokslininkams tai pavyko padaryti pirmiesiems. Skelbiama, kad šis tyrimas tėra tik pirminiame etape, nes kol kas sėkmingas eksperimentas buvo atliktas tik su laboratorinėmis pelėmis.

Tyrėjai tikisi, kad vyriškų lytinių ląstelių gamybos dirbtinėmis sąlygomis paslapčių atskleidimas atvers kelią naujiems nevaisingumą gydantiems vaistams ir suteiks galimybę dėl įvairių priežasčių nevaisingais tapusiems vyrams susilaukti palikuonių, sakoma pranešime.

T. Ogawos vadovaujama mokslininkų grupė iš naujagimių peliukų sėklidžių paėmė mikroskopinių audinio nuopjovų ir, mėgintuvėliuose veikdama jas tam tikru baltymų ir cheminių medžiagų mišiniu, paskatino pradėti lytinių ląstelių gamybą, kurios po to buvo tinkamai subrandintos. Dirbtinai išaugintas spermatozoidais, naudojant dirbtinio apvaisinimo technologiją, buvo sėkmingai apvaisinti iš pelių patelių paimti kiaušinėliai. Po to jie buvo įsodinti į surogatinių motinų gimdas. Šios pelės sėkmingai atsivedė 12 jauniklių, tarp kurių buvo ir patinėlių, ir patelių, sakoma pranešime.

Šie jaunikliai užaugo sveiki ir, sulaukę lytinės brandos, patys susilaukė palikuonių. Pasak japonų mokslininkų, tęsdami eksperimentą jie įrodė, kad šis metodas veikia ir naudojant užšaldytus sėklidžių audinių mėginius.

Dabar Jokohamos universiteto biologai ketina išbandyti šią technologiją naudodami žmogaus audinius. Jei rezultatai bus tokie pat sėkmingi, ateityje lytinės brandos dar nepasiekę berniukai, kuriems numatyta taikyti gydymą nuo vėžio, po kurio gresia nevaisingumas, galės biopsijos metu paimtus sėklidžių audinių pavyzdžius pasidėti į kriogeninį banką. Užaugę ir nusprendę sukurti šeimą, jie galės užsakyti laboratorijoje „pagaminti" nuosavų spermatozoidų ir, nors būdami nevaisingi, susilaukti vaikų.

Pasak mokslininkų, šis pasiekimas leis daugiau sužinoti apie vyriškų lytinių ląstelių gamybos organizme procesus, o tai savo ruožtu padės sukurti naujus terapijos būdus, leidžiančius vyrams išsaugoti vaisingumą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (20)