Fizikai galimai aptiko naują dalelę arba visiškai naują jėgą

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

rokazaz 2011-04-07 09:59
Nu idomu ar tai ir liks tiek prielaida, spejimas, vertinimas, balbu ar kazka iskapstys istikro. Labai laukiami rezultatai is didziojo greitintuvo, tik gail, kad laukti dar ilgokai teks.
andriulis 2011-04-07 10:02
Man toks jausmas, kad grynas melas. Griebiasi paskutinio siaudo...
mobilunkas 2011-04-07 10:10
keista kad pries uzdarant irengini prasideda atradimai
arvis911 2011-04-07 11:27
Manau, kad šitie mokslinkai kurie dirbo prie šio greitintuvo ras darbą LHC ar kur nors kitur, todėl jeigu jie save gerbia neturėtų išsigalvoti nesamonių.
ligonis 2011-04-07 12:09
nu jo, sakyt, kad jie apgaudineja tikrai yra kvaila. kai dirbi prie projektu kurie tokie reti ir svarbus, ir kai vienas jau atitarnaves savo laika - nepradedi traukt atradimu is niekur, kaip minejo, tai tik sugadintu karjera, o jei jau dirbi toki darba, tai didele tikimybe, kad tikrai lengvai rasi ir kita
rwc 2011-04-07 12:33
Kas tame keisto? Labai dažnai atradimai padaromi jau uždarius įrenginį, analizuojant sukauptus duomenis. Visas tokias kontraversiškas teorijas save gerbiantys mokslininkai ir centrai nori atitinkamai pagrįsti, todėl ir įrenginių darbas taip planuojamas: per kažkiek laiko atlikti planinius eksperimentus, o projekto pabaigoje patikrinti naujai iškeltas teorijas ir netikėtus atradimus. Be to, visi tikisi, kad projektas bus pratęstas, todėl ir metamos svarbiausios kortos, parodančios įrenginio naudingumą ir iki galo neišnaudotas galimybes. Taip pat čia ir mokslininkų karjeros klausimas: ką toliau jie dirbs ir kam gaus tolesnį finansavimą. Viską bendrai paėmus, kad atradimas išpublikuotas dabar, dar nereiškia, kad jis įvyko vakar. Galbūt jo požymių buvo dar prieš 10 metų, bet per tą laiką buvo ieškoma klaidų, tikslinami duomenys ir teorijos, bandoma atradimus pakartoti... Net ir šis atradimas dar toli gražu "nepabaigtas". Tiesiog pastebėta anomalija statistikoje. Kas ją sukelia - visiškai neaišku, žinoma tik, kad ji pasikartoja, ir kad jokia esama teorija jos gerai nepaaiškina. Galėtų būti amžiaus atradimas - bet kol kas toks nėra.
blizzard 2011-04-07 16:13
įdomiai, kad atliekami tokie ekspermentai, bet kur realiai pavyzdžiui pritaikyti tokius dalykus? vis dar didelė atskirtis
RiMuSaS 2011-04-07 17:37
Cia gi nekomerciniai tyrimai. Nieks iskart neiesko naudos. Tokiais tyrimais atveriami dar vis paslaptimi esantys klodai
dalgis 2011-04-07 18:31
Tai yra atradimai, o ne isradimai. Isradimai daromi tam kad butu pritaikomi, atradimai atsitinka norint pazint, suvokt pasauli kuriame gyveni, beje idejos kurias igyvendina Fermi laboratorija ir galimi ju atradimai gali ziauriai pakeisti poziuri i gyvenima
rwc 2011-04-07 23:15
, atradimams nėra keliami konkretūs tikslai, nes niekas iš anksto nežino, koks bus atradimas (išradimo - priešingai, pirmiausia sugalvojama idėja ir išradimas atsiranda tuomet, kai sukonstruojamas ir išbandomas veikiantis modelis). Pvz., kas galėjo pagalvoti, kad chemikų eksperimentai ir bandymas paaiškinti medžiagų savybes, prives prie branduolinės energetikos, kvantinių skaičiavimų, įvairiausios technikos? Dabar mes jau galime pritaikyti visokius mezonus tokiems tikslams kaip superlaidininkai, bandydami suvokti branduolines reakcijas žvaigždėse ir juos imituodami naujos kartos reaktoriuose. Žmonijai LHC (atradimais) kur kas naudingesnis nei ITER (išradimais), bet dėl ITER potencialios naudos turbūt nelabai kas abejoja, nes ji apčiuopiama - pigus ir gausus energijos šaltinis.
Mauras Klajoklis 2011-04-08 00:06
Sprendžiant iš straipsnio, tai toli gražu ne atradimas, o tik nesutapimai su teorija ir netikėti skaitmenys. Atradimu tai pataps, kai atrastasis bus įvardintas ir įrodytas.
rwc 2011-04-08 00:39
Na, jei rezultatai gerai patikrinti, pakartojami, praėję visas kritikas - tai jau atradimas. Kai reiškinys bus paaiškintas ir įrodyta jo priežastis, bus dar vienas atradimas.