Barbara Demick „Neturime ko pavydėti: Šiaurės Korėjos kasdienybė“. Pirma dalis: susikibę tamsoje

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Ramūnas 2011-04-11 22:54
Sunku įsivaizduot kaip paprasti gyventojai verčia viena didžiausia kariuomene pasaulyje.
Laurynas19 2011-04-11 23:07
Ka kalbeti apie Siaures korejiecius, kaip mes patys negalime atsimerkti. Juk jauciame, kad kazkas netaip, netgi logiskai pagalvojus, matosi kad pasaulyje viskas netaip, bet kazkodel nieko nedarome ir nieko nekeiciame. Toks dalykas Kaip venus project (http://zeitgeist.lt/) atrodo nesamone. Nors lyg ir niekas mums jokios propogandos nekisa?? ar?? Ar tikite kad galima gyventi visiems gerai? be pinigu? be karo? be smurto? Manau atsakymas bus ne. Ir daug kas apie tai net nesusimasto? KAIP TAI GYVENTI BE PINIGU??? Juk.... Tai cia lygiai taip pat Siaures korejoje su ju Dievuku, KAIP TAI KIM IL-SUNGAS NE DIEVAS??? Juk....
nondescript 2011-04-11 23:17
Ok, visų pirma kas ta kariuomenė? Juk tai tie patys korėjiečiai, kurie turi šeimas ir augina vaikus, manot kad jie taip paprastai paimtų, ir pradėtų šaudyti į saviškius? Net jei taip ir nutiktų, tai sukilimo nenumalšintų, o tik jį sustiprintų, pažiūrėkit kas vyksta Libijoje, kas vyko Egipte ar Tunise. Be to tai leistų į konfliktą įsikišti JAV ir Pietų Korėjai (jei jos bijotų branduolinio ginklo, tai nerengtų karinių pratybų prie Šiaurės Korėjos sienos). Visa beda, kad ten nėra kam pakeisti to komunizmo.
immortallt 2011-04-11 23:26
Laurynas, eik su ateiviais pakalbet. Nekisk dar didesnes nesamones, net nesuprasdamas viso to pagrindu. O del S.Korejos, tai jei zmones nores nuversti valdzia, o armija susideda is zmoniu, tai ji ir bus nuversta. Gi revoliuciju pagrindas ne fizine jega.
Ramūnas 2011-04-11 23:34
Eilinis kareivis gal ir atsisakys šaudyt į civilius bet kol visa kita vadovybė bus Kimo pusėj nieko nepadarysi.
Laurynas19 2011-04-11 23:45
Jei jau parasiau kazka uz tavo suvokimo ribu, arba paminejau tokius dalykus kaip zeitgeist, tai jau debilas su ateiviais kalbantis.. 1. Siaures korejieciai gyvena taip, kaip pasauli suvokia ju tas KIM IL-SUNGAS. 2. Mes gyvenam taip kaip suvokia pasauli musu Pasaulio vadai. Noriu pasakyti, kad parasydamas toki savo komentara as tavo akimis atrodau lygiai toks pat, kaip S. korejiecio akimis atrodo pabegelis, (sio straipsnio heroja)... Zodziu,,,,
nondescript 2011-04-12 00:18
Tarp mūsų ir šiaurės korėjiečių yra vienas skirtumas, mes galim rinktis, kaip mums gyventi, o jie ne. Kapitalizmas rojaus nesukuria, bet leidžia jį susikurti pačiam.
rwc 2011-04-12 00:31
domėtis tais Venus projektais? Draudžia steigt savo partiją? Burnot ant esamos valdžios? Kokiame sąvartyne paskelbti Laisvąjį Kibucą? Viskas labai gražu atrodo, kai pamatai tuos jų utopinius paveiksliukus (čia kaip "Sargybos bokštas"). Bet kai pagalvoji - kodėl tų *****polių niekas realybėje nestato? Kodėl kiek yra buvę panašių socekonominių eksperimentų, visi galų gale bankrutavo, arba liko vieni seniai? Galima svaigti apie rojų, kur liūtai burkuoja su avelėm - bet realybėje taip nebūna. Kažką valgyti tai reikia. Š. Korėja - toks utopinis projektas. Nesvarbu, ar piliečiai turi ką valgyti - svarbiausia Grand Idée. Apsiginkluoti iki nasrų, šlovinti vadą, nešti pasauliui revoliuciją, "apsaugoti" piliečius nuo klastingųjų imperializmo turistų, pūstis prieš tuos pačius turistus... Grynas Venus projektas.
manciukaz 2011-04-12 07:45
manau yra dar vienas budas pakeisti š.korėja, kim jong ilas jau ilgai nebegyvens, posta turėtu užimt jo jauniausias sunus, manau reikėtu ji kažkokiu budu nužudyt ar nunuodyt galbut tada kasnors pasikeistu ka manot?
Arns 2011-04-12 08:34
nepasikeis nieko, nes tai luominė, lyg viduramžiuose, sistema. Ateina ne iš šalies naujas žmogus, o kas nors iš apačios pakyla laipteliu aukštyn. Vien dėl šitos sistemos dalies Š.Korėja ir yra kur dabar ji yra, visos kitos buvusios socialistinės šalys sugebėjo pakeisti mąstymą, arba valdžią. Net ta pati Kuba, atsidūrusi tokioje pačioje padėtyje kaip Š.Korėja, kada dingo jos sponsorius, pamažu kyla, atstato buvusius kontaktus, susiranda naujų, kaip pvz H.Chavez iš kur gauna naudos. Tuo tarpu esama Š.Korėjos vadovybė panašu tik bando iš kinų kažką išpešti, gal būt su Iranu kai ką aptarti, bei reikalauja viso pasaulio paramos. Pvz nesenas epizodas, kada net Zimbabvės šalis prašė jog atsiųstu maisto. Todėl net neverta svajoti kad čia viskas tik nuo vieno blogo vado pasikeis, čia sistema. Lyginant su pasaulio analogais, galima prisiminti 1917 vasario revoliucija Rusijoje, tai pirmas etapas, kada žmonės suvokė kad dėl visų problemų kalta esama valdžia, ir caras nėra "gerasis tėvelis". Bet ir tai, pavieniai avantiūristai ar nedidelės grupelės geriausiu atveju galėjo pašalinti pavienius asmenis, perversmo variklis vis gi buvo dalies kariuomenės perėjimas arba bent atsisakymas vykdyti nurodymus. Matant Š.Korėjos atvejį, kada yra "luomai", jiems neleidžiama sluoksniuotis(kaip pasakoja šio straipsnio herojė), sklindant kalboms apie geresnę karių padėtį, daugiau nei didelis klausimas ar kariuomenė iš vis dvejotu šaudyti į savo tautiečius ar ne.
slawcka 2011-04-12 11:26
slawcka 2011-04-12 11:56
Nebloga mintis, nors jį nužudžius ką nors iš partijos paskirtų vadu. Nebent mirus tėvukui to sūnaus ideologija keistūsi, gal gailėtų žmonių. Abejotina aišku.. Manau būtų žengtas didelis žingsnis revoliucijos link jei gyventojai gautų prieiga prie interneto , ar bent MTV žinoma tai irgi nelb įgovendinama. Taip kad vienintele išeitis turbūt numest pora bombikių ir ant kim jong šeimos rezidencijos ir tuo pat metu ant visos partijos
Rukis 2011-04-12 12:12
Arba jei tas sūnus, mirus tėvui, išvažiuotų į užsienį ir pažiūrėtų, kaip ten paprasti žmonės gyvena. Nors jei tas sūnus po...uistas tai nieko tada nepakeisi.
manciukaz 2011-04-12 13:03
jis yra buves užsieni kiek žinau kinijoj buvo su oficialu vizitu ir gavo palaiminima iš kinu, tai nieko nekeičia
langas 2011-04-12 14:32
Jis ne tik žino kaip kiti gyvena, jis netgi mokėsi kurį laiką šveicarijoje todėl puikiai viską žino. lygiai kaip ir jo tėvas kuris pamišęs dėl prabangos, jam vežą brangiausią konjaką, bobas rinktines kurias nesibodi grobti užsienyje. jis buvo pagrobęs kažkokius režisierius iš pietų korėjos ir aktorius kurie jam turėjo sukti filmus propagandinius ir t.t. Kitaip sakant arba tas sūnus (jauniausias) ypač gerai vaidina, kad tėvas jam nori perduoti valdžią ir pradės bent kažkokius pokyčius kaip garbačiovas sssr (nors ji jau ir pati griuvo) arba bus tas pats jei ne blogiau. Tačiau aš nesutikčiau, kad pašalinus kim jong ila ir jo sūnus niekas nesikeistu. Taip valdžią perimtų partijos komitetas ir kažkas būtų aukščiausiam, bet... tai nebebūtų jau "dievo" vaikai valdžioje o paprasti žmonės, kas paskatintu kitus galvoti, o gal gali būti ir geriau? tada atsiranda vidiniai nesutarimai, prieštaravimai tarp valdžios žmonių ir po truputį tai veda į dalinamasi į puses ir gal netgi valdžios vertimą ar revoliuciją. kitaip sakant pašalinimas šių garbingų asmenų būtų visiem tik į gerą - tačiau galvojat tai taip paprasta? ten vopše niekas nieko nežino tai kaip kur nuleisti tas bombas nes jei nepataikysi - antro šanso gali ir nebūti ir tada psychai pradės mėtyti atomines į visas puses.
manciukaz 2011-04-12 15:54
langas, labai geras komentaras visiškai tau pritariu, bet manau visdelto butu pats geriausias budas pakeist šali nukalt lyderi ir jo sunu, ir tai butu geriau padaryt ne bombarduojant o nunuodijant kaip nors, na turiu omeny, kad nežinotu kokia šalis tai padarė, kad pavyktu išvengti karo, aš taip pat manau, kad jei prarastu savo lyderi kažkas pradėtu ten keistis, manau jei labai norėtu gal ir sugebėtu pašalint..tik neisivaizduoju kaip
enternald 2011-04-12 16:01
Ei visi jūs Ššš Korėjos gerbėjai užsiregistruokite, gausite nuolaidą atostogoms Š Korėjoje, sąlygos: paso kopija ir 20 eurų, be to gausite medalį: http://www.korea-dpr.com/ .
Arns 2011-04-12 16:04
JAV jau bandė su F.Kastro tokius bajerius, po kiekvieno tokio tik stiprėjo neapykanta tarp šalių. Po kelių nepavykusių pasikėsinimų prasidėjo garsioji "Karibų krizė", kada buvo pradėta žvanginti branduoliniais ginklais. Be to pagalvokim, ką perėmęs naujasis vadovas darys, kai žino jog senoje aplinkoje gali būti išdavikų? geriausiu atveju minimales skerdynes, kaip už tėvynės išdavimą.
Indigo89 2011-04-12 17:15
Cia kazkas uzsimine apie sistema be pinigu. Nors daugumai tai atrodo savaime suprantama, bet zeitgeist filmai kai kuriuos suluosino ir jiems tas nebera savaime suprantama. Pinigai reiskia zmogaus verte ir atspindi tai, kiek zmogus deda pastangu ir darbo kad kazka turetu. Jei nebutu pinigu is kur gautumem valgyt? Niekas nedirbtu, niekas nesistengtu, nes vistiek visi gautu vienodai. Viskas zlugtu zaibo greitumu. Ko zeitgeist is tiesu nori tai tu paciu pinigu, kuriuos renka neva tai revoliucijai, sitame tai as juos suprantu. Visus apscamint ir pasiimt babkes, negana to dar ir be jokio pavojaus but sulaikytiems, kadangi zmones juos atiduos savanoriskai.
manciukaz 2011-04-12 18:20
intigo tu čia ne i tema biški, na o arns sakai naujasis vadovas praretintu aukščiausiu pareigunu gretas, na tegul jei šnipas tebutu vienas tai auku manau butu pakankamai mažai ir dar keliais šimtais sumažėtu valdžios atstovu.. tikrai geriau negu pradėti atvira kara ir paaukoti puse, o gal ir visa pietu korėja...