Rusijos šiaurėje – arktinių ir rudųjų lapių kova  (6)

Rusijos arktinėms lapėms pavojų kelia auganti jų giminaičių – rudųjų lapių – populiacija, teigia mokslininkai. Pirmąkart Rusijos tolimojoje šiaurėje rudoji lapė buvo pastebėta besibraunanti į arktinės lapės olą, kur ji augina jauniklius. Arktinė lapė paliko savo olą įsibrovėlei, kartu palikdama savo mažylius rūpintis savimi pačius, praneša BBC.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Anot mokslininkų, tai yra įrodymas, jog rudosios lapės išstumia arktines lapes, kadangi šiltėjantis klimatas leidžia joms išgyventi daug toliau šiaurėje. Arktinės lapės gyvena kalnuotuose tundros arealuose, netoli šiaurinio poliarinio regiono. Ankstesnių tyrimų metu nustatyta, kad šios lapės traukiasi nuo pietinio jų paplitimo arealo krašto.

Mokslininkų įsitikinimu, taip yra todėl, kad rudųjų lapių populiacija plečiasi, ir ten, kur šių dviejų lapių rūšių paplitimo zonos persidengia, rudosios lapės ima dominuoti mažesnių arktinių lapių atžvilgiu. Nors šios konkurencijos stebėjimai buvo atlikti Švedijoje, tyrėjai iš Rusijos ir Norvegijos norėjo išsiaiškinti, ar arktinės lapės giliau šiaurėje patiria tą patį spaudimą. Jų tyrimų rezultatai publikuoti žurnale „Polar Biology“.

„Mes buvome nustebę, kai pamatėme rudąją lapę mūsų tiriamoje zonoje, esančioje Rusijos arktinėje tundroje, kadangi ši rūšis tokiose šiaurinėse teritorijose yra labai reta“, – aiškina mokslininkė Anna Rodnikova. Ji ir jos kolegos vasarą vykdytų tyrimų metu stebėjo, kaip rudoji lapė prisiartina prie arktinės lapės olos Jamalo pusiasalyje, Šiaurės vakarų Sibire.

Arktinės lapės oloje nebuvo, bet kai ji sugrįžo, ji elgėsi neryžtingai – kai pamatė rudąją lapę, sustojo už 50 m ir pradėjo loti. Nors rudoji lapė atrodė prastos būklės, ji šio netikėto susitikimo metu atrodė užimanti aiškiai dominuojančiojo poziciją. Nustojusi protestuoti, arktinė lapė pasitraukė iš varžybų ir nebegrįžo į olą.

„Buvo keista matyti, kad arktinė lapė-mama taip bijojo rudosios lapės, jog net nebandė ginti savo mažylių, kurie tikriausiai buvo olos viduje“, – sako A. Rodnikova.

Anot tyrėjų, šis susitikimas įrodo, jog rudosios lapės yra priežastis, kodėl arktinės lapės traukiasi dar toliau šiaurę. Nors arktinių lapių dar yra šimtai tūkstančių, jos laikomos svarbiu klimato kaitos indikatoriumi.

„Nemanome, kad klimato šilimas sudaro daug sunkesnes sąlygas arktinėms lapėms. Labiausiai tikėtina, kad šiltėjantis klimatas leidžia rudosioms lapėms išgyventi šiaurės sąlygomis. Taigi jos turi galimybę plėsti savo arealą į šiaurę, kur dominuoja prieš arktines lapes“, – teigia A. Rodnikova.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)