Radioaktyvūs teršalai Japonijoje valomi lipniu mėlynu geliu  (12)

„DeconGel“ – mėlynas skystis, sustingstantis į gelį, kurį galima nesunkiai nuplėšti nuo valomų paviršių – vienas iš būdų, kaip galima surinkti radioaktyvius teršalus, itin gausiai nuklojusius Fukušimos branduolinės jėgainės apylinkes. Skystis ne tik sustingsta į gelį, bet ir jame „užrakina“ mikroskopines radioaktyvias daleles bei kitus teršalus. Būtent tokia priemone Japonijos žinybos uždaroje zonoje ir netoli jos nupurškinėja visus įmanomus paviršius – pradedant šaligatviais, baigiant pastatais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mėlynasis lipalas buvo atrastas visai atsitiktinai – Havajuose esančioje rizikos kapitalo įmonėje ir technologijų inkubatoriuje „Skai Ventures“. Vykdant vieną iš eksperimentų, ant grindų netyčia išsiliejo kažkokia skysta cheminė medžiaga. Kitos dienos rytą valant patalpas pastebėta, jog išlieta medžiaga sustingo, tačiau gana nesunkiai pasidavė plėšimui nuo grindų, kartu su savimi „pasiimdama“ visas smulkias ant grindų buvusias daleles. Grindys nuplėšus gelį buvo tokios švarios, jog taip švariai jų išvalyti nepavyko jokiu kitu valymo būdu. Pasirodęs prekybos rinkoje, mėlynasis lipalas nieku ypatingu neišgarsėjo. Tačiau Fukušimos branduolinės avarijos likvidavimo komandai paaukojus šimtą 22 litrų talpos kanistrų su „DeconGel“, lipalo gamybos užsakymai ir paklausa staiga ėmė augti kaip ant mielių. Palietas ant paviršiaus, „DeconGel“ surenka absoliučiai viską, kas nėra giminiška pačiam mėlynajam lipalui: mikroskopinio dydžio dulkes, radioaktyvias daleles ir kitus teršalus. Tai reiškia, jog dabar ant paviršių nusėdusias radioaktyvias dulkes galima tiesiogine prasme nušveisti –nesudėtingai, kaip su vandeniu ir muilu. Valant radioaktyviomis dalelėmis nuklotus paviršius, galima būti tikram, jog tos dalelės nepaklius nei į vandenį, nei į gruntą, nei kur nors kitur – gelyje sustingusios dalelės iš jo neturi galimybių ištrūkti.

„DeconGel“ pirmiausiai įkalina teršalus, o paskui aplink juos sustingsta. Sustingusį gelį darbininkai gali saugiai nuplėšti nuo paviršiaus nesibaimindami, jog teršalai pakils į orą ar pabirs ant žemės.

Nuo 2008 m. „DeconGel“ pardavimai kasmet išaugdavo dvigubai. Tačiau įmonės vadovas prognozuoja, jog Fukušimos avarijos radioaktyviems teršalams plintant po visą pasaulį, įmonės apyvarta per artimiausius metus turėtų išaugti apie 20 kartų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (12)