Kaip plaka širdys? Nuo 1320 iki 10 kartų per minutę  (6)

Širdis – bene svarbiausias mūsų organas, varinėjantis kraują iki pat smulkiausių odoje išsidėsčiusių kapiliarų ir atgal. Bet koks širdies veiklos sutrikimas gręsia rimta problema, dažnai – net mirtimi. Ar viską žinome apie širdies ritmus?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Netreniruoto, naujienų portalą skaitančio žmogaus širdis plaka apie 70 kartų per minutę, vadinasi, tiek kartų ji susitraukia, į arterijas išstumdama deguonimi prisotinto, ryškiai raudono kraujo porcijas. Naujagimio širdelė dirba dar intensyviau – iki 140 kartų per minutę.

Jeigu žmogus dirba labai intensyvų ir sunkų fizinį darbą, jo širdis per minutę „perpumpuoja“ ne įprastus 5 litrus, bet visus 35. Vyrų širdis sveria maždaug 310 gramų, moterų – 50 gramų mažiau. Treniruoto žmogaus, pavyzdžiui – maratono bėgiko, širdis sveria 400 gramų ir per minutę gali susitraukti tik 35 kartus.

Gyvūnų širdys plaka daug greičiau. Antai maisto ieškančio ežio širdelė tvaksi 320 kartų per minutę.

Greitasparnio paukščio čiurlio širdis plaka 700 kartų, šikšniuko nykštuko (mažiausios mūsų šikšnosparnių rūšies) – 970, o kirstuko – net 1320 kartų per minutę.

Vandenynuose gyvenantys, giliai nardantys ir ilgai be deguonies išbūnantys žinduoliai yra savotiška išimtis. Štai jūrų dramblys, keletą tonų sveriantis artimas ruonių giminaitis gali panerti iki pusantro kilometro. Paviršiuje ar drybsant pajūrio pliaže, jo širdis plaka 60 kartų per minutę, gi panirus gelmėn – tik 4 kartus.

Tikro afrikinio dramblio širdis susitraukia 25 kartus per minutę.

Visai kitaip plaka žiemos miegu miegančių žinduolių širdys. Savo guolyje po kelmu miegančio ežio širdelė plaka 18 kartų per minutę, o rūsio palubėje kabančio nejudraus šikšnosparnio – dar mažiau, tik apie 10 kartų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)