Sėkmingą skrydį atliko lietuvių finansiškai remiama raketa (Video)  (7)

Penktadienį popiet, 17.30 val. Lietuvos laiku į dangų iš Baltijos jūros pakilo danų mėgėjų „Copenhagen Suborbitals” sukonstruota raketa „HEAT 1-X“ su vienam žmogui keliauti pritaikyta kosmine kapsule „Tycho Brache“. Po kelių nesėkmingų bandymų, raketos variklius vis tik pavyko užvesti. Bekildama ji pasiekė garso greitį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Raketos paleidimas įvyko nuo plūduriuojančios platformos, už 12 jūros mylių nuo Danijos krantų, iš karinės bandymų zonos Baltijos jūroje. Pirmosiomis skrydžio akimirkomis kylanti raketa šiek tiek siūbavo į šonus, tačiau vėliau jos skrydžio trajektorija išsilygino ir bandymas buvo įvykdytas pagal planą. Skrydis truko 21 sekundę – tiek laiko pakako, jog raketa „HEAT 1-X“ viršytų garso greitį.

Aparatas spėjo pakilti į maždaug 3,2 km aukštį. Nors iki atmosferos ribos, kurią susitarta laikyti kosminės erdvės pradžia (100 km), raketai pritrūko 96,8 km, pasiekti didesnį aukštį bandymą atlikusi specialistų grupė neplanavo.

Šiokių tokių nesklandumų buvo ir parašiutų išskleidimo stadijoje – kupolai išsiskleidė kiek vėliau, nei buvo tikėtasi, tad raketa patyrė „kietesnį“ nusileidimą, todėl kapsulė „Tycho Brache“ buvo šiek tiek pažeista.

„Copenhagen Suborbitals“ pirmuosius bandymus atliko rugsėjo pradžioje, tačiau tuo metu susidūrė su techniniais nesklandumais. Iki šiol danai raketos variklius išbandė 33 kartus.

Raketos kūrėjų tikslas – sukurti vienvietę transporto priemonę, kuria pasižvalgyti po mūsų planetą beorėn erdvėn galėtų keliauti kosmoso turistai. Kad tokie skrydžiai būtų vykdomi saugiai, trūksta dar labai daug ko. Tačiau milžinišku pasiekimu laikomas faktas, jog ši mėgėjų kuriama raketa jau sėkmingai kyla į orą.

Projektas finansuojamas vien iš rėmėjų lėšų. Tarp jų yra ir dešimt lietuvių. Vienas aktyviausių rėmėjų iš Lietuvos – UPS atstovo Lietuvoje „Skubių siuntų“ vadovas Vladas Lašas. Iš viso danams paaukojo beveik 1,9 tūkst. žmonių.

Danai tiki, kad jų kūrinys galės atlikti suborbitinį skrydį. Raketa galėtų pakilti į 120-130 kilometrų aukštį, o skrydis truktų apie 15 minučių. Tiesa, šio bandymo metu raketoje vietoj žmogaus keliavo manekenas, nes skrydis buvo atliekamas pirmą kartą.

Vaizdo siužeto apie raketos skrydį 1:53 laiku užfiksuotas epizodas, kai nepavyko užvesti raketos variklių. Tačiau raketa sėkmingai pakyla 5:45 vaizdo siužeto minutę.

(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)