Įdomu prisiminti: galėjome gyventi Lietuvos ir Latvijos federacinėje valstybėje

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

faktas 2011-06-12 13:59
Įdomi istorija. Net nežinojau, kad lietuviai kažkada taip pjovėsi su latviais.
kionig 2011-06-12 16:42
WWTWO 2011-06-13 13:07
Na ką galiu pasakyt šia tema, jog Lietuvos ir Latvijos bendra valstybė yra Lietuvos nacių (Murzos) svajonė.
Analog 2011-06-13 14:24
Kokia įžvalga O tai ES kieno nacių svajonė?
WWTWO 2011-06-13 14:46
Jokios čia įpatingos įžvalgos nereikia, užtenka pasiskaityti vlnds partijos svetainėje jų programą, ir ten aiškiai parašyta, jog tai vienas iš jų aukštesnių tikslų. ES kieno svajonė? nenoriu atrodyti nuobodus, bet ko gero globalistų bankininku ir dar įvairių finansinių grupuočių....Manau ne taip sunku įsivaizduoti, daug maž matosi šiandieniniame gyvenime kam naudinga....
Analog 2011-06-13 14:53
Visų pirma, tai nereikia tokios svetainėse lankytis O bendradarbiavimą su braliukais tikrai reikia didinti, visgi reikia mokytis iš tarpukario istorijos, o federacijoje ir taip jau beveik gyvenam.
WWTWO 2011-06-13 15:34
Nu pavyzdžiui? Pateikite argumentų....
Aulas 2011-06-14 21:35
Latviai nesuteikė pilietybės visiems rusams pirmiausiai todėl, kad rusų skaičius buvo didėlis ir latviai bijojo, jog rusai nesurengtų kokio referendumo ir jame nenubalsuotų tarkim už kokį Latvijos prijungimą atgal prie Rusijos. Todėl rusai patapo nepiliečiais ir pilietybę galėjo gauti po egzamino. Analogiška situacija ir su Estija O jei tavo mama būtų išvažiavus į Anglija, ten pragyvenusi 20,30 ar 40 metų, tai garantuoju, kad nuvykęs jos aplankyti vargiai lietuviškai besusišnekėtum. Bet rusai yra ypatinga nacija šiuo atžvilgiu. Išvis, Baltijos šalyse nėra nei vieno kvadratinio centimetro istorinių Rusijos žemių, istoriškai niekada nebuvo didesnės rusų populiacijos, todėl šiuos žmones drąsiai galima pavadinti nelabai gražiu žodzžiu - kolonistais, o okupacijos metais - net ir okupantais. Todėl tai ne latviai, estai ar lietuviai turėtų ant kelių klūpėti ir melsti kažko, o atvirkščiai. Bet, kadangi esam ganėtinai humaniški, tai nieko neprašom tik bent nekakoti mums ant galvų. Jei draugiškai elgsis rusai, tai jie sulauks to paties atsako.
Analog 2011-06-14 21:49
Bendra ES konstitucija, bevizis režimas.
Arns 2011-06-14 21:59
Aulas, didesnis kitakalbių skaičius gyventojų, priežastis juos engti? Labai įdomus požiūris. Pirma, kol tavęs neignoruoja labai lengva vaidinti didelį šefą ir aiškinti jog jie turi dingti, jog jie turi prisitaikyti. O dar kitas kampas, Lietuvą palieka dešimtys tūkstančių žmonių, tu norėtum kad po dešimties dvidešimties metų jie sakytu "dėjau ant Lietuvos, aš beveik britas(ispanas, airis, norvegas ...)"? Taigi, ar tikrai įžvelgi du lazdos galus? Vėl gi, kvailas argumentas, kad viskas žemės centimetrais matuojama. Čia labai primena Izraelio ir arabų konfliktą, kada visi su matlankiais matuoja ir automatais kiekvieną pėdą krauju laisto. Žvelkime kokia padėtis dėjosi per valstybių susidarymą regione, per kiek daugiau nei tūkstantį metų. Taip susiklostė jog tie žmonės atsikėlė ir gyvena. Kažin ar reikia dirbtinai kurti konfliktą, paskui stebėtis kodėl norėjai gero, o gavai lėkščių daužymą ir abiejų pusių(tiek savo, tiek kaimynų) konfliktą, dėl kurio argumentų, ir svarių, turi abi?
Aulas 2011-06-15 00:03
Aš turėjau minty istorinę teisę. Tarkim lenkų mažuma Lietuvoje. Jie gyvena čia jau šimtmečius (žinoma galima pasiginčyti dėl sulenkinimo ir t.t., bet tiek to) ir jei Lietuva sugalvotų atimti iš jų pilietybę, tai būtų nusikaltimas. O su rusais situacija visiškai kitokia. Jie buvo atvežti ar atvažiavo kolonijiniais tikslais, skamba nekaip, bet tokie tie faktai. Todėl nematau nieko tragiško jei po tokios tragiškos istorijos grynakraujai rusai yra prašomi paprastučio testo.
Arns 2011-06-15 00:47
Pasidomėk truputi. http://lv.wikipedia.org/wiki/Latvijas_demogrāfija (Rusai latviškai Krievi) Kaip matai, nemažai rusų Latvijos teritorijoje jau daugiau kaip 100 metų. Tai mažų mažiausiai 4 kartos, jei tikėtume kad XIX a pabaigoje kaip iš dangaus jie nukrito... Taigi, ar ne paradoksas, iš lenko pilietybės atimti negalime nes kils skandalas, o jei rusui net neduosi pilietybės, skūsiesi jog keliamas alasas ir organizuojamas kažkoks puolimas...
Aulas 2011-06-15 08:58
Na prieš "100 metų" latviai, kaip ir likęs pabaltijis vėlgi priklausė...surprise surprise Rusijai, tiesa Caristinei. Kaip bebūtų iš kur žinai, kad tie "senieji" rusai dar neturi pilietybės dabar?
Arns 2011-06-15 10:38
Aulas, wow, o dabar istoriją prisiminėte? Lenkus matyt irgi šventoji dvasia pas mus nuleido? http://www.geopolitika.lt/?artc=1729 Taigi, dar 2007 metais, 392 292 (17,2 proc.) nuo visų 2,3 mln gyventojų(tuo metu buvo toks skaičiuojamas skaičius) įvardijami kaip nepiliečiai. Dabar kiek situacija aišku jau pasikeitė bet vis vien, pagal viską yikrai ne mažiau 10% gyvenančių toje valstybėje gyventojų neturi pilietybės, nes ji nebuvo suteikta. Ir vėl grįžtame prie to pačio, ar pvz Lietuvoje paaštrėjo problemos su lenkais, kad mes suteikėme pilietybę jiems, o ne pasiūlėme nešdintis iš šalies? Man regis tu visai nesuvoki kas yra žmonės, tau tai tik kažkokie statistiniai skaičiukai, kuriuos pagal politinius vėjus galima labai lengvai stumdyti. Ir paskui dar stebiesi kodėl žmones ne kaip avinėliai bėga tekini paskui išganytąjį "tiesos žodį".
Aulas 2011-06-15 21:55
Rodos nelabai supranti situacijos. Pasistengsiu paaiškintuo kuo paprasčiau. Į Latviją bei Estiją okupacijos laikotarpiu privažiavo daugybė rusų tautybės žmonių, kurie su Latvija ir Estija neturėjo visiškai nieko bendra ir net per tiek metų nesugebėjo išmokti jų kalbos. Iš karto po nepriklausombės atgavimo šios salys tiesiog pabijojo suteikti šiems žmonėms pilietybę, nes tų svetimtaučių buvo tiesiog per daug ir jie galėjo teisinėmis priemonėmis užvaldyti valstybę. Lygiai tas pats buvo ir su Lietuva, bet pas mus rusakalbių liko žymiai mažiau ir dėl šventos ramybės pilietybė buvo suteikta visiem norėjusiems. Ir darkart kartoju ir pabrėžiu, kad tai pačių rusakalbių apsileidimas, kad jie nenori laikyti testo. Spėju, kad galiausiai Estija su Latvija visiem ilgiau gyvenentiems suteiks pilietybė be jokių egzaminavimų, nes rusakalbiai yra per daug negabūs.
Vincentas 2011-09-20 14:38
Norėčiau išmokti latvių kalbą, tik kažkaip vadovėlių negaliu rasti :[
Vincentas 2011-09-20 15:34
Klausiausi laidą su A. Juozaiciu visai neseniai, tai jis sako, kad būtų gera idėja turėti bendrą valstybę su latviais. Nu, gal tai skamba utopiškai, bet padiskutuoti apie tai juk galima. Latviams ir lietuviams kartu išlikti būtų lengviau šiame globaliame pasaulyje. Juolab, kad dabar nelabai sutariame su lenkais. Lenkai yra didelė tauta ir nepaisant glaudžių istorinių ryšių lenkai į lietuvius žiūri iš aukšto. Todėl gal labiau reikia bendrauti su latviais ir skandinavijos šalimis.