Arktyje ledų gali nelikti per 20 metų: per 10 dienų ištirpo 1,5 mln. kvadratinių kilometrų  (5)

Jūrų ledai Arktyje šiemet tirpsta rekordiniu greičiu, piršdami išvadą, kad tirpsmas šiauriniame poliuje spartėja ir vasaromis nuo ledų iš esmės laisvos Arkties galima tikėtis artimiausiais dešimtmečiais, – rašo „The Guardian“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šią savaitę Arkties vandenyno plotas, bent iš dalies (15 %) padengtas ledais, siekė 8,5 mln. kvadratinių kilometrų – mažiau nei ankstesnis mažiausias rodiklis, fiksuotas 2007 metais. Tokius duomenis paskelbė JAV nacionalinis sniego ir ledo duomenų centras (NSIDC), remdamasis palydovų atsiųsta informacija.

Tuo metu Vašingtono poliarinių mokslų centro paskelbti duomenys rodo, kad šiemet ledo sluoksnis Arktyje yra ir ploniausias. Per paskutines dešimt dienų Arkties vandenyno ledų plotai kasdien sumažėdavo po 150 tūkst. kvadratinių kilometrų, nurodė Markas Serreze'as, NSIDC vadovas.

„Mažėja [ledo dangos] plotai, jis taip pat plonėja. Oro sąlygos, kurios anksčiau būtų ištirpdžiusios kažkiek ledo, dabar sutirpdo daug daugiau. Bus pakilimų ir nuosmukių, tačiau esame kelyje, kuriuo eidami, vasaros be ledo sulauksime iki 2030 metų. Tai spiralė žemyn“, – sakė jis.

Per paskutinius 30 metų šylantis klimatas Arkties ledus naikino maždaug po 3 proc. kas dešimtmetį. Anksčiau skaičiuota, kad vasaromis jų nelikti galėtų per kitus 40 metų. NSIDC duomenimis, oro temperatūra šiemet birželį virš Arkties vandenyno buvo nuo 1 iki 4 Celsijaus laipsnių aukštesnė, nei įprasta.

Tai prisideda prie žurnale „Science“ neseniai publikuotos studijos, kurioje teigiama, kad iš Atlanto į Arktį judantis vanduo šiuo metu yra šiltesnis nei bet kada per paskutinius 2 tūkst. metų ir gali būti vienas iš spartaus tirpsmo paaiškinimų.

Jūrų ledas, kuris storiausias būna kovą, o ploniausias – rugsėjį, laikomas vienu iš esminių rodiklių klimato kaitai vertinti, nes ašigaliai šyla greičiau nei kitos planetos teritorijos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)