Krušą, lietų ir sniegą sukelia gyvos bakterijos?  (4)

Naujausio tyrimo rezultatai byloja, jog į debesis patenkančios gyvos bakterijos gali būti lietų, sniegą ar krušą sukelianti „kibirkštis“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iki šiol mokslininkai manė, kad lašelius jungtis į snaiges ar ledą verčia debesų sudėtyje esantys mineralai ir kitos dalelės, rašo LiveScience.com. Tačiau pastarojo tyrimo rezultatai rodo, kad duoti pradžią krituliams gali ir debesyse esančios įvairiausios bakterijos, grybeliai ar net dumbliai. Jos atlieka vadinamųjų ledo branduolių vaidmenį – kad iš debesų imtų kristi snaigės ar krušos ledukai, reikalingos dalelės, aplink kurias galėtų formuotis sniego ar ledo kristalai. „Iki šiol manyta, kad mineralai yra pagrindiniai ledo branduoliai atmosferoje, tačiau jie savo aktyvumu nė iš tolo neprilygsta biologinėms mikrodalelėms“, – teigia Luizianos universiteto mikrobiologas Brentas Christneris (Brent Christner). Anot jo, tam, kad mineralai suformuotų ledo branduolį, vanduo turi būti daug šaltesnis nei jis paprastai būna debesyse. Tad alternatyva branduoliui sudaryti gali tapti į dangų pakeliamos bakterijos ir kiti gyvi mikroorganizmai. A. Mišo 2010 metų birželį, po stiprios krušos Montanoje (JAV) prisirinko golfo kamuoliuko dydžio krušos ledokšnių. Ištyręs juos, mokslininkas nustatė, kad didžiausi bakterijų kiekiai glūdi krušos gabalėlio centre.

„Bakterijos aptiktos „embrione“ – centrinėje krušos gabalėlio dalyje, kuri susiformuoja pirmiausiai. Randama vis daugiau įrodymų, kad šie branduoliai gali būti bakterijos ar kitos biologinės dalelės“, – pranešime teigia A. Mišo.

Nustatę krušos ledukų formavimosi temperatūrą, mokslininkai įsitikino, kad bakterijos sudarė galimybes ledui formuotis esant šiltesnėms sąlygoms nei būtų galima tikėtis.

Anksčiau B. Christnerio komanda nustatė, kad, visame pasaulyje (taip pat ir Antarktidoje) susidarant sniegui, svarbų vaidmenį atlieka plačiai tyrinėjamas augalų patogenas (ligos sukėlėjas) "Psuedomonas syringae". Yra žinoma, kad minėtas augalų ligų sukėlėjas padeda susidaryti ledui net esant aukštesnei už nulinę temperatūrai.

Šios bakterijos turi specialią medžiagą, labai glaudžiai sujungiančią vandens molekules, o tai palengvina ledo ar sniego dalelių formavimosi procesus. Su krituliais nusileidusi ant žemės, bakterija naudoja ledą augalui pažeisti. Taip pažeidžiami augalo išoriniai audiniai, ir bakterija gali patekti į vidų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (4)