Ši žiema Europoje – šalčiausia per 50 metų  (8)

Nors klimato šiltėjimo tendencija išlieka, Europoje ši žiema buvo pati šalčiausia per 50 metų, praneša Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba. Šiaurės Europoje nuo gruodžio 13 dienos beveik be pertrūkių snigo. Kai kuriose Vokietijos vietose vidutinė nakties temperatūra buvo apie 20 laipsnių šalčio. Ši „arktinė" žiema, šalčiausia nuo 1957 metų, užšaldė upes ir kanalus, sutriko keltų reisai į kai kurias Baltijos jūros salas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žiema pareikalavo ir žmonių aukų – mirtis ir traumas sukėlė sunkios eismo sąlygos, transporto avarijos ir dideli šalčiai: Lenkijoje nuo lapkričio mirė 212 žmonių, 14 žmonių sausį mirė Vokietijoje, tūkstančiai pateko į ligonines. Keletą kartų ekstremalios orų sąlygos susidarė Rytų Europoje, Centrinėje Azijoje ir Šiaurės Amerikoje.

Kaip teigia Frankas Boettcheris, Vokietijos Orų ir klimato instituto direktorius, tokia žiema neprieštarauja klimato šiltėjimo tendencijai. Kadangi klimatui šiltėjant visi procesai darosi vis labiau ekstremalūs, todėl ir metų laikai gali būti ekstremalesni. Geriausias klimato šiltėjimo indikatorius yra Grenlandija, kur šią žiemą buvo 15 laipsnių šilčiau negu turėtų būti pagal klimato normą.

Pagal NASA pranešimus, 2009 metai buvo patys šilčiausi šio amžiaus metai Pietų pusrutulyje ir antri pagal šiltumą metai pasaulyje nuo 1880 metų. Šiuo laikotarpiu vidutinė metinė oro temperatūra buvo gana netolygi, pasitaikė įvairių metų, bet viso laikotarpio (nuo 1880 m.) vidutinė metinė temperatūra pasaulyje pakilo 0,8 laipsnio.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)

Susijusios žymos: