Aptiktas ketvirtas Plutono palydovas  (5)

Astronomai, naudodami kosminį teleskopą „Hubble“, identifikavo ketvirtąjį nykštukinės planetos Plutono palydovą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai – ketvirtasis žinomas objektas, skriejantis apie tolimą pasaulį. Pirmasis buvo atrastas palydovas Charonas, o ne taip seniai – Niktė ir Hidra, praneša BBC.

Plutonas, 2006 metais prieštaringai netekęs planetos statuso, 2015 metais taps pagrindiniu svarbios kosminės misijos objektu. NASA „New Horizons“ zondas ketina praskristi pro nykštukinę planetą ir atidžiau pasižiūrėti į jo palydovus. „Tai nuostabus atradimas. Dabar, kai žinome, kad Plutono sistemoje yra dar vienas palydovas, praskriejimo metu galime planuoti jo stebėjimus iš arčiau“, – teigė pagrindinis „New Horizon“ misijos tyrėjas Alanas Sternas iš Southwesto tyrimų instituto Boulderyje, Kolorade.

P4 įsikūręs tarp Niktės ir Hidros, kurias „Hubble“ aptiko 2005 metais, orbitų. Charonas 1978 metais atrastas JAV karinio jūrų laivyno observatorijoje. Mokslininkai mano, kad naujojo palydovo, pavadinto P4, skersmuo gali siekti 13–34 kilometrus. Palyginimui, Plutono skersmuo siekia kiek daugiau nei 2,3 tūkst. kilometrų, Charono – 1,2 tūkst. kilometrų, o Niktės ir Hidros – nuo 30 iki 115 kilometrų. „Hubble“ P4 pirmą kartą pastebėjo birželio 28 dieną. Tolimesni stebėjimai šį mėnesį patvirtino jo egzistavimą.

„New Horizons“ zondas pro Plutoną praskries 2015 metų liepą. Septyni erdvėlaivio instrumentai detaliai tyrinės jo paviršiaus ypatybes, sandarą ir atmosferą. Zondas praskries maždaug už 10 tūkst. kilometrų nuo Plutono, 27 tūkst. kilometrų nuo Charono.

Sulaukus NASA pritarimo ir finansavimo, zondas toliau keliautų į kitus objektus, esančius Koiperio juostoje, kosmoso srityje, kur nuo Saulės sistemos kūrimosi likę daug sušalusių nuolaužų. 700 mln. JAV dolerių kainavęs zondas paleistas 2006-aisiais, tais pačiais metais, kai Tarptautinė astronomų sąjunga nusprendė, kad Plutonas nenusipelno toliau vadintis planeta ir paskelbė, kad jis priskiriamas nykštukinėms planetoms.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)