Aptiktas tolimiausias galaktikų telkinys primena būsimą galaktikų megapolį  (16)

Astronomai teigia aptikę tolimiausią iš iki šiol atrastų galaktikų telkinių, esantį iki šiol nematytoje vystymosi stadijoje. Galaktikų telkinys „Cosmos-Aztec3“ apibūdinamas kaip „besikuriantis metropolis“, nes manoma, kad tokie telkiniai vystosi tarsi miestai, absorbuojantys aplink esančius priemiesčius ir artimiausius miestelius, praneša BBC.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Telkinys yra už 12,6 mlrd. šviesmečių - šviesa iš „Cosmos-Aztec3“ savo kelionę pradėjo tuomet, kai visatai buvo tik milijardas metų. Tačiau mus pasiekiančią šviesą objektas išspinduliavo tada, kai jam buvo tik kelios dešimtys ar keli šimtai milijonų metų. Kosminės raidos skalėje toks amžius prilygtų ankstyvai vaikystei. Iki šiol atrasti galaktikų telkiniai buvo milijardais metų senesni.

Galaktikų telkinių augimas tęsiasi milijardus metų. Formuodami didžiausias struktūras mūsų visatoje, jie pritraukia daugybę galaktikų ir didelius dujų kiekius. Tačiau ankstyviausi jų formavimosi etapai iki šiol buvo spekuliacijų dalykas, mat tokioje stadijoje jų iki šiol nebuvo pavykę aptikti.

„Mes matome galaktikos metropolio daigus - galaktikų gyvenvietę, kuri galiausiai išaugs į didžiulį miestą, tokį kaip Londonas. Tačiau mes matome jį tuomet, kai jis buvo labai mažas. Matome aplink gyvenvietę esančias sąlygas, kurios galiausiai lems jos tapimą didžiuliu metropoliu“, – „BBC News“ kalbėjo astronomas Peteris Capakas iš Kalifornijos technologijos instituto.

Šis atradimas mokslininkus nustebino ir tuo, kad telkinys, kurį sudarančių objektų masė didesnė nei 400 mlrd. Saulių kartu sudėjus, yra neįprastai aktyvus. Ten yra didžiulis radijo bangų kiekį skleidžiantis kvazaras, juodoji skylė, kurios masė 30 mln. kartų didesnė nei mūsų Saulės, ir daugybė vėsių dujų. Be to, telkinyje per metus susiformuoja apie 4 tūkst. naujų žvaigždžių.

„Šis miestas ne tik neįtikėtinai masyvus, bet ir labai sparčiai augantis“, – teigė P. Capakas.

Arizonos universiteto astronomas Rogier Windhorstas šį atradimą vadina jaudinančiu, mat tokie telkiniai ankstyvosiomis visatos dienomis, kaip manoma, buvo labai reti.

„Miesto analogija čia tikrai tinka. Jei Viduržemio jūros regione Kristaus gimimo metais ieškosite Los Andželo dydžio miestų, jų nerasite. Prie tikslo šiek tiek labiau priartėsite, jei jų bandysite ieškoti 1900-ųjų Europoje, o 2010-aisiais jų rasite daug“, – kalbėjo mokslininkas.

P. Capakas ir jo kolegos dar neperžvelgė visų duomenų, kuriuos pateikė galaktikų telkinys „Cosmos-Aztec3“. Remdamiesi teoriniais modeliais, jie tikisi toje dangaus vietoje atrasti ir daugiau senųjų telkinių. Tad šis telkinys tolimiausiojo vardu gali džiaugtis neilgai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (16)