Ko dar neaptiko dalelių greitintuvas?  (4)

Higgso bozonas vis dar nerastas, bet galbūt reikėtų labiau nerimauti dėl to, ko dar Didysis hadronų greitintuvas iki šiol neaptiko.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokia pagrindinė šią savaitę Grenoblyje (Prancūzija) vykusios konferencijos žinia, kur fizikai susirinko pergalvoti pirmuosius galingiausio pasaulyje dalelių greitintuvo, įrengto netoli Ženevos (Šveicarija) ir valdomo Europos branduolinių mokslinių tyrimų organizacijos (CERN), rezultatus.

Higgso bozono suradimas užbaigtų Standartinį modelį – kol kas geriausią bandymą paaiškinti fundamentaliąsias daleles ir gamtos jėgas. Tačiau jau kilo keletas svarbių klausimų. Pavyzdžiui, ryšys tarp skirtingų kosmoso jėgų stiprumo. Arba prigimtis tamsiosios medžiagos, kuri, kaip manoma, sudaro apie tris ketvirtadalius Visatos masės. Į juos Standartinis modelis nepajėgia atsakyti, tad atsakymų fizikai ieško platesnėje teorijoje, kuri vadinama supersimetrija, rašo NewScientist.com.

Supersimetrija teigia, kad kiekviena Standartinio modelio numatyta dalelė turi po identišką antrininkę, kuri pasirodo tik esant ypač aukštai energijai. Tačiau Didysis hadronų greitintuvas kol kas jokių tokių superdalelių neaptiko.

Tačiau tai tik ribos, kuriose turėtų egzistuoti paprasčiausios supersimetrijos modelio numatomos dalelės. Dar reikia ištyrinėti sudėtingesnius modelius, tačiau „supersimetrijai oras retėja“, teigia mokslininkas projekto Guido Tonelli. Esant mažesnei nei 2 TeV energijai, mokslininkai kol kas neaptiko ir jokių gravitonų – dalelių, kurios pernešą gravitaciją ir yra svarbios kvantinei jėgos teorijai, ženklų.

Šios trūkstamos dalelės verčia kai kurios fizikus abejoti, ar jie iki šiol kėlė teisingus klausimus. Tačiau CERN generalinis direktorius Rolf-Dieteris Heueris pataria nedaryti skubotų išvadų. Dar tik bandantis pasiekti savo visą galingumą, greitintuvas kol kas surinko vos vieną tūkstantąją dalį duomenų, kurių iš jo tikimasi. „Kas nors pasirodys. Tiesiog turime būti kantrūs“, – sako jis.

Kalbant apie Higgso bozoną, jis įsitikęs, kad netrukus ką nors pavyks aptikti. Greitintuvas jau rado pirmųjų užuominų to, kas, kaip gali paaiškėti, ir yra ši nesugaunama dalelė. Tačiau jos egzistavimui patvirtinti ar paneigti dar reikia daugiau duomenų.

„Į Higgso bozono šekspyrišką klausimą „Būti ar nebūti“ mes atsakysime iki kitų metų pabaigos“, – prognozuoja R. D. Heueris.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)