Paslaptingas bičių talentas, kuriam neprilygsta nei žmogus, nei superkompiuteris

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Indigo89 2011-08-21 21:09
Nemanau kad cia yra kazkoks tai vos ne stebuklingas biciu sprendimo budas. Manau kad biciu smegenys, kaip ir bet koks kitas neuroninis tinklas, tiesiog naudoja labai efektyvu genetini algoritma kurio pagalba ir sudaromas geriausias marsrutas. Netgi paprasciausias skaiciuotuvas su idiegtu genetiniu algoritmu sugebetu sudaryt trumpiausia marsruta is 720 variantu per 80 bandymu, nereikia cia jokiu superkompiuteriu. Aisku bitems dar reikia atrasti ta kelia ir pan, bet cia jau kita kalba ir tai jau nei biskio nestebina. Turbut bitems paprasciausiai evoliucijos eigoj issivyste geras optimizavimo smegenyse mechanizmas, leidziantis joms pasiekti tokius rezultatus. Kazkaip pasigedau rimtesnes analizes, ir ryskiai per daug lygynimu su superkompiuteriais ir zmonem. Zmogus nemanau kad labai atsiliktu jei 80 kartu pravaiksciotu pro 6 taskus, manau irgi gan gera sprendima rastu, jei ne toki pat gera.
Giedrius- 2011-08-21 21:54
Turėjom straipsnį prieš metelius maždaug lygiai tokiu pat turiniu. Tai čia matyt to eksperimento pakartojimas atliktas kitų tyrėjų (jau matau naujausių komentarų langelyje kažkas jį atkasė ). Būtų šiaip įdomu pamatyt rezultatą iš 16 žiedų, čia ir staliniam kompui tektų paprakaituot. Kadangi su 6 žiedais tai nieko stebuklinga tai matyt straipsnyje reiktų atkreipt dėmesį į teiginį jog neva egzistuoja paprastesnis algoritmas uždaviniui spręst.
šakės 2011-08-21 22:21
Naudoja genetinį algoritmą? Gyvūno smegenys? Kaip?
Giedrius- 2011-08-21 22:39
Nu tarkim pavyzdys gali būti Kasparovas lošiantis šachmatais prieš kompą. Žmogus naudojasi uždirbta intuicija o kompas visų galimų ėjimų skaičiavimo algoritmu ir vistiek žmogus laimi.
bahuriux 2011-08-21 23:18
Bites naudoja "brute force" algoritma, o tai daryti leidzia "kvantinis kompiuteris" ju smegenu neuronuose is 720.000 kubitu. Zinoma pajuokavau reikia tirti gana idomus dalykas ta evoliucija. Beja pati evoliucija naudoja "brute force" atrankai.
bypasser 2011-08-22 09:17
Nu tarkim pavyzdys gali bÅ«ti Kasparovas loÅ¡iantis Å¡achmatais prieÅ¡ kompÄ…. Žmogus naudojasi uždirbta intuicija o kompas visų galimų Ä—jimų skaiÄ
Nightkid3 2011-08-22 10:57
Buvo ir laimejes pries ta pralosima, kol kompai tokie issivyste dar nebuvo :p
Giedrius- 2011-08-22 11:37
Aš tiksliai nepamenu, bet regis bent lygiasias buvo ištraukęs Kai pats loši prieš kompą kažkaip apmąstai savo žingsnį patikrinęs kokius ~5 ėjimus ir gali gan optimaliai lošt ant medium sunkumo, tuo tarpu kompas išbando ženkliai didesnį skaičių galimų ėjimų ir pagal kažkokius parametrus pasirenka optimaliausią.
Indigo89 2011-08-22 12:51
Naturaliai. Pirma smegenys siekia gauti rezultata sunaudodamos kuo maziau energijos, kas lemia judejima link trumpiausio kelio, antra, beveik neabejotinai, smegenys jungia kelis bandymus i viena visuma, analizuoja (tikriausiai miego metu) rezultatus ir galu gale gauna rezultata - optimizuota kelia.
Indigo89 2011-08-22 12:53
Kompiuteris perziuri visus ejimus iki galo ir parenka tokius ejimus, kurie blogiausiu atveju jam galetu atnesti lygiasias. Jei kompiuteris pralosia pries zmogu tai yra programavimo klaida o ne irodymas, kad zmogaus smegenys gali kazka ko negali kompiuteris.
Giedrius- 2011-08-22 14:20
Kompas neskaičiuoja visų galimų ėjimų, tai užtruktų labai daug laiko, nes kombinacijų kaip ir keliaujančio pirklio (bitės) uždavinyje būna žiauriai daug. Užtat yra kažkaip atrenkami daugiau žadantys ėjimai ir analizuojamos kombinacijos su jais. Paskaičiau apie Kasparovo žaidynes prieš kompą, tai vieną iš tų šešių kovų jis laimėjo, kitose pasiekė lygiasias ir dvi pralaimėjo. Galima sakyt, kad tai programavimo klaida, kad žmogus neturėjo laimėt prieš kompą, Bet tame ir esmė! Čia kaip ir su bitėm, mes tiesiog pamatom, kad uždaviniui spręst egzistuoja mažiau resursų reikalaujantis algoritmas, kaip žmogus negali peržiūrėt visų ėjimų šachmatuos, taip bitės neturi tiek smegenų išbandyt visas žiedų kombinacijas, tačiau abu tikslą pasiekia.
Anonymous 2011-08-22 18:06
Nematau kur cia genetinis algoritmas http://en.wikipedia.org/wiki/Genetic_algorithm Musu smegenu neuroniniai tinklai veikia chaosos teorijos pagrindu http://en.wikipedia.org/wiki/Chaos_theory Smegenyse sprendimas "gimsta" is chaoso, naudojantis savitvarkos (angl. self organization) principais pvz.: panašumu į save (angl.: self-similarity), šakojimosi (angl.: Bifurcation) Ir kur atlikti tyrimai, kurie parodo kad smegenys siekia rezultato kuo mažesnėmis sanaudomis? Ir kaip trumpiausio kelia paieška susijusi su sprendimo ieškojimu?