Paviešinta pirmoji su naujuoju radioteleskopu ALMA padaryta nuotrauka  (1)

Ką tik pradėjęs veikti milžiniškas ALMA antenų masyvas pažėrė naujų duomenų. Sujungus ALMA ir egzistuojančius antžeminius kitų observatorijų stebėjimus, gautas pribloškiantis Antenos galaktikos vaizdas, kuriame matosi dėl galaktikų tarpusavio sąveikos vykstanti labai intensyvi žvaigždėdara.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

ALMA – Čilėje, Atakamos dykumoje, vis dar statomas didelis judančių radioteleskopų rinkinys. Net ir nedidelė dalis pastatytų antenų, kurių iš viso iki 2013 metų planuojama pastatyti 66, mokslininkams suteikia labai svarbios ir naudingos informacijos. Kai bus pastatytos visos antenos, šis kompleksas galės išsiplėsti iki 18 km.

Nuotraukoje matoma iš dviejų galaktikų susiformavusi Antenos galaktika, nuo mūsų nutolusi per 80 milijonų šviesmečių. Matomos oranžinės ir geltonos dėmės nuotraukoje yra intensyvios žvaigždėdaros sritys, kurias paprastai labai sunku stebėti. Kitų observatorijų, taip pat ir kosminio Hablo teleskopo, duomenys pavaizduoti mėlyna, balta ir pilka spalvomis.

Artimiausioje ateityje funkcionuojančias ALMA antenas planuojama panaudoti egzoplanetų sistemų, Paukščių take esančios juodosios bedugnės stebėjimams, taip pat pačių seniausių galaktikų medžioklei.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)