Kaip NASA priverčia fotoaparatus veikti kosmose?  (1)

Fotoaparatai šiandien yra įprastas dalykas – toks įprastas, jog skaitmenines nuotraukas darome vos ne kasdien, tiek mobiliaisiais telefonais, tiek rimtesniais įrenginiais. Tiesa, tikrai ne kiekvienas galime pasigirti turintys asmeniškai darytų nuotraukų ekstremaliomis sąlygomis; pavyzdžiui, kosmose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Esant „nedraugiškoms“ aplinkoms sąlygoms, fotoaparatams reikalingos specialios apsaugos, saugančios nuo drėgmės, dulkių ir kitokių sutrikimus galinčių sukelti veiksnių. Kosmose pagrindiniai veiksniai yra du – vakuumas ir didelis šaltis. Kaip gi nuo to apsisaugoti? Pirmoje šio straipsnio nuotraukoje pavaizduotas veidrodinį (DSLR) fotoaparatą laikantis NASA astronautas Reksas Valhaimas. Prie šio aparato prijungtas papildomas didžiulis blykstės įrenginys, įdėtas į baltos spalvos apsauginį „apsiaustą“. Panašus „apsiaustas" matosi ir antrojoje nuotraukoje – astronauto Maiko Fosumo (Mike Fossum) užfiksuotame autoportrete, atviroje kosminėje erdvėje. Atkreipkite dėmesį į tai, jog šiuo atveju panašiai apsaugotas ir paties fotoaparato korpusas. Kas gi slypi po baltu uždangalu? Pasirodo, jog kosmose visas fotoaparatas turi būti izoliuotas nuo žemos temperatūros. Pati fotografinė įranga yra visiškai standartinė – pirmoje nuotraukoje tai yra blykstė „Nikon SB-800“, o fotoaparato modelis – „Nikon D2Xs“. Papildomai naudojamas specialus sutvirtinantis korpusas, kurio viduje palaikomas funkcionavimui užtikrinti reikiamas oro slėgis.

Terminė danga ne tik apsaugo aparatūrą nuo šalčio – ji taip pat izoliuoja metalines dalis, kad prie jų prisiliečiantys astronautai nenušaltų rankų. Paprastai sveikatai nekenkianti kosminė „prisilietimo prie metalo temperatūra“ palaikoma nuo +120 iki -129 laipsnių pagal Celsijaus skalę ribose.

Įrangai papildomai pritaikytos fokusavimą mažo apšviestumo sąlygomis fokusavimą pagerinančios tolimačio modifikacijos. Taip pat įvesti kai kurios programinės įrangos (angl. firmware) pakeitimai ir pakeistas mechanizmų detalėms sutepti naudojamas tepalas. Daugiau viskas yra lygiai taip pat, ką mes galime įsigyti mums įprastose fotografinės technikos parduotuvėse.

Užfiksuotos nuotraukos įrašomos „Flash“ tipo atminties kortelėse. Duomenys nuotoliniu būdu neperduodami. Kai fotoaparatas grįžta iš kosmoso į kosminę stotį arba į Žemę, techninė komanda įvertina aparatūros būklę ir tinkamumą pakartotiniam naudojimui. Bet kuriuo atveju, be smulkių pažeidimų neapsieinama – pavyzdžiui, kosminė spinduliuotė gali pažeisti kai kurias vaizdo jutiklio celes. Jei pažeidimai minimalūs, fotoaparatas gali būti panaudotas pakartotinai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)