Kaip pagerinti atmintį? Reikia išmokti pamiršti

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

mch0lic 2011-10-25 12:54
Tai ką tada laikom gera atmintim? Jei tu nieko neatsimeni nes viską bandai pamiršt? Čia kalba eina apie gerą laikinąją atmintį? Papraščiausias pavizdys, jei negali atsimint žmonių vardų, kaip besistengtum, tai ir su naujais vardais turi problemų, nes arba pamiršti arba painiojiesi. Tai kame jie tą gerą atmintį įžvelgia?
ligonis 2011-10-25 14:43
na jei tu sugebi atsimint kiekviena kambary esanti daigta ir jo visas savybes - nieko gero. nes smegenys stipriai apkrautos, kai kaskart viska matai galvoi. jei atsimeni kambari ir atsimeni daigtus ir ju tarpusavio rysius ir taip sugebi galvoi sudeliot tuos daigtus i vieta - va cia jau pranasumas milziniskas. tu pasieki tapati rezultata, nuolat nenaudodamas milzinisku atminties resursu, bet viska susiedamas ir taip lavindamas mastyma. juk yra zmoniu kurie protiskai neigalus, nors sugeba atmintinai ismokt visas knygas per pora valandu, bet nevelnio nesugeba mastyt.
nondescript 2011-10-25 15:29
Nebūtinai, tokie žmonės puikiai mąsto, tik pas juos nesusiformuoja socialiniai įgudžiai. Tarkim autistai vaikai turi visas sąlygas išmokti kalbėti, bet jie nemkato prasmės mokintis, pas juos dirba visai kitos smegenų sritys.
Anonymous 2011-10-25 16:21
isvados: issiblaskymas nera blogai, nes issiblaske zmones atsimena tik pacius svarbiausius dalykus, o i nereiksmingus ar neidomius nekreipia demesio..
Arwis 2011-10-25 19:32
Na pas mane smegenine naturaliai neirasineja bereikalingos informacijos. Kad ir ka tik paziurejus filma as sunkiai sugebeciau tiksliai atpasakoti scenas. As po savaites ir siuzeta daznai bunu pamirses jai koks vidutiniskas filmas. Arba pamenu tik megstamu dainu pavadinimus. Jau nekalbu apie tai kad po pietu visai nesugebu pasakyti ka veikiau visa ryta. Taciau jai sedziu paskaituose skaitau knygas ar dar ka nors kas man svarbu as labai gerai viska atsimenu. Net per open book egzaminus, jai ir nezinau puslapio kuriame reikiama informacija yra, as pamenu kaip jis atrodo ir kurioje puslapio dalyje tai buvo parasyta kas savo ruoztu labai sutrumpina paieskos laika nors knyga bunu skaites geriausu atveju. Va su nauju zmoniu vardais buna sunku, kartais ne po 5 kart nepamenu jai nebendraujame per daznai.
Anonymous 2011-10-25 20:10
Taip ir turi būti. Man net keista, kaip kiiti žmonės atsimena visų filmų ir dainų pavadinimus, o ką jau kalbėti apie siužetus..
Borland 2011-10-26 22:37
Tiesa pasakius aš net mėnesių neatsimenu Su metais pradedu prisiminti vis daugiau mėnesių, bet tik dėl to, kad vis daugiau asociacijų atsiranda, pvz žinau savo gimimo datą ir mėnesį, žinau draugės gimimo mėnesį, žinau, koki mėnesį prasideda mokslo metai ir t.t., jei ne visos asociacijos, tai turbūt nė vieno mėnesio neatsiminčiau. Tačiau puikiai atsimenu kokį tinklalapį užkraunu patį pirmą ar ką šiuo metu programuoju ir ką reikės ryt programuoti Jei teksto editorius nepabrauktų klaidingų žodžių ir jei nebūtų googlės kur galima pasitikrinti kaip rašosi žodis, tai arba kiekvieną žodį tikrinčiau bing`ę, arba kiekviename žodyje būtų po klaidą Ir dėlto jau šimtas metų kaip nepergyvenu, nes žinau, kad svarbu ką žmogus moka, o ne ko nemoka. Ko vienas nemoka, tą mokės kitas.
Anonymous 2011-10-26 22:40
Borland 2011-10-26 22:53
Tarp daiktų ir jų ryšio yra net labai didelis skirtumas. Kaip rašiau ankstesniame poste, jei ne asociacijos, tai neprisiminčiau net to, kad 9 mėnuo yra rugsėjis. Būtent dėl įvairių dalykų tarpusavio ryšio ir prisimenu kažką, t.y. jei tas daiktas su niekuo nesusijęs, jį smegenys identifikuoja kaip nereikalingą daiktą ir ilgainiui, jei jis nenaudojamas, ištrina. Tačiau užtenka įsiminti kažką vieną, po to įsiminti, kad šalia jo yra kitas daiktais, dar reikia juos kaip nors susieti, pagal spalva, linijas, dydį ar dar ką ir taip tu gali įsiminti net ir dvidešimt daiktų ar daugiau. Tačiau atskirai kiekvieno, neatsiminčiau net 5. Pvz skaičiau vieną knygą apie atmintį ir pats bandžiau tą atlikti ir galiu pasakyti, kad puikiausiai veikia. Jei nori įsiminti ilgą skaičių, tai reikia kiekvieną skaičių susieti su tam tikru daiktu. Pvz 1 - tušinukas, 2 - stalinė lempa, 0 - kamuolys. Tuomet, kad įsimintum 102, tau reikia sukurti istoriją iš tų daiktų ir juos panaudoti atitinkamu eiliškumu. Pvz paėmiau tušinuką, pradūriau kamuolį ir užgesinau lempą. Iš istorijos nesunkiai atgaminsi ir patį skaičių. Taip nesunkiai gali įsiminti net ir 20 ženklų skaičių, nors paprastu būdu tokio skaičiaus greičiausiai neįsimintum Aišku, kad istorija tūri būti unikali ir neturėtų būti kažkokių staigių perėjimų, t.y viskas turi būti kuo glaudžiau susiję.
Nightbringer 2011-10-29 18:56
Neverta sukti galvos, dėl tokių menkniekių. Smegenys pačios atsirinks, kas jums ištiesių aktualu, o kas- ne. O ir taip aš labai abejoju, kad kuris iš jūsų žino pakankamai, kad jūsiškėms smegenims kiltų dėl to problemų. Apkritai abejoju ar kam išvis kyla dėl to problemų. Na, o skirtingų dalykų įsiminimas, tai labiau požiūrio reikalas. Jei tikėsite, kad to neįsiminsite ar greitai vistiek pamiršite, tai taip ir atsitiks. Dėl tokio požiūrio gali degraduoti atmintis, o tai dar labiau skatins mažiau pastangų skirti įsiminimui. Tiesiog užburtas ratas. Iš savosios patirties: man sunkiai sekėsi įsiminti dalykus, bet žingeidumo vedamas, savarankiškai pradėjau mokintis biologijos. Paprastai tam skirdavau vieną valandą per parą. Ta valanda, galų gale, buvo ne kas daugiau, bet juodas atminties apkrovimas. Nieko nepraleisdavau, viską išmokdavau, ką tik vadovėlis teikdavosi duoti. Na ir ką? Perėjas ir išmokės pusę vadovėlio atmintinai, pastebėjau, kad manoji atmintis, tokiems dalykams, iš labai prastos tapo labai gera ar net išskirtine. Deja, bijau, kad neturėdamas laiko vienaip ar kitaip kartotis, aš pamiršau didžiąją dalį išmoktos informacijos, tačiau dėl angiogenezės, mano atmintis iki šiol, taip ir liko gera.
rimasD 2011-10-29 22:17
Taigi, kad smegenys ne kietas diskas, su eksa, zeta , ar jota baitų talpa. Iš smegenų niekas , praktiškai neišnyksta. tarkim, pagalvoji apie kokias gėles, ir iš atminties iškyla kažkas, kas su jomis surišta. Arba pajunti kvapą, ir kažką prisimeni. Užmiršai matytą filmą, bet jei kas nors papasakos kelis epizodus, atsiminsi visą (kiek tai galima) filmą. Apskritai viso filmo atsiminti negalima, kaip ir knygos, kas po ko ėjo, ką jis paskui darė, dažniausiai atsimenami jausmai, kurie dominavo ją skaitant. Todėl daugelis knygų, ir daug filmų, kuriuos skaitėte, ar matėte, yra skaitomi, ar žiūrimi dar, ir dar kartą, kadangi buvo sukelti geri (malonūs) jausmai.