Kosmose rasta naftos atmainos organinių junginių  (2)

Astronomai visatos platybėse aptiko sudėtingiausių organinių junginių, kokių tik yra pavykę iki šiol aptikti. Įdomu yra tai, jog jų kilmė – neorganinė (jos nėra gyvų organizmų liekanos). Sudėtingų organinių junginių buvo aptikta ir Oriono ūke.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Honkongo universiteto mokslininkų grupei pavyko įminti mįslę, kuri astrofizikus masina daugiau kaip dvidešimt metų – išsiaiškinti vadinamąsias neatpažintojo infraraudonojo spinduliavimo (angl. – „Unidentified Infrared Emission“) charakteristikas.

Šiomis spektro savybėmis pasižymi žvaigždės, tarpžvaigždine erdve sklindanti spinduliuotė, taip pat kitos galaktikos. Jų kilmę mėginta sieti su policikliniais aromatiniais angliavandeniliais (ne pačiomis elementariausiomis, tiesa, ir ne pačiomis sudėtingiausiomis molekulėmis). Tačiau naujojo tyrimo autoriai įrodė, jog angliavandeniliai nėra minėtų spektrinių savybių šaltinis.

Mokslininkams pavyko ne tik nustatyti mįslinguosius junginius (parinkus labiausiai su stebimais spektrais derančias molekules), bet ir paaiškinti jų kilmę.

Naudodamiesi dviem kosminiais infraraudonųjų spindulių teleskopais, astronomai išnagrinėjo dulkes, kurios atsiranda sužibus naujoms žvaigždėms, informuoja bbc.co.uk. Tyrėjai taipogi nuodugniai ištyrinėjo gimstančių žvaigždžių spinduliavimą.

Paaiškėjo, jog mįslinguosius organinius junginius (organines dulkes) žvaigždės sukuria ir į tarpžvaigždinę erdvę išsviedžia vos per keletą savaičių. Savo sudėtingumu toji medžiaga primena junginius, kurių randama naftoje. O juk yra manoma, jog nafta – gyvų organizmų liekanų giluminio perdirbimo produktas. Maža to, tokių žvaigždžių dulkių struktūra atitinka meteorituose, kometose ir kai kuriuose planetų palydovuose (pavyzdžiui, Titane) aptinkamų sudėtingų organinių junginių struktūrą, tvirtina mokslininkai. Tai sustiprina jų prielaidą, jog sudėtinguosius organinius junginius kosmoso terpėje „gamina“ ir tarpžvaigždinę erdvę jomis turtina būtent žvaigždės ir planetiniai ūkai.

Tokių junginių būta ir besiformuojančioje Saulės sistemoje – meteoritai ir kometos yra ne kas kita, o tos laikmečio liekanos. Sudėtingi kosminės kilmės organiniai junginiai Žemėn pakliuvo kartu su ją bombardavusiais kosminiais kūnais. Gali būti, jog būtent šie prieskoniai į gimtąją mūsų planetą atnešė sudedamųjų dalių, iš kurių Žemė vėliau „sukonstravo“ pirmuosius gyvus organizmus.

Išsamesnės informacijos rasite žurnalo „Nature“ publikacijoje.

Parengė Saulius Žukauskas,
sauliuszukauskas01@gmail.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)