Pavyko iššifruoti Baikonūro kosmodrome priimtus naujus „Fobos-Grunt“ telemetrinius duomenis  (2)

Rusijos specialistai iššifravo telemetrinius duomenis, gautus iš orbitoje aplink Žemę įstrigusio Marso zondo, tačiau vis dar nenustatė jo gedimo priežasčių, teigia šaltinis kosmoso pramonėje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gauta „kai kurių duomenų“ apie kosminio aparato būklę, tačiau dar neaišku, kiek „funkcionalus“ jis yra, naujienų agentūrai „RIA Novosti“ teigė šaltinis.

Ketvirtadienį Baikonūre, Kazachstane, esančioje Rusijos kosmoso centre gautas signalas iš zondo „Phobos-Grunt“, kuris po paleidimo įstrigo orbitoje aplink Žemę. Rusijos kosmoso agentūra „Roscosmos“ teigė, kad su zondu susisiekti bus bandoma ir toliau, kol jis pateks į „tankesnius atmosferos sluoksnius“. Spėjama, kad kosminis apartas kovo mėnesį turėtų nukristi į Žemę.

Telemetrinių duomenų, kuriuos iš zondo trečiadienio naktį gavo Europos kosmoso agentūra, buvo neįmanoma iššifruoti. Šie duomenų perdavimai rodo, kad zondas yra gyvas ir veikia, tačiau kol kas neįmanoma nieko pasakyti apie jo valdymo sistemos būklę, sakė šaltinis.

Ekspertai teigia, kad Marso misija nepavyko, nes paskutinės galimybės pasiųsti zondą Raudonosios planetos link langas užsidarė pirmadienį. Tačiau telemetriniai kosminio aparato duomenys galėtų padėti nustatyti gedimų priežastis ir išvengti panašių problemų būsimose tarpplanetinėse misijose.

Zondas paleistas lapkričio 9 dieną, tačiau neužsivedus jo varikliams, kosminio aparato nepavyko nukreipti Raudonosios planetos link. Zondas, turėjęs į Žemę pargabenti Marso palydovo Fobo uolienų ir dirvožemio pavyzdžių, šiuo metu juda taip vadinamąja pagalbine orbita.

NASA atkreipia dėmesį, jog nesėkme baigėsi visi nuo pat 1960 metų vykdyti 17 Rusijos bandymų iš arti tirti Raudonąją planetą. Paskutinioji nesėkmė prieš šio mėnesio incidentą šalį ištiko 1996 metais, kai paleidimo metu Rusija prarado savo „Mars-96“ palydovą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)