Kinija pagal aplinkos teršimą aplenkė JAV  (6)

Paskutiniesiems klimato derybų Durbane, PAR, raundams stringant, įvyko dramatiškas emisijų paveikslo poslinkis: pirmą kartą besivystančių šalių vartotojai tapo atsakingi už didesnę anglies dioksido emisijos dalį, nei išsivysčiusios šalys.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Turtingos šalys paprastai „eksportuoja“ dalį savo emisijų, uždarydamos savo fabrikus ir importuodamos prekes iš Kinijos ar kurios kitos besivystančios ekonomikos šalies. Pavyzdžiui, 2008 metais, trečdalis Kinijos emisijos kilo dėl eksportui gaminamų prekių gamybos. Tačiau tuo pačiu išlieka ir vartotojų emisijos poslinkis,  sako Glenas Petersas iš Tarptautinio klimato ir aplinkos tyrimų centro Osle, Norvegijoje. Pagal paskutinius vertinimus, Kinijos vartotojai dabar atsakingi už daugiau išskiriamo CO₂ nei JAV vartotojai (Nature Climate Change, DOI: 10.1038/nclimate1332).

Tai ne visas paveikslas, sako Johnas Mooreas iš Pekino universiteto Kinijoje. Besivystančiose šalyse gyvena daug daugiau žmonių, nei išsivysčiusiose ir Kinijos didelė emisija yra jos didelio gyventojų skaičiaus pasekmė, aiškina jis. O tai reiškia, kad suvartojimas, tenkantis vienam žmogui vis dar yra daug mažesnis, nei JAV ir augant ekonomikai vartojimas tik didės. Nesunku nuspėti, kas darysis su aplinkos tarša.

Galiausiai, visos šalys tokiuose susitikimuose, kaip kad vykstantis Durbane, turės susitarti sumažinti emisijas, jei norima apriboti klimato kaitą iki priimtino lygio. „Beprasmiška kaltę versti viens kitam“, - pabrėžia Mooreas.

News Scientists, 2011

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Vytautas Povilaitis
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)