Proveržis stomatologijoje: danties plombavimas be skausmo, be gręžimo ir vos per 30 s (Video)  (18)

Kodėl pas dantų gydytoją dažniausiai prisiverčiame eiti tik tuomet, kai dėtis jau nėra kur? Lankytis pas stomatologą labiausiai nejauku ne dėl ten tvyrančių specifinių medikamentinių kvapų ar garsų, bet dėl... dantų gręžimo procedūros, kuri neretai būna ne tik nemaloni, bet ir skausminga. Laimei, dantų technikai pagaliau išrado seniai lauktų žaisliukų, kuriuos naudojant danties vidaus ertmes stomatologas galės išvalyti labai greitai ir nesukeldamas jokio skausmo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Misūrio universiteto ir bendrovės „Nanova“ mokslininkai ir inžinieriai sukonstravo plazminį šepetėlį (angl. – „plasma brush“) – įrankį, generuojantį ploną šaltos plazmos srautą. Naudodamas šį plazminį dantų šepetėlį, stomatologas nuo danties ertmės paviršiaus pažeistus audinius be jokio skausmo nuvalys, dantį dezinfekuos ir plombavimui paruoš vos per pusę minutės. Kitaip tariant, daugiau jokio dantų gręžimo aparato zvimbimo ir skausmingų danties gręžimo procedūrų. Yra ir dar vienas tokio dantyje įsikūrusių bakterijų naikinimo būdo privalumas – plazmos ir danties audinių sąveikos metu vykstančios cheminės reakcijos danties paviršių pakeičia taip, jog po to įtaisyta plomba laikosi 60 proc. tvirčiau. Stomatologijos srities specialistų tvirtinimų, dantį taisyti galima tik 2-3 kartus – po to jis turi būti pašalintas. Šiuo aspektu, plombos tarnavimo laiko prailginimas – išties svarbus pasiekimas.

Išradimo autoriai įrenginį sėkmingai išmėgino laboratorijoje ir netrukus imsis klinikinių bandymų, kurie turėtų prasidėti 2012-ųjų pradžioje. Mokslininkai tikisi, jog šis kūrimo etapas leis patobulinti plazminio šepetėlio konstrukciją taip, jog šį būtų galima gaminti serijiniu būdu. Laboratorinių bandymų metu jokių šalutinių efektų nebuvo nustatyta.

Jei bandymai vyks sėkmingai ir bus gautas medikamentinių preparatų ir medicininių įrenginių gamybą ir platinimą prižiūrinčios FDA „palaiminimas“, „Nanova“ plazminiai šepetėliai rinkoje turėtų pasirodyti 2013-ųjų pabaigoje.

Per metus JAV atliekama maždaug 200 mln. danties taisymo procedūrų, kurių bendra vertė – 50 mlrd. JAV dolerių. Odontologų vertinimu, 75 proc. stomatologo darbo krūvio sudaro danties plombavimo atvejai. Didžiąją dalį laiko dantų gydytojas sugaišta ne plombuodamas, o ruošdamas dantį plombavimui. Neabejotina, jog Misūrio universiteto technikų išradimas gerokai paspartins dantų taisymo procedūrą, o svarbiausia – pavers ją neskausminga.

Vaizdo siužetas

“Painless ” Plasma Brush Is Becoming Realistic In Dentistry, MU Engineers Say from MU News Bureau on Vimeo.

Saulius Žukauskas,
sauliuszukauskas01@gmail.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (18)