Spermos donorystė nebebus reikalinga?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

nightex 2012-01-03 11:49
Nepagaunu kampo, problema, jei nevaisingo vyro kiausidziu lasteles negali pagaminti vaisingu spermatozoidu kaip mokslininkai pagamins vaisingus spermatozoidus naudodami to vyro kiausidziu lasteles, kuriose ten yra kaskokia disfunkcija?
blizzard 2012-01-03 12:10
Na ir pasirodo kažkas vis dėl to iš niekur atsiranda
sherbertas 2012-01-03 12:19
Tai jau vyrai ir kiaušides turi ?
Karvė 2012-01-03 12:22
1. Nuo kada vyrai kiaušides turi? Gal sėklidės vis dėl to? 2. Gal ir nelabai atidžiai perskaičiau, bet straipsnyje niekur neradau, kad vyrų nevaisingumo priežastis yra sėklidžių disfunkcija. Matyt yra tų priežasčių ir daugiau...
immortallt 2012-01-03 12:57
Koks tikslas nevaisingus daryti vaisingais ? Per gera genetini fonda turim ? O gal norim, kad musu vaikai turetu daugiau problemu su sveikata ?
loggo 2012-01-03 13:58
Na va, kuo toliau, tuo natūrali atranka mažiau reikalinga. Tai jei vyras nevaisingas - tam turbūt yra priežasčių. Negi dabar reikia, kad jie aiškius trūkumus palikuonims perduotų?...
vyge 2012-01-03 14:31
Kokius būtent trūkumus?
immortallt 2012-01-03 14:43
Nevaisingumas, polinkis i ligas, neatsparumas aplinkos veiksniams, sugadina DNR grandine ?
Sinister 2012-01-03 14:46
Na gerai, straipsnį versdami suklydo, bet negi pačiam neaišku, kad nelogiškai parašyta? (Nėra ko stebėtis kad pasaulyje tiek daug visokių kreacionistų ir šiaip lengvatikių tikinčiųjų... Kas parašyta, tuo ir tiki.) Na kiek supratau tai spermatozoidus gamins iš kamieninių ląstelių. (Dabar jau galėsi ir pats vienas susilaukti vaiko, na tik surogatinės motinos reikės. Bet ir tai manau nebetruks.) Jei nevaisingumas ne genuose, tai nematau problemos, lai augina tuos spermatozoidus. O ir genų problemas greit pataisys... Žodžiu, per daug įtariai žiūrit į progresą (kai kam regresą).
vyge 2012-01-03 15:10
Nevaisingumas, polinkis i ligas, neatsparumas aplinkos veiksniams, sugadina DNR grandine ? hmm... Tavo manymu negalima leisti nevaisingiems vyrams turėti savo vaikų kadangi šie gali būti nevaisingi? Net nežinau ar čia ką bepridurti... Nesu girdėjęs kad nevaisingi vyrai turėtų didesni polinkį į ligas, gal gali duoti nuorodų į straipsnius apie tai? Ir apie tą neatsparumą kažkokiems aplinkos veiksniams. Ir dar tas DNR sugadinimas... kieno DNR būna sugadinta? kokiu būdu?
auguste_p 2012-01-03 15:44
Na, nevaisingumas (sterilumas) yra natūralus procesas, neleidžiantis toliau perduoti žalingų genų. Aš šiaip jau manau kad jis toks gan reikalingas... Jei vyro nevaisingumas yra genuose, tai nepadarius rimtesnių DNR korekcijų (kol kas tokios pasaulyje masiškai dar tikrai nedaromos), vaikam bus perduotas lygiai toks pats nevaisingumas. Bet jei straipsnyje kalbama apie fizines nevaisingumo priežastis (pavyzdžiui avarijos ir pan.), tuomet kodėl gi ne?
vyge 2012-01-03 15:55
Kokių dar žalingų genų? Tai jog vyras nevaisingas nereiškia jog jis turi kažkokių defektų. Tai reiškia tik tai jog jis nevaisingas, jo spermoje per mažai spermatozoidų. Ir aiškinti jog negalima leisti nevaisingiems vyrams susilaukti palikuonių todėl kad jie irgi bus nevaisingi - kvailiau nei kvaila. Juk pastarieji irgi galės susilaukti savo vaikų.
auguste_p 2012-01-03 16:09
nevaisingumas gali atsirasti ne tik dėl per mažo spermatozoidų kiekio spermoje (kas beje irgi slepiasi genuose), bet ir dėl pačių spermatozoidų genetinio kodo iškreiptumo (neteisingo chromosomų išsiskyrimo mejozės metu ir galybės kitokių procesų). Kitaip tariant, vyrai nebūna nevaisingi ''šiaip sau'', tai yra normali organizmo apsaugos sistema nepalikti palikuonių su tom pačiom problemom Bet pasikartosiu, vyrai gali tapti nevaisingais po įvairių gyvenimo traumų, tuomet tai nepaliečia jų genetinio kodo, ir vaikams jie panašių problemų neperduotų
loggo 2012-01-03 17:17
http://www.ordudaa.com/health/infertile ... sease.html ,ištrauka: "The theory underlying this notion is that good sperm production is affected by the hormone testosterone. Hormones are a very dominant role in the male reproductive system also serves to protect the circulatory system including heart from damage. If sperm production is disrupted as little testosterone levels, then most likely the male will also have problems with the heart. " http://www.sciencedirect.com/science/ar ... 369808413X
rimasD 2012-01-03 20:03
Nevaisingumas gali būti vaikystėje persirgto parotito (kiaulytės) rezultatas. Tai, kad vaikas užsikrėtė kiaulyte, nereiškia, kad jo genai su defektais. Yra ir kitų ligų, kurios gali vyrą padaryti nevaisingą.
auguste_p 2012-01-03 20:16
tai mes dėl to ir nesiginčijam. tik čia ir lieka, mano manymu, svarbiausias klausimas: ar taikant visą šitą straipsnyje aprašytą metodą reiktų atsižvelgti į vyro neveisingumo priežastis? Bet jei būtų atsižvelgta, tuomet prasidėtų jau diskriminaciniai klausimai.. kaip visada mokslas keblioj moralinėj situacijoj
faktas 2012-01-03 21:09
Turim du vyrus - vyras A ir vyras B. Abu perserga kiaulyte. Vienas tampa nevaisingas, o kitas ne. Ar nebūtų logiška manyti, kad nevaisingu tapęs asmuo yra silpnesnis dėl priežastinių veiksnių. Nevaisingumas nėra priežastinis veiksnys, tai rezultatas. Visai nesvarbu, ar tas silpnesnis nepersirgo kiaulyte ir netapęs nevaisingu susilaukė vaiko, ar persirgęs tapo nevaisingu ir pasinaudojo spermos auginimo technologijomis ir susilaukė vaiko, - bet kuriuo atveju savo genetinį šlamštą perduos vaikui. Asmeniškai aš manau, kad pagalba nevaisingiems yra kitos problemos ilgalaikis kūrimas. Dažnai pasitaiko situacijos - nustatoma, kad žmogus turi genetinį polinkį sirgti vėžiu ir tikimybė, kad tą polinkį perduos vaikui - 50 proc. Ką daryti tėvams? Susilaukti vaiko ir padovanoti jam garantuotą vėžį, ar įsivaikinti, jei jau taip vaiko nori? Su nevaisingumo problemomis tas pats, tik kad efektas bus labiau ilgalaikis, nei matomas iškart.
auguste_p 2012-01-03 22:55
''polinkis'' vėžiui dar nėra nuosprendis sirgti vėžiu. Tamsta, nedezinformuokite žmonių... Vienas iš pavyzdžių: krūties vėžį lemia dvi genetinės mutacijos. Vieną iš mutacijų galima paveldėti iš kurio nors iš tėvų, tačiau, kad pradėtų vystytis vėžys būtinai reikalinga antroji mutacija, kuri gali įvykti arba neįvykti, priklausomai nuo aplinkos veiksnių. Tai ir vadinama ''polinkiu'' vėžiui. Taigi per genetikos paskaitas išmokau, kad neįmanoma padovanoti vaikui ''garantuoto'' vėžio. Na... arba aš kažko nežinau ir jūs man paaiškinsite ką turit minty..
rimasD 2012-01-03 23:03
A ir B suserga kiaulyte. Pasveiksta abu, bet vienas buvo pradėtas gydyti per vėlai, ar neteisingai, todėl jam išsivystė komplikacijos.
faktas 2012-01-03 23:39
Nedezinformuoju aš žmonių! Dirbau toje srityje, bet į visus mechanizmus gilintis aš čia nenoriu. Vėžys nėra viena kažkokia liga. Tas žodis apima daugybę ligų, iš kurių daugumai būdingas nevaldomas audinio išvešėjimas dėl genetinių priežasčių. Dėl to kalbėti apie vėžį bendrai yra praktiškai neįmanoma. Daugeliu atvejų auglio indukcijai reikia mutacijų abiejuose genuose. Tai būdinga tiems genams, kurie dalyvauja ląstelės valdymo procese, bet genų produktų kiekis iš vieno veiklaus geno yra pakankamas normaliai veiklai. Taigi kol nėra mutacijos antrame gene, jokio vėžio nebus. Kas kita yra su dominuojančiomis mutacijomis. Tai yra mutacijos, įvykstančios valdymui labai svarbiuose genuose, pvz. men1, p53 ir t.t. Jei bent vienas toks genas poroje yra defektyvus, labai smarkiai padidėja vėžio rizika, nes trūksta genų produktų. Tarkim, tu man duotum savo kraujo, ir aš nusekvenavęs tavo 11q13 chromatino regioną aptikčiau recesyvinę mutaciją meniną koduojančiame gene ir pasakyčiau, kad ~50 proc., jog tavo vaikas numirs nuo vienos iš pačių baisiausių neoplazijų, ką darytum? Susilauktum vaiko, žinodamas, jog padovanosi jam iškart be galo šlykščią ir skausmingą mirtį? Su tais nevaisingais vyrais yra lygiai tas pats. Jei nevaisingi jie dėl ligų ir bet kokių kitų priežasčių, išskyrus mechaninius pažeidimus, tai galimybės jiems pasidaryti vaiką priveda prie ilgalaikio genofondo degradavimo. Bet ir tai... Ar vyras, kuris su Kalėdine petarda išsisprogdino sau klyną, vertas galimybės turėti vaiką ir perduoti savo IQ...