Kodėl amerikiečiai ir britai kalba skirtingais akcentais?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

MantasNo 2012-01-11 15:54
geras straipsnis, visad galvojau, kad britiska tarme isnyko amerikoje patogumo delei.
Griaumedis 2012-01-11 16:12
šiaip jau yra klaidų: The earliest traces of a loss of /r/ in English are found in the environment before /s/ in spellings from the mid-15th century: the Oxford English Dictionary reports bace for earlier barse (today "bass", the fish) in 1440 and passel for parcel in 1468. Be to, vokiečių r gale nyksta yra ir kitų tokių kalbų be aiškaus r tarimo. šaltinis: http://en.wikipedia.org/wiki/Rhotic_and ... ic_accents
kiesza 2012-01-11 20:25
Skotu akcentas dar imantresnis, zmones kas neblogai sneka angliskai, skotu kalbos nelabai supranta, bet kai skotas pastebi jog sneka su imigrantu iskart megina panaudoti taisyklinga kalba. Bet ju tarpusavio akcentas labai sedetingas.
EdvasP 2012-01-11 21:39
Visada galvojau, kad amerikieciai iskraipe britu kalba, kuri panasi buvo ir pries kelis simtus metu. Pasirodo, ne.
Manvydas 2012-01-11 21:50
Galit gal paaiskint.Du kart skaiciau straipsni ir man vistiek kazkokia nesamone gaunas. Tai iseina, taip, kad del vienos r raides britu akcentas visiskai pasikeite?O tai kaip skotai, jie taria r raide, bet vistiek ju akcentas skamba visiskai kitaip nei amerikitiesikas. Juk ne kiekvienam zoodyje yra ta r raide, o kai pvz anglas taria, kad ir zody apple, jis vistiek skamba siek tiek kitaip, nei kai ta zody taria amerikietis....Parase apie viena raide r ir viskas.Taip ir su daugeliu zodziu. http://en.wikipedia.org/wiki/American_a ... ifferences
omg 2012-01-11 22:43
Na anglisku (UK, ne jankiu) akcentu yra ne vienas ir ne du, ir cia tikrai labai jau suprimityvinta tik apie "r" garsa kalbant. http://en.wikipedia.org/wiki/File:Selec ... s2_rjl.jpg Siaip straipsnis idomus, as irgi maniau jog atvirksciai turejo buti, bet galetu buti siek tiek platesnis.
TLas 2012-01-11 23:38
Kazkokia keistoka hipoteze. Toj pacioj britanijoj akcentu gal koks simtas yra. Visi skamba skirtingai. Ir cia ne tik vienos raides tarimas. beto amerikoj gan daug emigrantu is airijos, o pastarieji sneka dar kitokiu nei kad kiti britu akcentai... "." jei moki angliskai t.y zodzius zinai tai suprasi nepaisant to kad kitaip taria. O jei ilgiau pasnekesi ar paklausysi, tai keblumu visai mazai beliks. Teko viena dokumentini skotiskai ziuret, tai net pastebejau kad tai kaip jie taria yra daug panasiau i tai kas parasyta. Priesingai nei angliskai. Taip kad is esmes net lengivau turetu ismokt but, tik kad dauguma pirma anglu/amerikieciu ismokstam o ne skotu:)
Shinigami 2012-01-12 07:54
Kiek supratau čia ne apie regionų akcentus kalba. Kurie yra visose kalbose, bet apie oficialiai priimtus akcentus. Kad ir Lietuvoje, nuvažiuok iš Vilniaus į Biržus ir pamatysi, kad jie kalba su kitokių akcentu. Bet juos mokykloje vis tiek mokys tokios pat kalbos kaip ir Vilniuje. O Britai savo kalbą jau mokykloje iškraipė ir ten jos jau moko be "r" raidės tarimo. Jei moki angliškai, o tau žodžius taria bele kaip tai nė velnio tu nesuprasi. Nes jei taria kitaip nei esi išmokęs tai tie žodžiai tau atrodys nežinomi. Kad ir paimant ta pati pavyzdį. Vilnietis nuvažiavęs į Biržus gali ne visus žodžius suprasti, nors Lietuvių kalba gerai moka Skirk filmus nuo kasdienės kalbos. Jei kuria filmą tai ji bando sukurti taip kad jį galėtu žiūrėti didelė auditorija žmonių, o ne tik škotai. Tad ir bando kalbėti taisyklingai. Nors ten ir dokumentinis filmas.
Jomajo 2012-01-12 13:28
galiu pasakyti kad skotu daug sudetingesnis akcentas nei anglu, kai skotai kalbasi tarpusavi ir jei siek tiek greiciau, nesuprantu nieko, o dar tie ju rintiniai zodeliai: [fei] - from, [heim] - home ir t.t. ir nelabai pastebejau, kad jie tartu "r" nors aisku tokioj marmalynej isvis sunku ka nors pastebeti teko girdeti kad amerikoj jiems labai sudetinga susikalbeti del ju istampyto akcento.
TLas 2012-01-12 21:50
Snekejes as ne su vienu skotu, mates juos ir tarpusavi snekancius. PVZ> zodyje kinfe anglai taria "ai" tuo tarpu skotas sakys knif. Ir dar taip lyg ilgai ir patestai. Visiskai jokio ai ten nebelieka, bet tai ir yra panasiau i tai kaip parasyta. nes turi raide Sakyk ka tu nori, bet moku as lietuviu ir tiek birzuose, tiek panevezi, tiek siauliuose tiek kapsuke ar alytuj as susinekesiu. Gal kokio zodzio ir nesuprasiu bet susisnekesiu be problemu. Tas pats ir kai skotas sneka, gali kokio zodzio nesuprast gal, bet jei kalba moki, zodi zinai tai jokio tu tikrai suprasi ka jis sako, nes tiesiog raidziu tarimas kitoks, bet zodis tas pats! O juolabiau pasnekejes kelias minutes isijautes i tai tikrai viskas ok. Ir gali tiek filma ziuret, tiek darbo interviu dalybauti, tiek bare pasneketi. Cia is savos patirties sneku. Beto sitam straipsnyje kazkodel australijos nemini. Kodel tada australu akcentas skiriasi? Tiek nuo JAV tiek nuo Britu?
Evaldas 2012-01-12 23:26
Vietinių žmonių kalba paveikė gal?