Mokslininkai nustatė šeštą skonio pojūtį burnoje

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Pypkiu 2012-01-17 12:18
o kur umami skonis dar? nes man studijose buvo ir toks dar pateiktas
MantasNo 2012-01-17 12:31
"Skonis vienas iš pojūčių, kuriais žmogus gauna informaciją iš aplinkos. Nuo senų laikų išskiriami keturi pagrindiniai skoniai: kartumas, rūgštumas, sūrumas, saldumas. Jau yra nustatyti šių skonių receptoriai ir jų veikimo mechanizmai. Teigiama, kad deginantį skonį sukelia šilumos receptorius dirginančios medžiagos." Jau toks kreivas straipsnis, kad net eiliniai skaitytojai supranta, kad nesamones raso. Taip, umami yra penktas skonis, o ne astrumas.
salemas5 2012-01-17 16:08
Kas tas umani skonis??
MantasNo 2012-01-17 16:17
http://lt.wikipedia.org/wiki/Umami Pavadinimas kilęs iš japoniško žodžio, kuris į lietuvių kalbą neišverčiamas, kadangi lietuvių kalboje (kaip ir kitose europiečių kalbose) nėra atitinkamų žodžių. Europiečių virtuvėje nėra medžiagų, kurios turėtų aiškų umaminį skonį. Todėl anksčiau buvo aptikti tik keturi pagrindiniai skoniai – rūgštus, kartus, saldus, sūrus – ir jų receptoriai (tiesa, kartumo receptoriai iki šiol neatrasti). Tuo tarpu Tolimųjų Rytų (kinų, japonų) virtuvėje nuo seno naudojami patiekalai, turintys umaminį skonį. Japonų mokslininkas Kikunae Ikeda 1908 metais aprašė umaminį skonį ir nustatė, kad šį skonį suteikia glutamo rūgštis (E620) ir jos druskos (pvz., natrio glutamatas). Šių junginių daug turi kai kurie sūriai, mėsos, sojų padažai, grybai ir kiti baltymingi produktai.
ENORCA 2012-01-17 16:52
Kaip suprantu "The Telegraph" rašydami straipsnį rėmesi: Pepino MY, Love-Gregory L, Klein S, Abumrad NA, The fatty acid translocase gene, CD36, and lingual lipase influence oral sensitivity to fat in obese subjects. Journal of Lipid Research, Dec. 31, 2011 (nerandu internetinės pačio straipsnio versijos, bet pilna apžvalgų, kaip kad - http://news.wustl.edu/news/Pages/23206.aspx ) Puikus pavyzdys, kaip žurnalistai moka išpūsti dalykus - receptoriaus niekas dar nerado ir neidentifikavo, o tik ėmėsi ieškoti ir turi šiokių tokių įtarimų dėl tam tikrų jo genų Juk net minėto tyrimo imtis - vos ~30 žmonių.