Tamsiosios materijos paslaptys: po pirmųjų tyrimų dar tamsesnis tamsos šešėlis

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Domas1 2012-01-25 07:12
Idomu ar is tamsiosios materijos, medziagos ar isvis is tamsos galima isgauti energija ir ja panaudoti kaip kad siuo metu naudoja saules energija generuoti. Manau toks atradimas butu naudingas ne tik astronomijai bet ir visai zmonijai, pvz kuo tamsiasne nakti tuo daugiau energijos sugeneruotu ir taip galima butu naudotis elektra bet kuriuo paros metu vien tik is gamtos :]]
Myslius 2012-01-25 14:59
Is tamsos energijos neisgausi. Is saules isgauna energija nes sviesa pernesa fotonai, kurie ir yra energija, o ju nebuvimas arba kitaip tamsa, lemia tai kad nera is ko isgauti. Jau gal trecias zmogus cia issigalvoja tokia nesamone nesuprasdamas elementariu fizikos desniu. Tamsioji materija vadinasi todel kad ji neskleidzia fotonu (arba skleidzia labai mazai), del to yra nematoma. Tai nera materija padaryta is tamsos
MantasNo 2012-01-26 00:49
Mysliau, paskaityk straipsni
Myslius 2012-01-26 01:35
Dark ages. Gryna spekuliacija, dar nei bazines teorijos, nei nieko, nezino nei is viso kas dark matter yra nei ka jau apie dark atomus pradeda sneket, kitur is viso apie dark life. Jau apie praktini panaudojima nori suzinot... Tiek pat tiketina kiek ir stygos, parallel universe, wormholai, multiversai ir visos kitos nesamones, skraidancio arbatinuko tik truksta
Arwis 2012-01-26 03:34
Na wormholai tai yra viena realetyvumo teorijos isvestiniu Teorija kol kas parode kad veikia ganetinai gerai, na bet bendrai tai sutinku, apie tuos dark atomus tai pievas nupjove.
Myslius 2012-01-26 14:17
O wormholu stabilizavimui reikia nei daug nei mazai... negative energy. Simuliavimas apie black holus, kur reliatyvumas nustoja veikes.
Mistė 2012-01-27 12:29
Man visos tos kalbos apie tamsiąją medžiagą labai jau primena viduramžių laikus (ar senesnius?), kai negalėdami paaiškinti planetų padėties, tuometiniai mokslininkai teigė, jog visur egzistuoja eteris. Tuoj mokslininkai turės tamsiąją cheminių elementų lentelę matyt. Po to prasidės tamsiosios planetos ir tamsieji žmogeliai. Manau, kad tiesiog teks pripažinti, kad jų supratimas apie gravitaciją, ir ne tik, yra klaidingas.
Swift RR 2012-01-28 14:39
Iš straipsnio iliustracijų susidaro įspūdis kad tamsioji medžiaga yra priešingybė šviesai, kaip ir materijai antimaterija t.y negali skleisti jokių elektromagnetinių bangų, gali nebent neskleisti(taigi kažkokiu būdu skleidžia tamsą)
Swift RR 2012-01-28 14:51
Miste, visatos tankis gerokai viršyja kritinį, visata plečiasi infliaciškai, žvaigždžių ir galaktikų skriejimo orbita greičiai nesutampa su teorija ir tt. jie turėtų begalę argumentų prieš tavo postą... Tai nereiškia kad supratimas apie gravitaciją ir jos relityvumą yra blogas, šia teorija buvo įrodytas ne vienas reiškinys, ją reikia tik plėtoti... mokslininkai nieko neišsigalvoja ir dogmų nepatvirtina.
Laiqualasse 2012-01-28 15:45
Visatos tankis yra beveik tiksliai lygus kritiniam; kol kas visi eksperimentai tą parodo. Tačiau regimos materijos tankis yra gerokai mažesnis, taigi galima daryti išvadą, jog matome ne visą materiją.
Ultimadness 2012-01-28 22:11
O kokiu budu apskaiciuojamas visatos ir regimos materijos tankis? labai idomu.
nanobullet 2012-01-28 23:57
iš tamsos energijos niekaip neišgausi taip kaip 0 nepaversi i 1 !!
rimasD 2012-01-29 00:13
O kas gi yra tiksliai išmatavęs visatos masę ir tankį? Tarkim, visatos masę apytikriai nustatė, o kas žino, kur yra visatos ribos ar kas įsivaizduoja? Kad paskaičiuoti visatos tūrį, o taip pat tankį?
Laiqualasse 2012-01-29 00:37
Regimosios materijos tankis apskaičiuojamas nustačius skleidžiamos šviesos tankį ir padauginus iš masės ir šviesio santykio, kuris vidutiniškai yra šiek tiek didesnis, nei Saulės masės ir šviesio santykis. Šviesos tankis nustatomas išmatavus daugelio galaktikų šviesius ir jų padėtis - tiek daug, kad galima būtų sudaryti Visatos dalies žemėlapį tokiu masteliu, kur jau galioja kosmologinis principas (Visata yra vienoda visomis kryptimis ir visos vietose). Masės ir šviesio santykis nustatomas stebint daug žvaigždžių, nustatant jų masių ir šviesio santykius, įvertinanat kitų materijos formų (pvz. dujų ir planetų) įtaką ir panašiai. Visos Visatos tankis apskaičiuojamas pagal jos plėtimosi greitį. Yra tokios Fridmano lygtys (Friedmann's equations), kurios nurodo Visatos plėtimosi greičio ir pagreičio priklausomybę nuo erdvės kreivumo, energijos tankio ir kosmologinės konstantos. Stebint tolimų galaktikų judėjimą, galaktikų spiečių telkimąsi (dydžius ir susiformavimo laiką), kosminę foninę spinduliuotę ir kitus reiškinius, galima nustatyti tų lygčių parametrus. Visa šitai padarius, paaiškėja, kad Visatos geometrija yra beveik tiksliai plokščia; tai reiškia, kad energijos tankis lygus kritiniam tankiui; iš Visatos plėtimosi spartėjimo išsiaiškiname, jog materijos tankis yra lygus maždaug 27 procentams kritinio tankio, o 73 procentus sudaro tamsioji energija. Regimosios materijos tankis yra maždaug 4 procentai kritinio tankio, taigi kiti 23 procentai turi būti kažkokia kita, nematoma, materijos forma - tamsioji materija.
punktyras 2012-01-29 00:40
, tai iš tamsiosios materijos, manau, būtų dar paprasčiau. Tik reikia išsiaiškinti, su kuo ji valgoma...
mobilunkas 2012-01-29 08:02
http://anvorobyov.newmail.ru/stat1.htm man patinka kaipjis skaiciuoja, reiketu duot jam paskaiciuot tamsiaja materija tai greit isssiaiskintu kas kur yra