MIT siūlo 100 tūkst. JAV dolerių premiją už įrodymą, kad kvantinė kompiuterija – neįmanoma  (3)

Teorinę kvantinių kompiuterių galimybę gvildenantis Masačiusetso technologijų universiteto (MIT) mokslininkas Skotas Aronsonas (Scott Aaronson) nusprendė mesti iššūkį visiems skeptikams-niurzgliams: įrodykite, jog „apčiuopiamų matmenų kvantinė kompiuterija (angl. – scalable Quantum computing“) fiziniame pasaulyje yra neįmanoma“, ir S. Andersonas asmeniškai tokiam asmeniui įteiks 100 tūkst. JAV dolerių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

S. Aronsonas prie kvantinės kompiuterijos teorijos, kurios idėją 1981 m. iškėlė vienas iš ryškiausių XX a. pasaulio fizikų Ričardas Feinmanas (Richard R. Feynman), pluša nuo ryto iki vakaro. Sprendžiant iš tokio poelgio, jam galutinai įgriso nesibaigiantys tauškalai, jog kvantinė kompiuterija nėra įmanoma, ir teorija šiuo atveju yra tik teorija. Skeptikų šiuo klausimu yra tiek pat, kiek ir entuziastų, tad S. Aronsonas kviečia skeptikus „išeiti į sceną“ ir įrodyti, jog kvantiniai procesoriai niekada nesugebės atlikti naudingo darbo.

„Naudingas darbas“ yra esminė konkurso frazė. Jau yra įrodyta, jog vadinamieji „žaisliniai“ kvantiniai kompiuteriai, naudojantys vos keletą elektronų, yra įmanomi. Tad kalba eina apie didesnius, apčiuopiamo mastelio kvantinius kompiuterius. Į pasigirdusius pirmuosius balsus, kaltinančius mokslininką, jog jo iššūkis prilygsta kvietimui įrodyti, jog neegzistuoja Sniego žmogus, S. Aronsonas atsako štai kaip:

„Klausimas, ar egzistuoja sniego žmonės, yra evoliucijos istorijos klausimas. Ir priešingai – klausimas, ar įmanomi apčiuopiamo dydžio kvantiniai kompiuteriai, yra fizikos klausimas. Visai ir gal net labai įmanoma, jog ateities pasiekimai fizikoje gali kirstis su kvantinės kompiuterijos teorija taip, kaip reliatyvumo teorija kertasi su šviesos greitį pranokstančių komunikacijų idėja arba kaip Antrasis termodinamikos dėsnis kertasi su amžinojo variklio idėja. Būtent tokių teoriją paneigsiančių įrodymų aš norėčiau sulaukti ir už juos paskatinti, todėl ir įsteigiau šį prizą.“

S. Aronsonas abejoja, ar tai įrodyti kam nors pavyks. Anot mokslininko, jei taip nutiktų, apie tokį įrodymą išgirstų visas pasaulis, o jo įsteigta 100 tūkst. JAV dolerių premija tebūtų smulkūs priedas prie Nobelio ir kitų premijų.

Tad… kas galėtų paneigti, jog kvantinė kompiuterija yra įmanoma? :)

Parengė Saulius Žukauskas,sauliuszukauskas01@gmail.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)