Sėkmingai implantuotas 3D technologijų spausdintuvu pagamintas žandikaulis  (15)

3D technologijų spausdintuvu sukurtas pirmasis pasaulyje apatinio žandikaulio implantas, kuris sėkmingai vasarą įsodintas 83 metų Didžiosios Britanijos pensininkei. Gydytojai tvirtina, jog tai pirmoji tokia operacija, skelbia BBC.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Operacija atlikta Nyderlanduose dar birželį, tačiau apie ją paskelbta tik dabar.

Implantas buvo pagamintas iš titano miltelių, kurie buvo įkaitinti ir sujungti į vieną darinį lazeriu – sluoksnis po sluoksnio.

Ekspertai teigia, jog šios operacijos sėkmė paskatins intensyviau taikyti 3D spausdintuvų technologiją medicinoje.

Operacija atlikta po išsamių tyrimų Hasselto universiteto Biomedicinos tyrimų institute Belgijoje, o implantą pagamino „LayerWise“ – specializuotas metalinių objektų gamintojas iš tos pačios šalies.

Naują apatinį žandikaulį gavusi pacientė serga chroniška kaulų infekcija. Gydytojai baiminosi, jog ši operacija per daug rizikinga dėl pacientės amžiaus ir naujos technologijos.

Iš titano miltelių pagamintas apatinio žandikaulio implantas itin sudėtingas – jame gausu sąnarinių struktūrų, specialių angų raumeniniam audiniui ir griovelių, kur turėtų įsitvirtinti nervai ir kraujagyslės.

Kai apatinio žandikaulio maketas jau buvo parengtas, spausdintuvas jį gamino net kelias valandas. Po operacijos praėjus keturioms dienoms pacientė jau galėjo vykti namo.

Naujasis jos apatinis žandikaulis sveria 107 gramus, jis tik trečdaliu sunkesnis nei originalas, tačiau medikai įsitikinę, jog moteris prie svorio skirtumo labai greitai pripras.

Kita operacija numatyta vasario pabaigoje – tuomet medikai ketina pašalinti gydomuosius implantus, įsodintus į dirbtiniame apatiniame žandikaulyje paliktas angas.

Prie dirbtinio apatinio žandikaulio bus prijungtas specialiai pagamintas dantų tiltas, kur bus įsodinti nauji dirbtiniai dantys.

Ekspertai viliasi, kad per kelerius ateinančius metus tokios gydymo technologijos taps dar populiaresnės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (15)