„Vaistinė luste“ – vis arčiau realybės  (0)

Futuristinė idėja, kad mikrolustas galės būti implantuotas po paciento oda, kad kontroliuotų vaistų suleidimą, žengė dar vieną žingsnį į priekį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jungtinės Karalystės mokslininkai išbandė tokį prietaisą su moterimis, sergančiomis osteoporoze (kaulų retėjimu), skelbia BBC. Joms mikrolustas buvo implantuotas ties juosmeniu ir aktyvuotas nuotolinio valdymo pultu. Vaistų dozės mikrolustuose buvo laikomos rezervuaruose, padengtuose plonu titano ir platinos sluoksniu. Kai tik ateidavo laikas daryti injekciją, medikamentai būdavo išlaisvinami išlydant apsauginį sluoksnį nedideliu elektros išlydžiu.

Klinikinis bandymas parodė, kad lustas gali matuoti tinkamas dozes ir jas suleisti. Jokio pašalinio poveikio nebuvo nustatyta. Vienas iš mikrolusto kūrėjų – prof. Robertas Langeris iš Masačusetso technologijos instituto tvirtina, kad programuojamas įrenginio pobūdis atveria medicinai nuostabius naujus kelius.

„Bus galima tiesiog turėti vaistinę luste, – sakė R. Langeris. – Šio tyrimo metu įrenginys buvo naudojamas osteoporozei gydyti. Tačiau yra ir daug kitų pritaikymo sferų, kur šio tipo mikrolustai galėtų pagerinti gydymo rezultatus – pvz., išsėtinės sklerozės, vėžio gydymas, skausmo valdymas.“

Nago dydžio lustas yra sujungiamas su mažyčiu, sandariu įtaisu, kuriame yra vaistas. Pilnai sukomplektuotas įrenginys yra maždaug širdies stimuliatoriaus dydžio.

„Jo matmenys yra maždaug 3×5×1 cm“, – sakė vienas iš įrenginio autorių dr. Robertas Farra.

Lustas kontroliuoja laiką ir dozes. Šios gali būti nustatytos iš anksto arba nustatomos nuotoliniu būdu – naudojantis radijo signalu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)