Dietologė: ekologiškas ir neekologiškas maistas skiriasi tik kaina

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

sielinas 2012-03-19 16:26
Eko mitas. Mada reikalauja aukų (jūsų pinigų).
Shinigami 2012-03-19 17:50
Tas ekologiškumas toks pats kaip ir produktai be E. Be E yra tik vakumas. Nes beveik (o gal ir visos) cheminės medžiagos turi savo E kodą. Net azotas ar co2 dujos ji turi. Tad jei ant pakuotės yra užrašas "Be E" tai arba pakuotėje vakumas, arba jie meluoja.
Zverukas 2012-03-19 19:39
Labai abejotina tokios dietologės kompetencija. Iškart pateiksiu pavyzdį, pažystamos moters vyras serga vėžiu. Maistą ji perka tik ekologiškuose turgeliuose nes nuo parduotuvinių daržovių jį išberia, taip pat ir nuo įprastinių ūkių produkcijos. Tai gal vistik skirtumas yra? Taip pat siūlyčiau susipažint su chemija kuri leidžiama naudot įprastinės gamybos ūkiuose. Pats žinau kad ūkininkai atskirai augina daržoves pardavimui ir sau, nes jie puikiai žino ko ten pripila. Tokie "užsienio mokslininkų tyrimai" labai jau kvepia subjektyvumu, nes ekologijos plitimas visiškai neparankus tokioms kompanijoms kaip BASF, o ypač Monsanto.
Vytax 2012-03-19 20:32
Tai nedaro jokios įtakos šioms kompanijoms. Kol žmonėms bus reikalingas maistas ir vis didesni jo kiekiai, tol bus poreikis naujoms žemės ūkio technologijoms.
faktas 2012-03-19 22:26
Iš dalies sutinku su šita moterimi. Tačiau skirtumų maiste vis gi yra. Pvz, kai auginau mažąjį apuoką, jis mielai lesdavo kaimišką vištieną, bet pirktinę dažnai atrydavo.
zet 2012-03-19 22:45
mokslinko isvada paremta straipsniais, jau daug ka pasako. Apie pestocidu kieki kazkaip cia nutylima. Apie tai , kad kartais zaliaja produkcija prisidengia sarlatanai, tai antra. As pats labai daug produkcijos perku is ukinnku. Ir kai ateina sveciai ir paklausia, kas per receptas, kaip marinavai mesa, kodel taip skanu? atsakau: atsaldziau is kameros ir iskart i keptuve . Nes mesa tiesiai is pazistamu ukininku. O siaip tai remtis kitais mokslinkinu tyrimais kurie uzsake dar kitas apklausos bendroves, ar istyre rado, kad visgi pamidoruose yra angliavandeniu ir netycia keli vitaminai, super . O vietoj kruvos zodziu geriau pateiktu statistine lentele medzagu, pesticidu, mineralu, vitaminu, cukru ir kitas sudetis tiek vienos produkcijos, tiek kitos. Ir klausimas, ka jie ten laiko "zaliaja produkcija" ir "nezaliaja" . Nes pagal mano supratima is nuosavo sodo produkcija butu skaitytina "super zalioji". Ir tie vidurkiai medziagu butu gatavas atsakymas i visa pliurpologija, plius kitiems butu lengva patikrinti - patvirtinti ar paneigti informacija. O dabar "isnagrinejo" kruva straipsniu, patys pagal x kriterius issirinko, kurie "verti" buti laikomi "rimtais" straipsniais. Tai cia as pagal tokia metodologijai galiu irodyti kad bedziones is zmoniu issivyste.
scepticism 2012-03-20 08:51
tokios pievos jau seniai nebuvau skaites. jus bent kvapa palyginkit namie augintu ir maximoje pirktu darzoviu ar vaisiu. nera net ka cia kalbeti...
Valdas8 2012-03-20 09:21
scepticism, o tu padaryk eksperimentą - pabandyk savo sklype užsiauginti daržovies TOKIŲ PAČIŲ VEISLIŲ, kaip maximoje. Kai palyginsi kvapą, daug kas paaiškės.
mykolas 2012-03-20 10:09
nu tai gal parodysit tą tyrimą? Spėju, kad lygino įprastus maximos produktus, su tais iš "ekologiškų" lentynų, kur kainos 200% didesnės
blizzard 2012-03-20 10:16
Todėl ir gavosi tokie rezultatai jeigu norit ekologiškų, reikia augint patiems, o ne žiūrėt į etiketę su užrašu ekologiškas. Namie augintos daržovės tikrai skanesnės, tačiau tai nereiškia kad jos velniškai sveikos, nes augindamas jas nesidomi nei kokioje žemėje jos auga, trašų naudoji (jeigu naudoji) "iš akies" ir t.t. Bet dėl skonio ir kvapo nesiginčysiu, jis tikrai geresnis.
Valdas8 2012-03-20 11:08
Aš norėjau pasakyti, kad kvapas ir skonis, didžiąja dalimi, priklauso ne nuo to, kur auginsi, o kokią veislę pasirinksi. Savo darže užauginti Maximos veislių pomidorai kvepia lygiai taip pat, kaip ir Maximoje. O tos veislės, kurias paprastai auginatės savo daržuose neatsparios transportavimui, greitai genda ir todėl netinka masinei gamybai. Tai, ką vadina ekologiškais, visai kas kita. Yra ilgiausios instrukcijos, kaip reikia užauginti daržovę (ar ką kitą), kad ją būtų galima vadinti "ekologiška". O straipsnis sako, kad tos pastangos nepateisina įdėtų pastangų - gauti produktai niekuo nesiskiria.
blizzard 2012-03-20 14:14
Na čia irgi variantas.. nesusimasčiau apie tai
Cunami 2012-03-20 14:47
Straipsnio idėja - valgykit šlamštą ir nekriuksėkit. Ekologinių produktų gamyba griežčiau prižiūrima, ribojamos kenksmingos priemaišos. Pirkėjai gerokai išrankesni ir apsišvietę - nemokės daugiau už šlamštą. Paprastas pavyzdys - juodas šokoladas Maksimoje. Ta pati kaina 4.99 LT - Eko šokoladas (lietuviškas, organinis) ir Karūna juodas šokoladas. Žinot koks skirtumas? Kai nusiperku Karūną, 100 gr suvalgau labai greit, per dvi dienas, kartais per dieną. Eko šokoladą valgau ilgai, savaitė ir daugiau. Kodėl? Organiniame šokolade nėra skonio stipriklių, ir kitos skaninančios chemijos, todėl jis nelabai skanus ir jo per diena užtenka 20 gr. O su tikru kaimišku maistu parduotuvinis nesulyginamas, kaime višta visą laiką laksto po kiemą ir lesioja sliekus, o fermoj tupi nejudėdama ir lesa neaišku ką. Plius nugalabijus dar neaišku kiek sandėlį ar lentynoje guli.
Anonymous 2012-03-20 14:56
Planetoje - 7 milijardai žmonių. Visiems skanios mėsos neužteks, daliai teks ėsti sintetiką. Ar daržoves su E ženklu Ar įsivaizduojat, kaip bobutės darželis išmaitins visą planetą?
Arthuras 2012-03-20 15:15
Na, kas liečia vištieną, tai pirkta parduotuvėje yra auginta ant hormonų. Ar tai sveika žmogui - nežinau...
Hmz 2012-03-20 15:48
Captain obvious primena nežinantiems - be įvairių maisto priedų šokoladai gali skirtis ir receptūra, t.y. kakavos miltelių, kakavos sviesto ir kitų riebalų, cukraus, aromatinių medžiagų (pvz, vanilės) kiekiais. Juk negalima palyginti skirtingų gamintojų kotletų ir pagal skonį spręsti, kurie sveikesni.
Zverukas 2012-03-20 16:31
1.Tu pats bent galvoji ką rašai? 2. Kalbu apie daugelį, išskyrus mineralines ir/ar naturalias trąšas bei beicus. Žinoma daugelio pesticidų ir t.t. gamintojai skelbia, kad jie suyra. Aišku tyrimai būna atlikti tų pačių firmų laboratorijose. Apskritai pagalvokit kai yra toks variantas kad šiandien nupurškiu roundup, o poryt varau su kombainu. Galit aiškint ką norit bet tokių kvietukų nenorėčiau valgyt (nors greičiausiai tenka). 3. Kalbu konkrečiai apie daržovių augintojus, nebent kur nors matei kad žmonės sau po lopinėlį augintūsi kviečių, grikių ir t.t. 4. Jei Lietuvoj nebūtų kas priešinasi (tie patys keikiami ekologai) jau seniai rytumėm Monsanto genetiškai modifikuotus žemės ūkio produktus. 5. Nežinau ar čia tavo užsistovėjęs skepticizmas ar noras pademonstruoti žinias, bet derėtų labiau pasidomėt prieš mėginant kompromituot. Pats ūkininkauju, taigi žinau kaip kas kur ir kada yra daroma