Kinų fizikai beveik 100 km atstumu teleportavo 1,1 tūkst. fotonų

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Aidziux 2012-05-14 10:09
vistiek aš teleportacijos veikimo principo nesuprantu
Creatium 2012-05-14 10:11
Aha aš irgi pasimečiau jau...
Eidumukas 2012-05-14 10:42
Ir man truputį keista. Rašo, kad teleportacijos atveju nesinaudojama erdvėlaikiu, tačiau vėliau kalba, jog informaciją perduoda stiklu arba lazeriu, tai taip išeina, jog veikia atstumas ir laikas
faktas 2012-05-14 10:46
Galėtų kas nors parašyt, kas ta teleportacija yra iš tikrųjų ir kaip ji veikia praktiškai.
vvv2 2012-05-14 10:47
- tarp perdavimo ir priėmimo taškų privalo būti kokia nors fizinė sąsaja (lazerinė, mikrobangė), bet "tarpiniuose taškuose" informacija kaip ir nepraeina (neegzistuoja)..
kestutisz 2012-05-14 11:12
"Kadangi lazerio spindulio koncentracija išsisklaido, daug fotonų tiesiog nepasiekia vietos, į kurią jie buvo išsiųsti. " - tai čia kas, fotonų būsenos perdavimas lazeriu? Kažkaip netaip tą kvantinį susiejimą įsisvaizdavau, tiksliau niekaip neįsivaizdavau, nes tiesiog lazeris ir "įmantri optinė sistema" mano supratimu turėjo būt pernelyg paprasta ir "buitiška" :)
saulon 2012-05-14 15:02
Negerai, kad kinai teleportaciją vysto. Kai pradės tie keli mlrd. kinų teleportuotis po visą pasaulį bus ne kas Tik šmaukšt ir žiūri, kad prie stalo pietus valgai jau su keliolika Azijos draugų
Swift RR 2012-05-14 15:30
Jei informacija perduodama lazirine šviesa, vadinasi, tu negali atsidurti taške B greičiau už šviesą, o aš teleportaciją įsivaizduoju tik kaip momentinį persikėlimą.
astro75 2012-05-14 15:51
Šiuo atveju perduodama informacija greičiau už šviesą, tai vadinama teleportacija.
vvv2 2012-05-14 15:56
- bet tik tuo atveju, jeigu prieš tai abi sistemos buvo susietos paprastu šviesos greičiu..
kurmis 2012-05-14 16:16
Aš kaip suprantu, informacija sklinda šviesos greičiu, lazerio spinduliu. Dalis informacijos kažkaip pakeliui prarandama dėl sklaidos. Kol kas utopinis reiškinys paprastiesiems. Fotonas negali sklisti(teleportuotis) greičiau už šviesą, kaip čia kažkas komentaruose teigia. Pats fotonas yra šviesos dalelė. Pagal kvantine fizika beveik jokia kvantinė dalelė negali skrieti greičiau nei šviesos greitis vakuume 299 792 458 m/s (arba 1 079 252 848,8 km/h). Ar aš čia kažko nesuprantu? --- Tinklų ir kiti įsilaužėliai galės keisti profesiją.
mnv 2012-05-14 18:04
Kaip man durnam dasunta, tai tarkim turi desimt susietu fotonu, penkis is ju perkeli i kita vieta tuo sviesolaidziu ar lazeriu, tada pakeiti likusius penkis i norima informacija, o tie issiusti penki pasikeicia savaime i tokia pat, nors realiai tuo momentu jokiu issiuntimu nebevyko. Speju nusikalbejau, bet whatever
sz520qm 2012-05-14 18:39
Kvantinė teleportacija vyksta tokiu principu: 1) Turi du fotonus. Juos susieji (quantum entanglement). Jie tampa viena sistema, aprašyta viena bangine funkcija (wavefunction), LABAI paprastai šnekant - vienu objektu. Šie du fotonai atitinka vieną kubitą (qubit). 2) Nors fotonai yra "vienas objektas", viena sistema, juos galima judinti atskirai. Vieną fotoną pasilieki pas save, kitą išsiunti į kitą ežero pusę. 3) Dabar, kadangi jie yra viena kvantinė sistema, yra kvantiškai susieti ir dėl to aprašyti viena bangine funkcija, vieno iš fotonų matavimas (quantum system measurement) kolapsuoja banginę funkciją (wavefunction collapse). Tai specifinis kvantinis reiškinys, kai banginė funkcija, apibrėžianti tikimybę kvantinei sistemai turėti tam tikrą dydį (pvz. 70%, kad išmatuotas elektrono sukinys bus "į viršų" ar pan.) pasikeičia į tokią, kurioje po matavimo visada turėsi deterministinį dydį (elektrono sukinys yra ir visada bus "į viršų", kad ir kiek bematuotum). Fotonai gali būti susieti pvz. per jų poliarizaciją. Du kvantiškai susieti fotonai yra sistema, kur vienas fotonas turi x% tikimybę būti su tam tikra poliarizacija, o ją išmatavus (ir taip kolapsavus banginę funkciją), automatiškai pakinta ir kito fotono poliarizacija (į priešingą, berods). Visa tai vyksta ne per "informacijos perdavimą", nes čia klasikinio informacijos perdavimo nėra. Tai yra viena specifinė sistema, kurioje išmatavus vieną parametrą, nulemiamas ir kitas. Galimybė išskirti sistemos dalis erdvėlaikyje, leidžia šią sistemą naudoti kaip komunikacijos įrenginį. Principas toks. Viskas, aišku, daug sudėtingiau ir komplikuočiau. Pagrindinė problema, neleidžianti viso to padaryti realiu įrenginiu yra tai, kad viskas sukuriama kvantinių reiškinių pagrindu, kurie manifestuojasi (egzistuoja) pikoskalėje ir mažesniuose atstumuose. Kuo toliau vienas nuo kito fotonai - tuo sudėtingiau išlaikyti juos susietus, nes bile koks palaidas atskiras fotonas ar bet kokia kita sąveika su aplinka kolapsuos banginę funkciją. Taip pat, kuo daugiau bandai išlaikyti fotonų (ar kitų dalelių) susietų, tuo didesnį objektą turi, tuo mažiau išlaikomos kvantinės savybės, labiau reiškiasi klasikinio pasaulio objekto savybės.
Radis 2012-05-14 18:45
As teleportacija suprantu taip: Dvi susietos daleles turi tuos pacius sukinius, jas atskyrus pvz 100km. ir pakeitus vienos daleles sukini ta pacia akimirka pasikeicia daleles uz 100km. sukinys. Sukinio krypti galima laikyti kaip 0 ar 1. Tos daleles tarp saves fiziskai nesaveikauja ir kokiu budu jos suzino viena apie kitos busena niekas negali paaiskinti (nors tai priestarauja logikai ir sveikam protui). Ensteinas ta susietuma vadino magija.
Creatium 2012-05-14 19:40
Iš to ką aprašėt susikūriau tokį vaizdą, kad galima būtų šią teleportaciją panaudot tarkim holografinėms vaizdo transliacijoms. Ar aš klystu? Tarkim susieji kiek ten reik fotonų, dalį jų persiunti vaizdo gavėjui ir po to tereikia keisti tik saviškius fotonus ir gavėjas mato mano vaizdą. Teisingai mąstau?
_alvydas_ 2012-05-14 19:50
Tas terminas "teleportacija" klaidinantis. Kas jį (šitą terminą) sugalvojo? (čia kaip kvarkų "spalvos") Nėra tokio dalyko/reiškinio kaip: padarom nutolusią susietą porą elementarių objektų, tada atjungiam tarp jų bet kokį ryšį, po to pakeičiam vieno būvį ir stebim kito nutolusio objekto būvio atitinkamą pasikeitimą. Tikrai geriau kas nors normaliai aprašytų šitą reiškinį ir realius eksperimentinius faktus.
sz520qm 2012-05-14 20:12
. Prašom nemistifikuoti ir nedramatizuoti savo paties nesuprantamo mokslo, nes tai a) nepadeda pačiam daugiau suprasti jo, b) klaidina kitus, c) inicijuoja ir tęsia pseudomokslus ir tikėjimais jais (šiuo atveju - kvantinis misticizmas). Geriau skirti laiko pilnam reiškinio supratimui ir išsiaiškinimui.
Myslius 2012-05-14 20:15
Man atrodo nusiinterpretuoja tie mokslininkai. Sakykim ismatavus spina egzistuoja 50% tikimybe jog tai bus up spinas, ir 50% jog tai bus down spinas. Susiejus daleles ir ismatavus vienos daleles spina jei jis yra up, tai kita 100% bus down. Interpretacija kvailoka: Ismatavom viena dalele, tai kita automatiskai pakeicia savo spina i priesinga ir si saveika vyksta didesniu greiciu nei c (vadinamoji teleportacija), buvo atlikti matavimai ir nustatyta riba 10000 c ar didesnis saveikos greitis. Gal paprasciau sakyt jog del "spino tvermes desnio" ar kokio kito reiskinio ju spinai privalo but skirtingi ir matavimai cia ne prie ko, nes jie nieko nekeicia? Ir jokia informacija neperduodama greiciau nei c, nes daleles turi nukeliauti atstuma pries ka nors apskritai perduodamos. Su rutuliukais analogas, sakykim yra dvi dezes vienoje juodas rutuliukas, kitoje baltas. Viena deze nunesu Antanui. Savaja atidarau. Randu balta rutuliuka, interpretacija: Antano rutuliukas pakeite spalva i juoda ir taip as jam perdaviau informacija greiciau nei c Zinoma kol deze neatidaryta, egzistuoja wave funkcija su tam tikra tikimybe rutuliuka rasti juoda ar balta
Creatium 2012-05-14 20:22
Jeigu gerai viską supratau iš straipsnio, tai tu turėjai turėti baltą rutuliuką (ir tą žinoti) ir jis po kurio laiko turėjo tapti juodu
Myslius 2012-05-14 20:30
Na kol deze neatidaryta (dalele nepamatuota) tu tol ir nezinai, o atidarius deze, interpretuojama jog kitas rutuliukas pakeite spalva. Pats observerio (stebetojo) isikisimas pakeicia kita susieta dalele. Tai gi kai Antanas atidarys jis ras pakitusi rutuliuka sakau... nusiinterpretuoja.