Sporto karštinė apėmė ir chemijos pasaulį: olimpicenas  (1)

Panašu, jog šią vasarą išvengti sporto karštinės nėra jokių šansų. Maža to, olimpinė karštinė persimetė ir į mokslo pasaulį. Penkių olimpinių žiedų logotipas įkvėpė chemikus sukurti naują molekulę – olimpiceną.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Olimpicenas – į grafeną panaši medžiaga. Molekulę sudaro penki šešiakampiai anglies žiedai. Ši molekulinė struktūra į cheminių junginių duomenų bazę „ChemSpider“ įtraukta dar prieš dvejus metus, tačiau pirmąsyk ją susintetinti ir suteikti jai tikrą fizinį pavidalą pavyko tik šiemet. Tai padarė Vorviko universiteto (Jungtinė Karalystė) chemikai Deividas Foksas (David Fox) ir Eniš Mistry (Anish Mistry).

D. Fokso teigimu, olimpicenas, susietas su kitomis grafeno tipo molekulėmis, pasižymi įdomiomis optinėmis ir elektroninėmis savybėmis. „Tokio tipo molekulės ateities kartoms gali pasiūlyti didžiulį potencialą saulės baterijų ir LED pramonėje“, – tvirtina D. Foksas.

Olimpiceno molekulė buvo nufotografuota bekontakčiu atominiu mikroskopu „IBM Research“ tyrimų laboratorijoje Ciuriche (Šveicarija). Molekulės plotis – 1,2 nanometro, tad olimpicenas yra mažiausias pasaulyje olimpinių žiedų penketas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: