Už „Star Trek“ seriale parodyto įtaiso išradimą – 10 mln. dolerių premija  (7)

JAV telekomunikacijų bendrovė „Qualcomm“ įsteigė premiją, kurią gaus naujo medicininio prietaiso išradėjai. Kaip skelbia BBC, korporacija pažadėjo įteikti 10 mln. JAV dolerių (apie 26 mln. litų) tam asmeniui ar asmenų grupei, kuri sukurs įrenginį, savo funkcijomis analogišką trikorderiui, sugalvotam fantastinio serialo „Star Trek“ kūrėjų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šios televizijos epopėjos siužete rodoma, kad trikorderis yra portatyvinis įrenginys, kurį galima naudoti tiriant įvairiausius aplinkos objektus. Duomenis įrenginiui reikia įvairūs jutikliai, o įrenginio viduje duomenys būna apdorojami ir įrašomi. Serialo herojai trikorderį naudojo geologiniams, meteorologiniams ir biologiniams tyrimams.

Be to, fantastai sumanė ir medicininę trikorderio versiją. Seriale šis įrenginys buvo komplektuojamas su papildomu išoriniu didelio jautrumo jutikliu. Jis buvo naudojamas viso organizmo būklei įvertinti, įvairių ligų diagnostikai, vidaus organų veiklos sutrikimų vertinimui.

Analogiško įrenginio kūrėjai gali išlošti nemažą pinigų sumą. Konkurso sąlygose numatyta, kad mobilus įrenginys turi nustatyti pagrindinius sveikatos rodiklius bei diagnozuoti 15 skirtingų ligų minimaliai invaziniu ar visiškai neinvaziniu būdu.

Apie naująją premiją „Qualcomm“ paskelbė tarptautinėje parodoje „Consumer Electronics Show“ Las Vegase. Premijos steigėjai išreiškė viltį, kad prizinis fondas paskatins veikti inžinierius, kurie galėtų mokslinę fantastiką paversti medicinine tikrove.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)