Mokslininkai iššifravo pomidorų DNR  (0)

Tarptautinė mokslininkų komanda paskelbė iššifravusi pomidoro genetinį kodą, taip atverdama kelią gerinti šios daržovės skonį, maistingumą ir laikymosi trukmę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Daugiau kaip 300 tyrėjų 14 šalyje subūręs „Pomidoro genomo konsorciumas“ lygino dabartinius aklimatizuotus pomidorus su Pietų Amerikoje augančiais jų protėviais Solanum pimpinellifolium.

Pomidoras turi 35 tūkst. genų, tačiau tarp laukinių jo rūšių ir dabar parduodamų parduotuvėje yra vos 0,6 proc. skirtumas, teigiama žurnale „Nature“ skelbiamame tyrime.

Pomidoras priklauso Solanaceae šeimai, kuriai priskiriami ir kiti labai vertinami augalai, pavyzdžiui, bulvė, pipiras ir baklažanas, o taip pat prieskoniai ir žolelės, kurios naudojamos medicinoje. Palyginimas parodė, kad pomidoras genetiškai tik 8 proc. skiriasi nuo bulvės.

Žemės ūkio tyrėjai pamažu šifruoja svarbių pasėlių DNR, norėdami nustatyti genus, lemiančius jų skonį, atsparumą ligoms ar galimybę augti skirtinguose dirvožemiuose ir klimato sąlygose.

Tai leidžia nustatyti būdus, kaip į naujas rūšis įterpti naudingus genus, tam pasitelkiant genų inžineriją, kuriai kai kurios šalys priešinasi, arba tradicinį kryžminimą. Jau anksčiau mokslininkai iššifravo kviečių, kukurūzų, ryžių, sojų, obuolių ir braškių DNR.

„Pomidoras yra vienas plačiausiai paplitusių ir naudojamų augalų“, – teigia Francisco Camara iš Genomų reguliavimo centro.

Konsorciume dirba mokslininkai iš Argentinos, Belgijos, Britanijos, Kinijos, Prancūzijos, Vokietijos, Indijos, Izraelio, Italijos, Japonijos, Pietų Korėjos, Nyderlandų, Ispanijos ir JAV. Vien Jungtinėse Valstijose per metus parduodama pomidorų už maždaug 2 mlrd. dolerių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)