„SpaceX“ krovininis kosminis laivas sėkmingai baigė misiją  (0)

JAV kompanijai „SpaceX“ priklausanti krovininė kapsulė „Dragon“ ketvirtadienį sugrįžo iš Tarptautinės kosminės stoties ir nusileido Ramiajame vandenyne.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Nusileidimas sėkmingas!“ – mikrotinklaraštyje „Twitter“ teigė „SpaceX“ vadovas Elonas Muskas.

Nepilotuojama kapsulė vandenyne prie Meksikos krantų nusileido 11.42 val. vietos laiku (18.42 val. Lietuvos laiku).

„Nusileidimas ant vandens! „SpaceX“ „Dragon“ kapsulė sėkmingai nusileido Ramiajame vandenyne, užbaigdama pirmąją privačios kompanijos TKS aprūpinimo misiją“, – „Twitter“ pranešė NASA.

Saugus aparato sugrįžimas užbaigė beveik be trūkumų vykusią misiją, kurios metu į TKS pristatytas krovinys. Tai pirmas kartas, kai privatus krovininis laivas nukeliavo iki stoties ir atgal.

NASA ir JAV vadovai misijai negailėjo pagyrų. Teigiama, kad žengti pirmi žingsniai į kosminių skrydžių ateitį, atveriantys kelią privačioms kompanijoms į TKS gabenti krovinius, o kada nors – ir astronautus.

2011 metais užbaigus tris dešimtmečius vystytą JAV daugkartinių erdvėlaivių programą, JAV nebeturi galimybių savarankiškai pasiekti kosmosą, taigi astronautus į TKS ir atgal dabar gabena Rusija.

Japonija ir Europa taip pat turi krovininius laivus, galinčius pasiekti stotį, tačiau nepažeisto krovinio atgal į Žemę pristatyti jie negali. „SpaceX“ krovininis laivas yra didesnis nei rusų „Sojuz“ kapsulės ir gali į Žemę parskraidinti daugiau įrangos.

Balta „Dragon“ kapsulė yra 4,4 metrų aukščio ir 3,66 metrų pločio. Ji gali gabenti 3 310 kilogramų krovinio, suskirstyto į hermetišką krovinį kapsulėje ir nehermetišką – bagažinėje.

„SpaceX“, priklausanti milijardieriui E. Muskui, siekia jau 2015 metais į TKS pradėti skraidinti žmones.

„SpaceX“ ir jos konkurentė „Orbital Sciences Corporation“, abi gavusios finansavimą iš NASA, greičiausiai taps pagrindinėmis krovinių gabenimo į TKS paslaugų tiekėjomis. Stotis turėtų veikti iki 2020 metų.

„SpaceX“ su NASA turi 1,6 mlrd. dolerių kontraktą stoties aprūpinimui artimiausiais metais. „Orbital Science“ kontrakto suma – 1,9 mlrd. dolerių. Pirmasis bandomasis „Orbital“ skrydis turėtų įvykti dar šiais metais.

Krovininis laivas su 521 kilogramo kroviniu kosminiai stočiai iš Kanaveralo kyšulio Floridoje pakilo gegužės 22 dieną. Į Žemę jis pargabeno 660 kilogramų krovinį.

Kai kapsulė bus ištraukta iš vandenyno, ji bus nugabenta į Teksasą, kad krovinys galėtų būti perduotas NASA.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: