NASA užsisakė kosminius taksi  (0)

Pasak NASA atstovų, planas nuomotis privačius kosminius laivus JAV astronautams skraidinti į kosmosą įgyvendinamas sėkmingai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pranešama, kad keturioms JAV bendrovėms po pirminio konkurso, kuriame buvo įvertintas jų pasirengimas kurti NASA reikalavimus atitinkančius pilotuojamas erdvėlaivius, buvo skirtas NASA pradinis finansavimas. Pasak NASA komercinių kosminių skrydžių programos vadovo Philo McAlisterio, visos keturios atrinktos bendrovės atitinka NASA paskelbto komercinių ervėlaivių kūrimo konkurso 2 etapo reikalavimus, praneša „Space.com“.

Šiemet bus nutrauka JAV daugkartinių kosminių laivų „Space Shuttle“ programa. Šie erdvėlaiviai NASA tarnavo 30 metų, sakoma pranešime. Pagal dabartinius NASA kosmoso tyrimų planus ji rūpinsis sudėtingų pilotuojamų misijų įgyvendinimu, įskaitant JAV astronautų skrydį į asteroidą ir pirmąją žmonių kelionę į Marsą. JAV astronautų skraidinimą į žemąją orbitą aplink Žemę ir Tarptautinę kosminę stotį (TKS) buvo nutarta patikėti privačioms bendrovėms, teiksiančioms NASA komercines tokių skrydžių paslaugas. Tikimasi, kad privatus JAV sektorius netrukus sugebės patenkinti tokią paklausą. NASA taip pat skatina privačias bendroves projektuoti ir gaminti nepilotuojamus kosminius laivus, kurie galėtų gabenti krovinius į TKS, sakoma pranešime.

Šiuo metu „kosminių taksi“ paslaugų konkurse dalyvauja keturios bendrovės: „Blue Origin“, kuriai NASA skyrė 22 mln. dolerių finansavimą, „Sierra Nevada Corporation“ (80 mln.), „Space Exploration Technologies“ („SpaceX“) (75 mln.) ir „Boeing“ (92,3 mln.). NASA tikisi, kad pirmieji jų kuriami privatūs kosminiai laivai bus pagaminti po 5 – 6 metų.

Pranešama, kad kol kas nė viena iš minėtų bendrovių nėra pateikusi galutinių savo erdvėlaivių brėžinių, nes vyksta tik pirmieji konkurso etapai, kuriuose nagrinėjami svarbiausi siūlomų projektų dizaino ypatumai. Kituose konkurso etapuose bus pereita prie konkrečių struktūros elementų, bus bandomi raketinių variklių prototipai, įgulos evakuacijos sistemos pakilimo metu ir kitos svarbiausios sistemos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)