NASA ruošia kosminį laivą skrydžiams į Marsą (Video)  (10)

NASA oficialiai pristatė naujo pilotuojamo kosminio laivo, tinkamo kosminiams skrydžiams į Marsą ir asteroidus, projektą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jis remiasi ankstesne naujo kosminio laivo, kuris Amerikos astronautus galėtų nuskraidinti į pasirinktą Saulės sistemos asteroidą, o po to į Marsą, koncepcija, praneša „Space.com“. MPCV (Multi-Purpose Crew Vehicle) pavadinto kosminio laivo projektas remsis anksčiau NASA planuoto erdvėlaivio „Orion“ brėžiniais. „Orion“ buvo vienas iš NASA ruoštos „Constellation“ programos, pagal kurią JAV astronautai turėjo iki 2020 m. vėl išsilaipinti Mėnulyje, elementų. Ši programa dėl per didelės kainos pernai JAV prezidento B. Obamos buvo atšaukta.

Jis paragino NASA pakeisti JAV pilotuojamų kosminių skrydžių programą ir, užuot vėl siuntus astronautus į Mėnulį, iki 2025 m. juos išlaipinti viename iš asteroidų, o iki 2030 m. surengti pilotuojamą ekspediciją į Marsą. Pasak NASA atstovų, šį tikslą padės įgyvendinti ankstesnės „Orion“ kosminės kapsulės modifikavimas, užuot iš naujo projektavus tolimiesiems kosminiams skrydžiams tinkamą erdvėlaivį.

Pranešama, kad pagrindinis NASA „Orion“ projekto rangovas „Lockheed Martin“ tęsia darbus, kurdamas MPCV kosminį laivą. Į „Orion“ pilotuojamo laivo projektą NASA jau yra investavusi daugiau nei 5 milijardus dolerių. „Lockheed Martin“ jau yra pagaminęs natūralaus dydžio MPCV kapsulės maketą, pavadintą „Ground Test Article“, ir netrukus pradės išsamų jo bandymą tyrimų poligone Kolorado valstijoje.

MPCV ties pagrindu yra beveik 5 metrų skersmens, sveria maždaug 23 tonas. Šiuo kosminiu laivu, kurio gyvenamojo skyriaus tūris bus 9 kubiniai metrai, galės skristi 4 astronautai. Į Žemę jie grįžtų nuleidžiant MPCV parašiutu Ramiajame vandenyne šalia Kalifornijos.

Pasak NASA atstovų, MPCV suprojektuotas taip, kad būtų 10 kartų saugesnis starto, grįžimo į atmosferą ir nusileidimo metu, nei iki šiol naudoti „Space Shuttle“ ervėlaiviai. Labiausiai saugumą pakilimo metu sustiprins nauja evakuacijos sistema, „iššaunanti“ pilotuojamąją kapsulę kuo toliau nuo raketos nešėjos, jei pakilimo metu dėl techninių gedimų grėstų sprogimas. „Space Shuttle“ tokios galimybės neturėjo, sakoma pranešime.

MPCV galės susijungti su kitais kosminiais laivais ir orbitinėmis stotimis, astronautai iš jo galės išeiti į atvirąjį kosmosą. Manoma, kad prireikus šis kosminis laivas galėtų gabenti krovinius ir astronautus į Tarptautinę kosminę stotį, nors tai ir nėra pagrindinė jo paskirtis.

MPCV į kosmosą kels nauja NASA kuriama sunkioji raketa SLS (Space Launch System). JAV Kongresas pernai įpareigojo NASA užbaigti šią raketą ir pilotuojamą kosminį laivą iki 2016 metų, tačiau tai esą nėra realus terminas, nes dar nėra galutinai patvirtintas SLS projektas. Tai turėtų būti padaryta netrukus, teigia NASA atstovai. Jie pabrėžia, kad pirmojo MPCV skrydžio data nėra nustatyta, tačiau pirmieji bandomieji skrydžiai esą turėtų prasidėti artimiausią dešimtmetį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(1)
(0)
(0)

Komentarai (10)