Indija kurs savus „Space Shuttle“ erdvėlaivius  (20)

Indija tikisi tapti antrąja valstybe po JAV, įvaldžiusia daugkartinio naudojimo kosminių laivų technologiją. Pirmasis indiškas „Space Shuttle“ tipo erdvėlaivis turėtų pakilti į orbitą 2030 metais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Indijos kosmoso tyrimų organizacija (ISRO) aktyviai vykdo daugkartinio naudojimo kosminio laivo kūrimo programą, pareiškė ISRO Vikramo Sarabhai'aus kosminio centro direktorius Parivakkamas Subramaniamas Veeraraghavanas. Pasak jo, pirmasis tokio kosminio laivo skrydis turėtų įvykti 2030 metais.

P. S. Veeraraghavano teigimu, ISRO ir Indijos Gynybos tyrimų bei plėtros organizacija jau patvirtino sparnuoto daugkartinio naudojimo kosminio laivo prototipo RLV-TD dizainą ir konfigūraciją. Kodinis šio kosminio laivo projekto pavadinimas – AVATAR.

Pirmą kartą AVATAR maketas buvo pademonstruotas 2009 m. vykusioje „Aero India„ parodoje. Indijos kosmoso programos atstovų teigimu, RLV-TD bus nepilotuojamas transportinis kosminis laivas, skirtas nedideliems civilinės ir karinės paskirties palydovams iškelti į orbitą aplink Žemę. Šį „kosminį lėktuvą“ starto metu gabens Indijos raketa nešėja S-9. Pasibaigus jos kurui, raketa parašiutais nusileis ant žemės ar vandenyno, o ATLAS erdvėlaivis savarankiškai pasieks reikiamą orbitą, paleis palydovus, grįš į atmosferą ir galiausiai nusileis kosmodrome kaip įprastas lėktuvas.

Šis erdvėlaivis naudos tiesiasrovį reaktyvinį variklį, kilimo į orbitą metu imantį deguonį iš atmoseferos. AVATAR bus žymiai mažesnis už NASA daugkartinius ervėlaivius „Space Shuttle“, skelbiama, kad dydžiu jis bus panašus į JAV karinių oro pajėgų naudojamą automatinį daugkartinį kosminį laivą X-37B. Būsimasis Indijos erdvėlaivis galės iškelti į orbitą iki 1 tonos krovinį.

Indijos specialistų skaičiavimais, AVATAR labai sumažins palydovų iškėlimo į kosmosą kainą: ji bus rekordiškai maža, apie 70 JAV dolerių už 1 kg. Planuojama, kad vienas AVATAR projekto erdvėlaivis į orbitą galės pakilti ne mažiau nei 100 kartų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(3)
(0)
(0)

Komentarai (20)