Įspūdingiausios 2012-ųjų medicininės fotografijos  (2)

Kasmet organizacija „Wellcome Trust“ Jungtinėje Karalystėje organizuoja medicinos mokslo fotografijų konkursą, kurio laureatais skelbiami „informatyviausių, labiausiai sukrečiančių ir techniškai tobuliausių“ fotokadrų autoriai. Jūsų dėmesiui – kaip tik tokių fotografijų galerija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Loperamido kristalas Loperamido kristalas – medikamentas, naudojamas gydant diarėją (viduriavimą): jis lėtina žarnyno judesius ir juo slenkančių maisto medžiagų greitį. Kristalo skersmuo – apie 250 mikronų. Kofeino kristalas Šioje elektroninėje netikrų spalvų mikrografijoje – kofeino kristalas. Augaluose kofeinas funkcionuoja kaip natūralios kilmės pesticidas, paralyžiuojantis ir užmušantis kai kuriuos vabzdžius. Pagrindiniai kofeino kristalai – maždaug 400-500 mikronų ilgio. Fotografijoje matoma kristalų grupė susiformavo didesnio kristalo pakraštyje, grupės ilgis – apie 40 mikronų. Vertinimo komisiją šį kadrą pasirinko dėl neįprastos perspektyvos: „Tai ryškus, sudėtingas fotokadras, kuriame užfiksuota tai, su kuo daugelis iš mūsų susiduriame kone kasdien.“ Arabidopsis Thaliana daigas

Ši mikrografija iliustruoja augalų genetikoje „bandomojo triušio“ vaidmenį atliekančio augalo Arabidopsis thaliana daigo audinių struktūras. Daigo egzempliorius buvo išmirkytas ir nudažytas propido jodidu (propidium iodide), kuris pažymi DNR, tačiau nufotografuotas buvo tik praėjus ketveriems metams.

Bėgant laikui, dažų oksidacija kai kuriose audinio vietose inicijavo skirtingas fluorescencines (švytėjimo) savybes, kuriomis tyrėjai naudojasi nagrinėdami ląstelinę augalo struktūrą ir genų aktyvumą. Varlių kurkulai

Jei enciklopediškai tiksliai – Xenopus laevis kiaušinėliai. Šios varlės žinomos taip pat ir afrikinės naguotosios varlės pavadinimu. Jų audiniai taip pat naudojami biologiniuose tyrimuose.

Kiekvieną kiaušinėlį supa tūkstančiai mėlynų folikulinių ląstelių. Kiaušinėlį ir folikulus deguonimi aprūpinantys kraujo indai – raudoni.

Radiacinio pavojaus simbolis

Tai – ne dirbtinis simbolis. Taip natūraliai atrodo fitoplanktono titnagdumblio sienelės ląstelė. Šiuos organizmus dengia kietos sienelės, kurios įvairuoja savo forma, poromis ir briaunomis. Titnagdumblis yra 80 mikronų skersmens ir tobulai panašus į radiacinio pavojaus simbolį.

Įstabus biofilmas

Šioje mikrografijoje – Bacillus subtilis, didelė, lazdelės pavidalo bakterija, plačiai paplitusi dirvožemyje. Šis biofilmas iliustruoja ryškias mikrobo linijas, kurios buvo nudažytos skirtingai švytinčiais baltymais, o po to atsitiktine tvarka sumaišytos. Kandinis uodelis Šioje elektroninėje netikrų spalvų mikrografijoje – kandinis uodelis Psychodidae arba tiesiog kanalizacinė muselė. Jo lervos vystosi nutekamųjų vandenų sistemose ir išplaukia pro kriauklių angas. Muselių kūnus ir sparnelius dengia funkcionalūs plaušeliai. Konkurso nugalėtoja: smegenų operacija

Šioje fotografijoje matyti epilepsija sergančio žmogaus galvos smegenų žievė. Nuotrauka buvo padaryta prieš atliekant intrakranialinės elektrodų procedūros, kuria gydomi epilepsija sergantys asmenys, seansą. Pašalinus keletą smegenų segmentų, pacientas visiškai pasveiko ir traukulių priepuolių daugiau niekuomet nepatyrė.

Vertinimo komisija šią fotografiją paskelbė nugalėtoja dėl jos detalumo. „Vadinamoji „pilkoji“ medžiaga [pilka ji virsta tik mirus organizmui] iš tiesų yra rausvai pilkšvo atspalvio, – aiškina viena iš komisijos narių Elis Robert (Alice Robert). – Smulkios arterijos švyti raudonu, jomis srūvančiu krauju, o purpurinės venos driekiasi smegenų vingiais. Galų gale, tai – kažkieno proto fotografija.“

Visą laureatų galeriją rasite čia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)