Savadarbiu dvimetriniu fotoaparatu – nors ir pusės tinklinio aikštelės dydžio nuotraukos (Video)  (7)

Darenas Semjuelsonas (Darren Samuelson) vos spėjo užfiksuoti paskutinį Manheteno kadrą, kai prie jo prisistatė policijos patrulių ekipažas. Vyras su savo tėvu darbavosi tuščiuose dokuose prie Hadsono upės, kai pareigūnams parūpo, kodėl jie kažkokiu keistu 1,5 metro aukščio ir beveik 2 metrų ilgio sustumiamu objektu taikosi tiesiai į Niujorko širdį. D. Semjuelsonui teko aiškintis, jog jis – ne teroristas, o turistas, ir tas keistas, įmantrus objektas jokio pavojaus nekelia, nes tai – unikalus savadarbis fotoaparatas, kuriuo galima fiksuoti didžiulius pribloškiančios raiškos kadrus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kol fotografo tėvas – buvęs šerifo institucijos darbuotojas – ramino atvykusius kolegas, jo atžala laiko veltui neleido ir, jo žodžiais tariant, „nufotografavo savąjį kadrą“ – tokios didelės raiškos fotografiją, jog ją būtų galima atspausdinti ant pusės tinklinio aikštelės dydžio lapo, o vaizdas fotografijoje išliktų toks pat ryškus. Kokie čia triukai? Suši meistras iš San Francisko (Kalifornija, JAV), laisvalaikiu užsiimantis fotografavimu, didelių gabaritų fotoaparatais domisi jau seniai. Bėda tik, jog begemotinių matmenų aparatams – begemotiškus pinigus kainuojančios juostelės. D. Semjuelsonas nusprendė išmėginti rentgeno spindulių juostelę – tokio sumanymo nesupeikė ir radiologu dirbantis Dareno bičiulis. Tuomet fotografijos mėgėjas apsisprendė pasirinkti 14×36 colių formato juostą. Tačiau kur rasti tokio dydžio fotoaparatą? Jei tokių pasaulyje nebūna, kodėl netapus pionieriumi ir aparato nesusikonstravus pačiam? Pirmiausiai fotografijos entuziastas iš Kalifornijos ėmėsi gaminti didžiulį akordeoną primenančias dumples – jų prireiks reguliuojant objektyvo židinio nuotolį. Azarto apimtas vyras savo dirbtuvėse ant grindų dumples lankstė, karpė, klijavo, tvirtino ištisas dvi savaites. „Aišku, išėjo šnipštas, – savo pirmąjį mėginimą prisimena D. Semjuelsonas. – Pasirodo, buvau netiksliai išmatavęs…“ Tačiau idėjos autorius nusiminti nepuolė: kitą dieną jis užsisakė daugiau drobės ir pradėjo dumples siūdintis iš naujo. Šįkart sėkmingai. Nes dumplių rietus traukė ant rėmo, kurį susiprojektavo kompiuteriu. Fotoaparatas dumplių viduje buvo sumontuotas ir slankiojo miniatiūriniais bėgiais. Fotoaparato konstrukcijos principas – nesudėtingas: viename dumplių gale įtaisytas objektyvas, kitame – plačiaformatės juostos laikiklis. Norint tinkamai sufokusuoti vaizdą, reikia stumdyti dumplėse sumontuotą konstrukciją pirmyn arba atgal. Savadarbio fotoaparato autorius pažymi, jog jo kūrinių naudotis nėra taip paprasta, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Nebuvo lengva ir tokį susikonstruoti (reikiamų detalių sąrašas šiaip ne taip išsiteko 186-iose teksto eilutėse, o konstravimas užtruko šešis mėnesius). „Bet kai aš savo rankose laikiau pirmąją nuotrauką ir mačiau, kokio neįtikėtino detalumo ji yra, aš supratau, kad šitiek terliotis iš tiesų vertėjo“, – džiūgauja D. Semjuelsonas, savos konstrukcijos fotoaparatą vertinantis 2,3 tūkst. JAV dolerių suma.

Fokusavimas

Prieš kameron įdėdamas rentgeno juostelę, Darenas pirmiausiai susiieško objektą, kurį fotografuos. Šviesa plūsta pro priekinį lęšį, tamsiu dumplių tuneliu ant matinio stiklo plokštelės, esančios kitame dumplių gale. Ant matinio stiklo fotografas mato, kaip atrodys būsimasis kadras. D. Semjuelsonas, skaidrų stiklą temdydamas aliuminio oksido pasta, sugaišo dvi dienas. Kai kadro fokusavimas baigtas, Darenas išmatuoja šviesos lygį.

Fotografavimas

Rentgeno juostelė iki fotografavimo momento jokiu būdu neturi būti apšviesta. Tad siekdamas juostą apsaugoti nuo apšvitos, fotografijos entuziastas pasigamino tris didžiulius juostos laikiklius. Pasiruošęs fotografuoti, Darenas fotoaparatą „užtaiso“ juosta ir ištraukia juostelę nuo šviesos saugančias plėveles – juosta paruošta ekspozicijai.

D. Semjuelsonas fotoaparatą sukonstravo taip, kad fotografuoti būtų galima dviem skirtingais lęšiais. Kiekvienu atveju fotografuoti reikia kitaip. Naudodamas vieną lęšį, jis nuima objektyvo dangtelį, ir laikrodyje įdėmiai stebi ekspozicijos laiką, o po to objektyvą vėl uždengia dangteliu. Kito lęšio konstrukcijoje yra užrakto atpalaidavimo trosas. Fotografas nustato užrakto greitį ir fotografuoja, nuspausdamas trosą atpalaiduojantį mygtuką.

Vargu ar bereikia sakyti, jog rentgeno juosta yra nepaprastai jautri. Kad nereikalinga šviesa kadro nesugadintų po fotografavimo, Darenas juostos laikiklį užstumia nuo šviesos saugančia plėvele, o tuomet laikiklį su negatyvu ištraukia iš fotoaparato. Namie iš negatyvo fotografas-mėgėjas atsispausdina nespalvotas fotografijas.

Vaizdo siužetas

 

 

Parengė Saulius Žukauskas,
sauliuszukauskas01@gmail.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)