Ar Higgso bozoną galėtumėme išskaidyti?  (24)

Standartinis dalelių fizikos modelis numato, kad Higgso bozonas yra elementarioji dalėlė. Tačiau kas, jei jis, kaip ir protonas, sudarytas iš kitų dalelių?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Standartinis modelis nėra užbaigtas, kadangi jis negali paaiškinti visų stebimų reiškinių. Patobulinus modelį ir teigiant, kad Higgso bozoną sudaro į kvarkus panašios dalelės, kurias kartu laiko nauja jėga, būtų galima šią problemą išspręsti. Pasirodo, kad yra daugiau nei vienas būdas, kaip išdėstyti šias naujas daleles ir jėgas ir sukurti kažką panašaus į tamsiąją medžiagą, rašo NewScientist.com.

Norėdamas nustatyti, ar bozonas galėtų būti tokia sudėtinė dalelė, Alexas Pomarolis iš Autonominio universiteto Barselonoje, Ispanijoje, jau pradėjo lyginti naujosios dalėlės irimo duomenis su prognozėmis, kaip sudėtinis Higgso bozonas irtų Didžiajame hadronų greitintuve. Anot jo, stebėti irimai patenka į sudėtinių modelių prognozuotus rėmus, taigi sudėtinis Higgsas galimas.

Ši idėja nėra nauja, be to, ji nėra „tokia pamišusi, kadangi tą patį patyrėme su protonu“, teigia fizikas teoretikas Tony Gherghetta iš Melburno universiteto. Nors protonas atrastas XX amžiaus pradžioje, tik 8 dešimtmetyje fizikai suprato, kad tai nėra elementarioji dalelė, ir kad ji sudaryta iš kitų sudedamųjų dalių, aiškino fizikas. Šios dalys, kaip dabar žinoma, yra kvarkai ir gliuonai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (24)

Susijusios žymos: